ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εντονο παρασκήνιο με τους δύο στρατιωτικούς

news room 4 λεπτά ανάγνωση
στρατιωτικοί

Εντονο παρα­σκή­νιο εντός και εκτός Ελλάδος έχει πυρο­δο­τή­σει η υπόθεση των δύο στρα­τιω­τι­κών που κρα­τού­νται για σχεδόν τρεις εβδο­μά­δες από τους Τούρ­κους στην Αδρια­νού­πολη. Η υπόθεση των δύο έχει οδη­γή­σει τη σχέση του πρω­θυ­πουρ­γού Αλ. Τσίπρα και του υπουρ­γού Αμυνας Π. Καμ­μέ­νου και, συνε­πα­κό­λουθα, τις αντοχές του κυβερ­νη­τι­κού συνα­σπι­σμού στα όριά τους. Παράλ­ληλα, όπως απο­κά­λυψε χθες ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Ν. Κοτζιάς, στην υπόθεση των «δύο» έχει εμπλα­κεί και η καγκε­λά­ριος Αγκελα Μέρκελ, η οποία έχει ήδη συνο­μι­λή­σει με τον πρόεδρο της Τουρ­κίας Ταγίπ Ερντο­γάν για το θέμα. «Οι Ευρω­παίοι εταίροι δεί­χνουν την αλλη­λεγ­γύη τους και τη συμπα­ρά­στασή τους. Ηδη η καγκε­λά­ριος Μέρκελ είχε παρέμ­βει στον ίδιο τον κ. Ερντο­γάν. Ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι θα έχει μια θετική εξέλιξη, με την έννοια ότι η Τουρκία δεν θα επι­διώ­ξει και δεν θα συνε­χί­σει ένα καθη­με­ρινό γεγονός που γινόταν στα σύνορα ανάμεσα στα δύο κράτη να το αξιο­ποιεί ως όπλο μακρο­χρό­νια», δήλωσε μετά τη χθεσινή συνε­δρί­αση του Συμ­βου­λίου Εξω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σεων της Ε.Ε. ο κ. Κοτζιάς. Κατά πλη­ρο­φο­ρίες, υπάρ­χουν και άτυποι δίαυλοι μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας για το θέμα, καθώς έχουν δια­μει­φθεί άτυπες επαφές με εκπρό­σωπο της τουρ­κι­κής πλευράς ώστε να διευ­θε­τη­θεί σύντομα η υπόθεση. Το έντονο παρα­σκή­νιο ερμη­νεύει εν μέρει και τη σημε­ρινή, έκτακτη συνά­ντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Κοτζιά ώστε, κατά την εκδοχή του Μαξίμου, να συζη­τή­σουν πώς θα χει­ρι­σθούν το θέμα των δύο.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρί­σκο­νται έντονες διερ­γα­σίες με ευρω­παϊκή πρω­το­βου­λία ώστε το θέμα των δύο στρα­τιω­τι­κών να επι­λυ­θεί είτε κατά τη διάρ­κεια της συνόδου Ε.Ε. – Τουρ­κίας, που είναι προ­γραμ­μα­τι­σμένη για την ερχό­μενη Δευτέρα, είτε αμέσως μετά.

Συγ­χρό­νως, οι επί­μο­νες πλη­ρο­φο­ρίες των προη­γού­με­νων ημερών ότι οι σχέσεις των δύο κυβερ­νη­τι­κών εταίρων διάγουν περίοδο ραγδαίας επι­δεί­νω­σης, με πιθανό ακόμη και το σενάριο ορι­στι­κής ρήξης, υπο­χρε­ώ­νουν το Μαξίμου σε ακόμα μία επι­κοι­νω­νιακή πιρου­έτα: σε κοινή εμφά­νιση των κ. Τσίπρα και Καμ­μέ­νου, ώστε να δια­σκε­δα­στούν οι εντυ­πώ­σεις. Αλλωστε, αυτό έπραξαν οι δύο εταίροι και πάλι πολύ πρό­σφατα. Οταν εντά­θηκε η φημο­λο­γία για κρίση στις σχέσεις τους με επί­κε­ντρο τη δια­πραγ­μά­τευση για το Μακε­δο­νικό, επι­σκέ­φθη­καν την 135η Σμη­ναρ­χία Μάχης της Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρίας στη Σκύρο.

Η σημε­ρινή συνά­ντηση και η προ­α­ναγ­γε­λία χθες από τον κ. Δ. Τζα­να­κό­πουλο, ότι οι κ. Τσίπρας και Καμ­μέ­νος θα συζη­τή­σουν «πιθανές περαι­τέρω ενέρ­γειες» για τους δύο αξιω­μα­τι­κούς, βάζουν τέλος στην ιδιό­τυπη περι­θω­ριο­ποί­ηση του υπουρ­γού Αμυνας, ο οποίος φάνηκε να απου­σιά­ζει από τη δια­χεί­ριση μιας κρίσης που άπτεται των άμεσων αρμο­διο­τή­των του. Περι­θω­ριο­ποί­ηση, η οποία έγινε δεκτή με ικα­νο­ποί­ηση από μερίδα κυβερ­νη­τι­κών στε­λε­χών προ­ερ­χο­μέ­νων από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούν ότι ο παρορ­μη­τι­σμός Καμ­μέ­νου εντεί­νει παρά επιλύει κρίσεις, και η οποία, ταυ­τό­χρονα, φάνηκε να ενοχλεί σφόδρα τον ίδιο τον υπουργό Αμυνας.

Ο κ. Καμ­μέ­νος, απα­ντώ­ντας στις επί­μο­νες πλη­ρο­φο­ρίες των τελευ­ταίων ημερών, φρό­ντισε ο ίδιος χθες να σημάνει λήξη συνα­γερ­μού, ενδε­χο­μέ­νως σημα­το­δο­τώ­ντας με την παρέμ­βασή του ότι δεν πρό­κει­ται να παρα­μεί­νει άλλο στο περι­θώ­ριο, αλλά να επα­νέλ­θει στις δημό­σιες τοπο­θε­τή­σεις του. «Η συγκυ­βέρ­νηση θα φτάσει μέχρι το τέλος», είπε, μη αφή­νο­ντας περι­θώ­ριο σενα­ριο­λο­γίας τόσο για τη συνά­ντησή του με τον πρω­θυ­πουργό όσο και για την ανα­με­νό­μενη σύγκληση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, επίσης σήμερα. Χαρα­κτή­ρισε, δε, «έντιμη» τη σχέση του κόμ­μα­τός του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και προ­φα­νώς καθι­στώ­ντας σαφές ότι στο πλαίσιο αυτής της «έντιμης» σχέσης θα μιλάει όπως εκείνος επι­θυ­μεί ακόμα κι αν αυτό δεν είναι αρεστό στους εταί­ρους του, χρη­σι­μο­ποί­ησε και πάλι τον όρο «όμηροι» για τους δύο στρα­τιω­τι­κούς και επα­νέ­λαβε ότι η θέση των ΑΝΕΛ για το ονο­μα­το­λο­γικό είναι ξεκά­θαρη: «Δεν δεχό­μα­στε καμία λύση που θα περιέ­χει τον όρο “Μακε­δο­νία”. Ούτε Βόρεια, ούτε Νότια, ούτε Δυτική Μακε­δο­νία». Τόνισε, τέλος, ότι προ­ϋ­πό­θεση για συμ­φω­νία είναι η αλλαγή συντάγ­μα­τος της ΠΓΔΜ και ότι αυτή την προ­ϋ­πό­θεση έβαλε ο ίδιος ο πρω­θυ­πουρ­γός.

Ο υπουρ­γός Αμυνας τοπο­θε­τή­θηκε για δύο από τα ζητή­ματα που προ­κά­λε­σαν την κρίση στην συγκυ­βέρ­νηση, ενώ φαί­νε­ται ότι μέσω των διαύλων επι­κοι­νω­νίας με τον πρω­θυ­πουργό τις τελευ­ταίες ημέρες έλαβε ικανές δια­βε­βαιώ­σεις και απα­ντή­σεις στη φημο­λο­γού­μενη ανα­ζή­τηση εναλ­λα­κτι­κών δια­κυ­βέρ­νη­σης από το Μαξίμου, που ενι­σχύ­θηκε και με τη συνά­ντηση Τσίπρα – Στ. Θεο­δω­ράκη. Οπως όλα δεί­χνουν, αντι­με­τω­πί­στη­καν επίσης και η όποια ενό­χληση υπήρξε από την τοπο­θέ­τηση του κ. Φ. Κουβέλη στη θέση του αναπλ. υπουρ­γού Αμυνας και η εικόνα δυσαρ­μο­νίας που ανέ­δει­ξαν οι πρώτες δημό­σιες τοπο­θε­τή­σεις του τελευ­ταίου. Η ουσία παρα­μέ­νει ότι, στα πρόθυρα ρήξης, για άλλη μία φορά, οι κ. Τσίπρας και Καμ­μέ­νος κατα­φέρ­νουν να βρουν κοινό βημα­τι­σμό. Πόσο ανθε­κτική θα είναι η συμπό­ρευση, τη στιγμή που τα επίμαχα ζητή­ματα παρα­μέ­νουν όλα ανοικτά, θα φανεί στην πράξη.

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.