Τοπικές Ειδήσεις

Η κλιματική αλλαγή κλονίζει το μοντέλο “ήλιος θάλασσα” και απαιτεί από τις επιχειρήσεις σημαντικές τομές!

Γράφει ο
Νεκτάριος Καλογήρου

Μια μεγάλη συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά στην ανάγκη προσαρμογής του τουριστικού προϊόντος ώστε να έρθει σε ισορροπία με το φυσικό περιβάλλον. Ο διάλογος αρχικά είχε ξεκινήσει σε πολύ θεωρητικό επίπεδο, με αόριστες έννοιες για το τι μπορεί να προσδιοριστεί ως “βιώσιμο”, όμως πια το στάδιο αυτό έχει παρέλθει προ πολλού.
Τα όσα κουβεντιάζονται έχουν ήδη πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο και με αυτό ως οδηγό θα πορευτούν εφεξής όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις. Μια εικόνα για τα όσα περιλαμβάνει ο, όχι πια τόσο νέος, όρος “βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη” θα έχουν την ευκαιρία οι Ροδίτες επιχειρηματίες να αναγνωρίσουν στην ημερίδα “Τουρισμός και Περιβάλλον”, που θα γίνει μεθαύριο Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ιστορικού ξενοδοχείου “Θέρμαι” (τουριστική σχολή).

Η ταυτότητα της
ημερίδας
Η οργάνωση της ημερίδας “Τουρισμός και Περιβάλλον” γίνεται από τον Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, με έναν από τους βασικούς ομιλητές να είναι ο κ. Γιώργος Κρεμλής, σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα περιβάλλοντος, διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα κυκλικής οικονομίας και νησιωτικότητας, καθώς και πρόεδρος του Συμφώνου της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τη διασφάλιση μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στα έργα.
Στο πάνελ των ομιλητών θα βρεθούν επίσης ο κ. Σωτήρης Μυλωνάς ως εκπρόσωπος Ελλάδος της Travelife, η κα. Ματούλα Συρίγγου και ο κ. Νικόλας Λειβαθηνός εκπροσωπώντας την Greenkey, καθώς και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Φύσης κ. Άγγελος Σωτηρόπουλος.
Παράλληλα, θα παραστούν εκπρόσωποι από τη Δημοτική Αρχή Ρόδου και την Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να παρουσιάσουν τις δράσεις που ήδη υλοποιούνται στη Ρόδο και στα υπόλοιπα νησιά με κατεύθυνση το περιβάλλον.
Αναμένονται επίσης εκπρόσωποι από την TUI και άλλους τουριστικούς οργανισμούς με σκοπό να αναλύσουν τις απαιτήσεις που πια διατυπώνουν οι επισκέπτες σε σχέση με την περιβαλλοντική διαχείριση του κάθε τόπου.
Ομιλητής θα είναι και ο εκδότης του “Χρήμα και Τουρισμός” κ. Κωνσταντίνος Δεριζιώτης, που με τη σειρά του θα παρουσιάσει μια νέα σειρά οικολογικών amenities για τα μεγάλα και μικρά ξενοδοχεία.
Οικοδεσπότης της ημερίδας θα είναι ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Ματσίγκος, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος – υπογράφων το παρόν ρεπορτάζ (Νεκτάριος Καλογήρου).

Ποιες δομικές αλλαγές
φέρνει το
κλίμα στον τουρισμό
Ακριβώς πριν από πέντε ημέρες στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε ένας πολύ μεγάλος κύκλος συζητήσεων που αφορούσαν το πώς οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν το τουριστικό προϊόν και την ανάγκη το τελευταίο να ενσωματώσει στο ‘DNA’ του τα νέα δεδομένα.
Από τα συμπεράσματα που εξήχθησαν ένα αφορά τα νησιά μας: Διαπιστώνεται, σε υπολογίσιμο βαθμό, αποσύνδεση του τουρισμού από το μοντέλο “ήλιος – θάλασσα”. Αυτό στηρίχθηκε στην εξής παρατήρηση: Το 2018 η Γερμανία βίωσε ένα εξαιρετικά θερμό καλοκαίρι, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός τους να επιλέξει διακοπές στη Βαλτική και στη Βόρεια Θάλασσα, όπου μάλιστα έφτασε οδικώς. Επίσης ένας σημαντικός αριθμός Γερμανών προτίμησαν να παραμείνουν στα σπίτια τους. Ιδια τακτική ακολούθησαν και χιλιάδες Σουηδοί, που στο καλοκαίρι του 2018 επέλεξαν να ζήσουν το θερμό καλοκαίρι στη χώρα τους, όπως δεν το είχαν βιώσει ποτέ στο παρελθόν.
Στις συνομιλίες Τουρισμός – Περιβάλλον που έγιναν στις Βρυξέλλες την Ελλάδα εκπροσώπησε ο ΣΕΤΕ, δια του προέδρου του Γιάννη Ρέτσου και του αντιπροέδρου -Ρόδιου ξενοδόχου- Κώστα Κωνσταντινίδη.
Παρόντες ήταν εκπρόσωποι από όλους τους μεγάλους προορισμούς και τις αγορές της Ευρώπης.
Δεικτική του προβληματισμού που αναπτύχθηκε στις συζητήσεις ήταν η τοποθέτηση του κ. Ρέτσου πως «από τις αλλαγές αυτές, που ήδη συμβαίνουν, ο τουρισμός δεν θα επηρεαστεί ομοιόμορφα. Για παράδειγμα, ο αστικός τουρισμός ή ο πολιτιστικός τουρισμός, είναι πιθανόν λιγότερο ευάλωτοι από τον παραδοσιακό τουρισμό “Ήλιος και Θάλασσα”».
Το όλο θέμα άνοιξε μόλις πριν από δύο χρόνια, συνεπώς δεν έχει ξετυλιχθεί στην πλήρη του διάσταση, το σύνολο και το μέγεθος των επιπτώσεων στα επιμέρους τουριστικά προϊόντα. «Σε κάθε περίπτωση, η προσεκτική διαχείριση των επιπτώσεων που σχετίζονται με το κλίμα, είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση του πυρήνα της τουριστικής εμπειρίας αλλά και της θετικής εικόνας του προορισμού μακροπρόθεσμα. Σε όλα τα παραπάνω, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες τάσεις και τις προτιμήσεις των νεότερων ταξιδιωτών, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε θέματα προστασίας, οφείλουμε να απαντήσουμε με συγκεκριμένες δράσεις, τόσο σε επίπεδο προορισμού, όσο και σε επίπεδο επιχείρησης» τόνισε στις Βρυξέλλες ο κ. Γιάννης Ρέτσος.
Σε ποια πεδία ζητούνται
αλλαγές και τι ήδη
αλλάζει στα νησιά μας
Σήμερα η τουριστική βιομηχανία, συγκριτικά με τον πλούτο που παράγει, έχει το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία στον κόσμο. Με τη διαπίστωση αυτή συμφωνούν όλοι οι παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας και αναλύεται διεξοδικά στη φετινή, νέα έκδοση του “Luxury is culture” που είναι ολόκληρη αφιερωμένη στο sustainability Ρόδου και Σύμης.Ωστόσο, η παραδοχή αυτή δεν είναι αρκετή, καθώς το παγκόσμιο “πράσινο” κίνημα απαιτεί όλο και μεγαλύτερη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κάθε επιχείρησης, και τα ξενοδοχεία δεν αποτελούν εξαίρεση.
Όπως θα ακουστεί το προσεχές Σάββατο στην ημερίδα του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, όλοι οι επιχειρηματίες θα κληθούν από τις εξελίξεις να προσαρμοστούν με τα νέα δεδομένα. Αυτά δεν αφορούν μόνο στη μείωση της χρησιμοποιούμενης ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση υδρογονανθράκων, ούτε και την κατάργηση των πλαστικών ποτηριών ή χημικών καθαριστικών.
Το ζητούμενο της νέας εποχής του τουρισμού είναι ήδη ένα σύνολο δράσεων που εμπεριέχουν πολιτικές για τη χρήση ‘πράσινης’ ενέργειας, την ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων, τη σταδιακή κατάργηση του πλαστικού, ταυτόχρονα με την υιοθέτηση πρακτικών που αναδεικνύουν το περιβάλλον, τα τοπικά πολιτισμικά στοιχεία, τη φύση και παράλληλα διαμορφώνουν τις συνθήκες ώστε οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία να μη ζουν αποκομμένοι από την αειφορία που θα εξελίσσεται γύρω τους.
Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει τα ξενοδοχειακά στελέχη να αναγνωρίζονται ως πρόσωπα που στην πάροδο των ετών θα ανελίσσονται στις διάφορες θέσεις, ανάλογα με τα προσόντα τους.
Στη Ρόδο υπάρχουν όμιλοι ξενοδοχείων και μεμονωμένες μονάδες που βρίσκονται σε αυτή στην οδό της αειφορίας (sustainability). Είναι αρκετοί οι όμιλοι, αλλά και τα μεμονωμένα ξενοδοχεία που έχουν επενδύσει σε μονάδες αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν στα διάφορα τμήματα (πλην της κουζίνας). Αλλη μονάδα, μικρή, από φέτος θα θέσει 100% τέρμα στη χρήση πλαστικού.
Ο ιδιοκτήτης της εξήγησε στη “δ” ότι «κάνουμε αυτή τη στροφή και δεν είναι καθόλου εύκολο. Απεναντίας είναι εξαιρετικά δαπανηρό, όμως ως μονάδα έχουμε μόνο σουίτες και αυτό πια μας οδηγεί στην ανάγκη να επενδύσουμε σημαντικά κεφάλαια σε οικολογικές δράσεις, προκειμένου να διατηρήσουμε το πελατολόγιό μας και τις τιμές μας». Ο ξενοδόχος είναι Ρόδιος και σύντομα θα προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις για τη δράση του αυτή.
Όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα θα αναλυθούν μεθαύριο Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, στο Θέρμαι, στην ημερίδα που για πρώτη φορά ανοίγει το μεγάλο κεφάλαιο ισορροπίας μεταξύ τουριστικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας. Η προσέλευση του κοινού θα ξεκινήσει στις 09.30’ το πρωί και η συζήτηση θ’ ανοίξει ώρα 10.00’.
Η είσοδος για όλους θα είναι ελεύθερη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου