Ειδήσεις

Τα είπε «έξω από τα δόντια» ο Φίλιππος Πετσάλνικος

Τον πρώην πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και πρώην υπουργό κ. Φίλιππο Πετσάλνικο υποδέχτηκε χτες στο γραφείο του, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν με αφορμή την έκθεση που διεξάγεται στην Ρόδο για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Με δηλώσεις τους αμέσως μετά, επισήμαναν την σημασία της έκθεσης, ενώ δεν απέφυγαν τις τοποθετήσεις για τις πολιτικές εξελίξεις.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδιάκος υπογράμμισε: «Θέλω να υποδεχτώ τον κ. Φίλιππο Πετσάλνικο που βρίσκεται στην Ρόδο για την έκθεση με θέμα τον Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι παλιός φίλος και με χαρά ο Δήμος Ρόδου ανταποκρίθηκε στην πρόταση να εκτεθεί το ιστορικό αρχείο στην Ρόδο καθώς και σε άλλες πόλεις της χώρας. Μέσα από αυτή την ιστορική αναδρομή, θα δούμε και πολλές ιστορικές στιγμές που έζησε στην Ρόδο και κυρίως σε διάφορα σημεία της πόλης».
Ο κ. Πετσάλνικος δήλωσε: «Έχω ξαναέρθει στην Ρόδο ως υπουργός Παιδείας αλλά και ως πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Η Ρόδος γίνεται όλο και πιο όμορφη και ελκυστική. Ξέρω πως υπάρχουν πολλά προβλήματα, όπως το μεταναστευτικό και εύχομαι να μην επηρεάσουν την φετινή τουριστική περίοδο. Όσον αφορά την έκθεση έχει ιστορικό περιεχόμενο με ανέκδοτο και πολύ σημαντικό υλικό. Από την εποχή του ‘Ανένδοτου’ ο Ανδρέας Παπανδρέου, μπαίνει δυναμικά στην πολιτική και μάλιστα σε εποχές που άλλαξαν πολλά στην Ελλάδα. Άρχισε ο βαθύς εκσυγχρονισμός και η μεγάλη αλλαγή.
Την έκθεση αυτή την ετοίμασε το ‘Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου’ και προσωπικά, έχω την τιμή να την επιμελούμαι. Εμείς είμαστε από τους πρωτεργάτες του Πασοκ και των ιδεών που εκπροσωπούσε. Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε συνδεθεί με την Ρόδο και τα Δωδεκάνησα. Είχε τιμήσει αυτό τον τόπο με πολύ υψηλά ποσοστά του κόμματος και έκλεισε τον πολιτικό και βιολογικό του κύκλο ως βουλευτής Δωδεκανήσου. Η έκθεση αυτή θα θυμίσει σε πολλούς διάφορα γεγονότα, αλλά και την διαδρομή του ελληνικού λαού, για δημοκρατία, για κοινωνική δικαιοσύνη, για ισότητα των γυναικών και για ελευθερία. Για την σημερινή εποχή τέτοιες εκθέσεις είναι χρήσιμες γιατί βοηθούν να μάθουμε το παρελθόν μας. Στόχος μας είναι να κρατηθεί ζωντανή η πολιτική κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου o οποίος είχε πάντα επίκαιρες απόψεις. Άφησε πολιτική παρακαταθήκη και συνέβαλε στην εκβάθυνση της Δημοκρατίας».
Για την Ρόδο ανέφερε τα εξής: «Ο Ανδρέας Παπανδρέου, βοήθησε την Ρόδο την οποία είχε αναδείξει ως τόπο κορυφαίων συναντήσεων» και κάλεσε όλους τους Ροδίτες και τις Ροδίτισσες ανεξάρτητα πού ανήκουν ιδεολογικά και πολιτικά, να δουν την έκθεση.
Σε ερώτηση εάν θα έχει επαφές με τα τοπικά στελέχη του Πασοκ είπε πως θα έχει επαφές με πολύ κόσμο: «Κάλεσα όλους τους πρώην συναδέλφους μου και συντρόφους μου με αφορμή την έκθεση αυτή. Δεν θα ήθελα να μιλήσω για το τι πρέπει να κάνει στην Ελλάδα το Σοσιαλδημοκρατικό Κίνημα τώρα, αλλά θα πω μόνον ένα πράγμα. Όταν μας κάλεσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, προσήλθαμε μόνο με τα όνειρά μας. Η περιουσία μας είναι τα όνειρά μας και τώρα. Εστω κι αν έχουν αλλάξει πολλά. Ο αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη, για ίσα δικαιώματα, για μια σύγχρονη χώρα που θέλει την συμμετοχή των πολιτών, πρέπει να είναι συνεχής και να γίνει πιο έντονος τώρα που η χώρα μας βρίσκεται σε κρίση. Η Ελλάδα βρίσκεται σε δίνη. Αποφασίζουν άλλοι για εμάς και θα πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να βγούμε από αυτό».
Σε ερώτηση τι πρέπει να γίνει κατά την άποψή του, για να βγει η χώρα από την κρίση ο κ. Πετσάλνικος είπε: «Πρέπει να βρεθεί εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο δεν υπάρχει. Για παράδειγμα, το πρόβλημα δεν είναι να απολύσουμε κι άλλους δημόσιους υπαλλήλους αλλά να γίνει μια ριζική αλλαγή στο δημόσιο τομέα. Όταν π.χ. μιλάμε για επενδύσεις, αν δεν πείσουμε τους ξένους ότι θα υπάρχει σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, δεν θα γίνει τίποτα. Δεν θα έρθουν ποτέ επενδυτές. Η Ελλάδα έχει στρατηγικά πλεονεκτήματα τα οποία δεν θα αξιοποιεί όπως πρέπει. Ο τουρισμός, οι μεταφορές, η τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων, ο πρωτογενής τομέας, τα logistics είναι ένα ‘πακέτο’ που θα μπορούσε, αν αξιοποιηθεί σωστά, να βγάλει την χώρα από την κρίση».
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμα ότι είναι λάθος η εικόνα που δημιουργείται ότι οι δανειστές φταίνε για όλα: «Ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας πρέπει να πείσει τους δανειστές ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η ιστορία με τις συνεχείς περικοπές. Εάν δεν υπάρξει ανάπτυξη και δεν αυξηθεί το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ούτε το χρέος, ούτε το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων, ούτε άλλες ανάγκες. Δεν είναι δυνατόν να μειώνουμε συνεχώς τα κονδύλια για την υγεία, π.χ. για την παιδεία και για το κοινωνικό κράτος. Οι Ευρωπαίοι, εφαρμόζουν μια πολιτική που γι’ αυτούς είναι λογική. Είναι η πολιτική της απόλυτης δημοσιονομικής εξυγίανσης με μηδενικά ελλείμματα κ.λπ. Το ό,τι ο Σόιμπλε μισεί τους Έλληνες είναι παραμύθια. Δεν μπορεί να γίνει τίποτε χωρίς ανάπτυξη. Θα πρέπει να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα για ενίσχυση αναπτυξιακών δράσεων. Μόνον έτσι η χώρα θα βγει από την κρίση. Όταν έχεις στέρεα επιχειρήματα μπορείς να γίνει πειστικός. Πρέπει να αποκτήσουμε ξανά την αξιοπιστία μας.
Θα θυμίσω την ρήση μιας μεγάλης πολιτικού της Μάργκαρετ Θάτσερ: Τον Ανδρέα Παπανδρέου, δεν τον συμπάθησα ποτέ αλλά δεν έφυγε από καμία συνάντηση χωρίς να έχει κερδίσει κάτι για την χώρα του».
Ο κ. Πετσάλνικος, ερωτήθηκε, τέλος για το περιστατικό, όπου το πρωθυπουργικό αεροσκάφος του κ. Τσίπρα δεν προσγειώθηκε στην Ρόδο και απάντησε: «Με ενόχλησε ως πολίτη το ό,τι το πρωθυπουργικό αεροσκάφος άλλαξε την ρότα του και δεν προσγειώθηκε στην Ρόδο. Είναι μέγα λάθος. Χωρίς κανένα διεθνές επιχείρημα στην τουρκική πλευρά. Θεωρώ ότι έπρεπε να προσγειωθεί στη Ρόδο. Ο Ανδρέας, δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο. Γι αυτό και όσοι προσπαθούν να τον μιμηθούν θα πρέπει να ξέρουν ότι η μίμηση καταλήγει σε κακέκτυπο».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου