Ειδήσεις

Εργασία: Σε παράνομους αλλά και «νόμιμους» μετανάστες αναζητείται η λύση για την έλλειψη εργατικών χεριών

Η κυβέρνηση επιχειρεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των οξυμένων ελλείψεων εργατών – Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας

Στους παράνομους μετανάστες, αλλά και στις νόμιμες μετακλήσεις αλλοδαπών αναζητά η κυβέρνηση την «λύση» στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών.

Τα συναρμόδια υπουργεία έφεραν στην Βουλή προς ψήφιση, νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα σε περίπου 30.000 μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά ή των οποίων οι άδειες παραμονής έχουν λήξει, να εργαστούν και να λάβουν άδεια παραμονής, συνδέοντας έτσι την διαμονής τους στη χώρα με την προσφορά εργασίας.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των οξυμένων ελλείψεων εργατών στη γεωργία, τις κατασκευές και τον τουρισμό.

Η ρύθμιση αυτή προκάλεσε κρίση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά να αντιδρά έντονα και να ζητά την απόσυρσή της.

«Η πολιτική της κυβέρνησης βασίζεται στην αυστηρή φύλαξη των συνόρων ενάντια στην παράνομη διακίνηση μεταναστών, τονίζει το υπουργείο Εργασίας και προσθέτει «η νόμιμη μετανάστευση, με όρους και κανόνες, διευκολύνεται μέσα από τη σύναψη διμερών συμφωνιών εργασιακής κινητικότητας».

«Έχω καθημερινά αιτήματα για μετάκληση εργατών από ξένες χώρες» τονίζει ο υπουργός Εργασίας κ. Αδ. Γεωργιάδης. Η έλλειψη σε εργατικά χέρια σε τουρισμό, κατασκευές, εστίαση και εργάτες γης ξεπερνούν τα 500.000 άτομα. Τα μέχρι τώρα αιτήματα προς το υπουργείο Εργασίας φθάνουν τις 750.000 μετακλήσεις.

Οι επίσημες εγκρίσεις
Ωστόσο το υπουργείο Εργασίας είναι αδύνατον να εγκρίνει τόσο υψηλούς αριθμούς αδειών. Σημειώνεται ότι η τελευταία υπουργική απόφαση για την περίοδο 2023 – 2024 προέβλεπε 147.925 μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες, με την συντριπτική πλειονότητα να αφορά θέσεις εργασίας στο πρωτογενή τομέα. Επιπλέον 20.000 θέσεις καλύπτονταν με διμερείς συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας «προχωρά ο διοικητικός ανασχεδιασμός και αναβάθμιση του συστήματος νόμιμης μετανάστευσης».

Ο τουρισμός
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ειδικά για τον τουρισμό η «λύση» της εισαγωγής εργαζομένων από τρίτες χώρες αποδείχθηκε «ανεπαρκής», καθώς με την τελευταία υπουργική απόφαση εγκρίθηκε η δυνατότητα μετάκλησης 9.261 εργαζομένων για τους κλάδους εστίασης και καταλυμάτων για την περίοδο 2023 – 2024.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αιτήματα ήταν για 80.316 εργαζομένους, δηλαδή μόλις και μετά βίας καλύφθηκε το 11,5% των αιτημάτων.

Βεβαίως ο αριθμός των τελικών εγκρίσεων είναι πολλαπλάσιος από αυτόν της προηγούμενης διετίας, όταν είχε δοθεί άδεια εργασίας σε 2.811 εργαζομένους τρίτων χωρών στο χώρο του τουρισμού και της εστίασης.

Πηγή ΟΤ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου