Ειδήσεις

Τα βάρη και οι κόντρες για τον προϋπολογισμό του 2018-Ποια είναι τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από το νέο έτος

Το αφήγημα της κυβέρνησης και ο κρίσιμος Μάιος, που «θα μιλήσει» το ΔΝΤ. Ψηφίζεται απόψε ο προϋπολογισμός.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως πρόκειται για τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό. Η αντιπολίτευση αναδεικνύει τα στοιχεία παράτασης της λιτότητας τα οποία ενσωματώνει. Μειώσεις φόρων δεν προβλέπονται, αντίθετα έρχονται νέες επιβαρύνσεις και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,82% του ΑΕΠ κρίνεται ως ιδιαίτερα φιλόδοξος. Το ίδιο και οι προβλέψεις για ανάπτυξη 2,5%.

Οι κόντρες στη Βουλή αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα, αλλά το βράδυ ο προϋπολογισμός του 2018 αναμένεται να είναι νόμος του κράτους, πιθανά μέχρι να αναθεωρηθεί τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους, εκτός και εάν σπάσει η παράδοση των τελευταίων πολλών ετών. Αλλωστε ο προϋπολογισμός ο οποίος ψηφίζεται στο τέλος εκάστου έτους υπόκειται σε ουσιαστικές αναθεωρήσεις στη διάρκεια του έτους που ακολουθεί.

Αυτό το οποίο δεν πρόκειται να αναθεωρηθεί, είναι οι νέες επιβαρύνσεις. Τα μέτρα, τα οποία μπορεί να τα γνωρίζαμε εδώ και μήνες (επομένως δεν είναι «νέα» με την κλασική έννοια του όρου), σίγουρα θα προκαλέσουν ένα νέο κύμα αυξήσεων φόρων και συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ανεβάζει τον πήχη των «νέων» επιβαρύνσεων σε 1,9 δισ. ευρώ για το 2018, φροντίζοντας παράλληλα να υπενθυμίζει διαρκώς τις νέες μεγάλες επιβαρύνσεις (5,5 δισ. ευρώ) οι οποίες έρχονται τη διετία 2019-20 και αφορούν στις περικοπές συντάξεων έως 18% και τη μείωση της έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ αντίστοιχα. Η μάχη του αφορολόγητου αναμένεται να κριθεί τον Μάιο, καθώς όπως έχουν διαμηνύσει οι δανειστές, πριν την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι αυτό που θα κρίνει εάν η μείωση του αφορολόγητου θα έρθει ένα χρόνο νωρίτερα, από τον Ιανουάριο του 2019.

Σε αντιδιαστολή με το αφορολόγητο, ο ακριβής χρόνος περικοπής του οποίου παραμένει σε εκκρεμότητα, από την 1η Ιανουαρίου 2018 με την ψήφιση του προϋπολογισμού, ενεργοποιείται ένα προψηφισμένο πακέτο μέτρων, με κατάργηση της έκπτωσης κατά τον υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης, κατάργηση της έκπτωσης φόρου ιατρικών δαπανών, επιβολή φόρου στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων μέσω airbnb, νέο μαχαίρι σε επίδομα θέρμανσης και ΕΚΑΣ.

Ο προϋπολογισμός φιλοδοξεί να μπουν επιπλέον 951 εκατ. ευρώ φορολογικά έσοδα στα ταμεία, μέσα από:

1. Κατάργηση στην έκπτωση κατά την παρακράτηση φόρου μισθωτών – συνταξιούχων. Περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι με ετήσιες αποδοχές από μισθό ή σύνταξη άνω των 9.000 ευρώ τον χρόνο θα διαπιστώσουν μείωση στις μηνιαίες αποδοχές τους από τον Ιανουάριο. Η μείωση θα προκύψει από την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% που γίνεται στη μηνιαία παρακράτηση φόρου.

2. Κατάργηση της έκπτωσης ιατρικών εξόδων. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι, οι οποίοι εμφάνιζαν στις φορολογικές τους δηλώσεις ιατρικά έξοδα κερδίζοντας μικρότερο φόρο, θα αναπολούν από το 2018 την τελευταία των βασικών φοροαπαλλαγών που καταργείται. Για να εξοικονομηθεί ποσό της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ, η εφορία στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2018 δεν θα αναγνωρίσει για έκπτωση καμία από τις αποδείξεις για τις δαπάνες σε γιατρούς, φάρμακα, νοσήλια κ.λπ. που εκδόθηκαν μέσα στο 2017. Οι δαπάνες ιατρικών εξόδων θα μετράνε από το 2018 μόνο για το χτίσιμο του αφορολόγητου ή για τη λοταρία, εφόσον γίνονται με πλαστικό χρήμα.

3. Αυξήσεις ΦΠΑ σε 32 νησιά. Από τις πρώτες διερευνητικές επαφές, η κυβέρνηση εισέπραξε την αρνητική απάντηση των δανειστών στο αίτημα αναστολής της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου τα οποία διατηρούν μέχρι σήμερα μειωμένους κατά 30% συντελεστές σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος προβλέπεται να αυξήσει τα δημόσια έσοδα κατά 70 εκατ. ευρώ αλλά και τις αντιδράσεις των νησιωτών. Κατάργηση του ειδικού καθεστώτος σημαίνει αύξηση του κανονικού συντελεστή από το 17% στο 24% και του χαμηλού από το 9% στο 13%. Στα νησιά που θα υποστούν την αύξηση των φορολογικών συντελεστών συμπεριλαμβάνονται η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Λήμνος, η Κως, η Κάλυμνος κ.ά.

4. Στο μισό το επίδομα θέρμανσης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός των ημερών αναμένεται η υπουργική απόφαση με την οποία δεν θα μεταβάλλονται τα κριτήρια χορήγησης επιδόματος. Το ύψος του όμως από 25 λεπτά το λίτρο θα περιορίζεται στα 12,5 λεπτά, προκειμένου το συνολικό ποσό από τα 110 εκατ. ευρώ να μειωθεί στα 55 εκατ. ευρώ.

5. Φόρος στα Airbnb. Αντιμέτωποι με την πληρωμή φόρου έως 45% θα βρεθούν όσοι αποκτούν εισοδήματα από την ενοικίαση ακινήτων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου Airbnb. Για τους συγκεκριμένους, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζει ηλεκτρονικό φακέλωμα αφού σύντομα θα κληθούν να δηλώσουν τι ακίνητα ενοικιάζουν, πού και σε ποιον.

6. Φόρος υπεραξίας. Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, ένας φόρος ο οποίος ψηφίστηκε το 2013 αναμένεται, εκτός απροόπτου, να εφαρμοστεί το 2018. Ο φόρος υπεραξίας με συντελεστή 15% επί της διαφοράς ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης των ακινήτων, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, θα κάνει πρεμιέρα -άγνωστο πώς αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια κρινόταν ως πρακτικά ανεφάρμοστος- από τις αρχές του 2018.

7. Και φόρος διανυκτέρευσης. Από την 1η Ιανουαρίου 2018 επιβάλλεται φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα. Ο φόρος διαμονής ανέρχεται σε:

– 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων

– 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων

– 3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων

– 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων

– 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.

Έλενα Λάσκαρη-euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου