Την επικαιροποίηση της απόφασης για την παροχή κινήτρου 450 ευρώ υπέρ επικουρικών και αγροτικών γιατρών στις άγονες προβληματικές και απομακρυσμένες περιοχές της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, θα εισηγηθεί στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Ιουλίου 2018 στην Ρόδο, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα υγείας κ. Νίκος Καραμαρίτης.
Όπως έχει γράψει η «δ» η ΠΝΑΙ επιχορηγεί συνολικά 33 αγροτικούς και επικουρικούς γιατρούς με το προαναφερόμενο ποσό προκειμένου να μην μένουν ανοχύρωτα τα μικρά νησιά που διαθέτουν μονάδες υγείας, όπως Περιφερειακά Ιατρεία, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Καραμαρίτης είπε πως η ΠΝΑΙ με αυτή την πρωτοβουλία της, όχι μόνον βοήθησε τα μικρά νησιά αλλά έδωσε ζωή και σε Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας στα νησιά μας, εφαρμόζοντας ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα το οποίο θέσπισε πρώτη και στη συνέχεια, εφάρμοσαν άλλες Περιφέρειες της χώρας: «Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και ύστερα από σχετική νομοθετική διαδικασία (για παροχή στέγης, φαγητού και οικονομικών κινήτρων) καθορίστηκαν οι ειδικότητες για τους 33 γιατρούς που έχουν ήδη προσληφθεί και απασχολούνται κανονικά σε διάφορα μικρά νησιά της περιοχής του Νοτίου Αιγαίου. Το θέμα αυτό, μας απασχολεί εδώ και 2,5 περίπου χρόνια και αφού είδαμε ότι λειτούργησε θετικά –πάντα με την αρωγή του υπουργείου- αποφασίσαμε να το συνεχίσουμε και φέτος».
Το οικονομικό κίνητρο λειτούργησε σαν παράδειγμα το οποίο ακολούθησε τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και άλλες Περιφέρειες, με αποτέλεσμα να υπάρχει ενδιαφέρον και να δίδονται οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς για να στελεχώσουν τις δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Υγείας στα μικρά νησιά.
«Αυτή την επιδότηση θέλουμε από φέτος, να την εφαρμόσουμε και στα νοσοκομεία ώστε να μπορέσουμε να στελεχώσουμε τις κενές θέσεις που προκύπτουν. Ακόμη, θέλουμε να βοηθήσουμε την στελέχωση των νοσοκομείων με ειδικότητες για ΑΜΕΑ π.χ. αναισθησιολόγους κ.λπ.»
Επιπλέον, η ΠΝΑΙ θα κινήσει την όλη διαδικασία για προσλήψεις από την αρχή, με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, εμπλουτισμένο με περισσότερες θέσεις και ειδικότητες ώστε να βοηθηθούν τα νησιά που έχουν προβλήματα και ελλείψεις σε γιατρούς.
Σύμφωνα με τον κ. Καραμαρίτη, εφόσον το πρόγραμμα λειτούργησε στην πράξη ομαλά και μάλιστα με θετικά αποτελέσματα, θα γίνουν προσπάθειες για να καλυφθούν κι άλλα νησιά με περισσότερες ειδικότητες –πέραν των αγροτικών γιατρών.
Σημειώνεται πως την σχετική πρόταση είχε κάνει ο κ. Καραμαρίτης και με σύμφωνη γνώμη του ιδίου του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, προχώρησε και υλοποιήθηκε προκειμένου να καλυφθούν κενές θέσεις αγροτικών γιατρών αλλά και γιατρών ειδικότητας.
Για το Νοσοκομείο της Ρόδου αναμένεται στο επόμενο διάστημα, να επιδοτηθούν 5 θέσεις οδοντιάτρων (επικουρικοί) για τα παιδιά που είναι ΑΜΕΑ.

Η εισήγηση και οι θέσεις των γιατρών στα νησιά
Στην σχετική εισήγηση του κ. Καραμαρίτη, αναφέρονται τα εξής:
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχή και κλιμακούμενη υποστελέχωση των δομών υγείας στα νησιά μας, προχώρησε στην παροχή κινήτρων σε ιατρούς αγροτικούς και επικουρικούς, που δέχονται να υπηρετήσουν σε κενές θέσεις ΠΙ, ΠΠΙ, ΚΥ και Νοσοκομείων της Περιφέρειας μας (Αποφάσεις Περιφερειακού Συμβουλίου 23/2-3-2015, 85/23-5-2015, 144/5-7-2016).
Το ύψος της αποζημίωσης ορίστηκε ανά μήνα στα 450,00€ και έχει διάρκεια όσο η θητεία του γιατρού στο συγκεκριμένο ιατρείο με μέγιστη διάρκεια τρία χρόνια.
Σε περίπτωση που στο ιατρείο παρουσιαστούν περισσότεροι ιατροί, από αυτούς που επιχορηγεί η Περιφέρεια, τότε την αποζημίωση θα λαμβάνει ο ιατρός που ανέλαβε πρώτος υπηρεσία στο ιατρείο.
Αναδρομικά προηγούμενων ετών δεν θα δίνονται μετά την ημερομηνία λήψης της απόφασης.
Εξαιρούνται όσοι ιατροί έχουν υποβάλει δικαιολογητικά στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας και εκκρεμεί η πληρωμή τους. Αιτήσεις με απαιτήσεις άνω των έξι μηνών δεν θα γίνονται δεκτές.
Το σύνολο των ιατρών που αποζημιώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανέρχεται σε 85 συνολικά (33 αγροτικοί – 52 επικουρικοί).
Στο πλαίσιο αυτό, σας επισυνάπτουμε 2 πίνακες με 52 θέσεις επικουρικών ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και 33 αγροτικών, όπως συντάχθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Οι πίνακες αυτοί είναι προσωρινοί και δύνανται να τροποποιηθούν με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου – του Περιφερειάρχη ή με νέα πρόταση από το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες των νησιών μας.

Αναλυτικότερα, τα νησιά στα οποία θα δοθεί η οικονομική ενίσχυση είναι τα εξής:
1. ΔΩΔ/ΣΟΥ ΚΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ – ΠΠΙ ΟΛΥΜΠΟΥ 1
2. ΔΩΔ/ΣΟΥ ΚΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ – ΠΙ ΜΕΝΕΤΩΝ 1
3. ΔΩΔ/ΣΟΥ ΚΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ – ΠΙ ΜΕΣΟΧΩΡΙΟΥ 1
4. ΔΩΔ/ΣΟΥ ΚΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ – ΠΠΙ ΚΑΣΟΥ 2
5. ΔΩΔ/ΣΟΥ ΠΕΔΥ ΚΥ ΕΜΠΩΝΑΣ – ΠΙ ΑΓ. ΙΣΙΔΩΡΟΥ 1
6. ΔΩΔ/ΣΟΥ ΠΕΔΥ ΚΥ ΕΜΠΩΝΑΣ – ΠΠΙ ΧΑΛΚΗΣ 1
7. ΔΩΔ/ΣΟΥ ΠΕΔΥ -ΚΥ ΚΩ – ΠΙ ΝΙΣΥΡΟΥ (ΜΑΝΔΡΑΚΙΟΥ) 1
8. ΔΩΔ/ΣΟΥ ΠΕΔΥ -ΚΥ ΚΩ – ΠΙ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΚΩ 1
9. ΔΩΔ/ΣΟΥ ΠΕΔΥ ΡΟΔΟΥ – ΠΠΙ ΣΥΜΗΣ 2
10. ΔΩΔ/ΣΟΥ ΠΕΔΥ ΡΟΔΟΥ – ΠΠΙ ΤΗΛΟΥ 2
11. ΔΩΔ/ΣΟΥ – ΠΙ ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ 1
12. ΔΩΔ/ΣΟΥ ΚΥ ΠΑΤΜΟΥ – ΠΠΙ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ 1
13. ΔΩΔ/ΣΟΥ ΚΥ ΠΑΤΜΟΥ – ΠΠΙ ΛΕΙΨΩΝ 2
14. ΔΩΔ/ΣΟΥ ΠΕΔΥ ΡΟΔΟΥ – ΠΠΙ ΜΕΓΙΣΤΗΣ 1
15. ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΓΝ – ΚΥ ΝΑΞΟΥ – ΠΙ ΣΧΟΙΝΟΥΣΑΣ 1
16. ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΓΝ – ΚΥ ΝΑΞΟΥ – ΠΙ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 1
17. ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΓΝ – ΚΥ ΝΑΞΟΥ – ΠΙ ΚΟΥΦΩΝΗΣΙΩΝ 1
18. ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΓΝ – ΚΥ ΝΑΞΟΥ – ΠΙ ΑΡΚΕΣΙΝΗΣ 1
19. ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΠΕΔΥ – ΚΥ ΜΗΛΟΥ – ΠΙ ΚΙΜΩΛΟΥ 1
20. ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΠΕΔΥ ΚΥ ΙΟΥ – ΠΙ ΙΟΥ 1
21. ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΠΕΔΥ ΚΥ ΘΗΡΑΣ – ΠΙ ΣΙΚΙΝΟΥ 1
22. ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΠΕΔΥ ΚΥ ΘΗΡΑΣ – ΠΙ ΘΗΡΑΣΙΑΣ 2
23. ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΠΕΔΥ – ΚΥ ΑΝΔΡΟΥ – ΠΙ ΓΑΥΡΙΟΥ 1
24. ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΠΠΙ ΣΕΡΙΦΟΥ – ΠΠΙ ΣΕΡΙΦΟΥ 1
25. ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΠΕΔΥ ΚΥ ΑΜΟΡΓΟΥ – ΠΙ ΚΑΤΑΠΟΛΩΝ 1
26. ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΠΕΔΥ ΚΥ ΘΗΡΑΣ – ΠΠΙ ΑΝΑΦΗΣ 1
27. ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΓΝ – ΚΥ ΝΑΞΟΥ – ΠΠΙ ΔΟΝΟΥΣΑΣ 1
28. ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΠΕΔΥ – ΠΠΙ ΚΥΘΝΟΥ – ΠΠΙ ΚΥΘΝΟΥ 1

ΣΥΝΟΛΟ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΧΟΡΗΓΕΙ Η ΠΝΑΙ 33

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ