Τοπικές Ειδήσεις

Σοβαρά προβλήματα προκαλεί η ανομβρία

Στο σοβαρό ζήτημα της ανομβρίας, που απασχολεί τους ντόπιους παραγωγούς αναφέρθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης.
«Είναι ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο απασχολεί τους παραγωγούς στα νησιά της Περιφέρειάς μας αλλά και τις υπηρεσίες του αρμόδιου υπουργείου που αναζητούν τρόπο να φέρουν το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να ζητηθούν αποζημιώσεις. Μετά την παρέμβασή μας, υπήρξε άμεση ανταπόκριση από τον υπουργό, ο οποίος ζήτησε στοιχεία που θα δώσουν οι υπηρεσίες της ΠΝΑι (και κάποια θα δώσουν οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ) και πιστεύω πως το θέμα θα προωθηθεί αρμοδίως.
Οι καλλιέργειες έχουν επηρεαστεί σε σημείο που ξεπερνούν το 30% ενώ σε μερικές περιπτώσεις αγγίζουν και το 60% σε προϊόντα όπως τα όσπρια και τα σιτηρά. Επίσης, γίνεται έρευνα και για τις επιπτώσεις στην ελαιοκαλλιέργεια».
Ο αντιπεριφερειάρχης μίλησε ακόμη για την παρέμβαση που έκανε σχετικά με την ανεπιτήρητη βόσκηση από παραγωγικά ζώα, ζητώντας την επιβολή προστίμων σε κτηνοτρόφους.
«Οι υπηρεσίες της ΠΝΑι δεν μπορούν να αναλάβουν κάτι τέτοιο αφού είναι υποστελεχωμένες ενώ δεν προβλέπεται να γίνεται ‘διαπίστωση’ για τα ζώα που δεν έχουν ενώτια. Εμείς, έχουμε θέσει όλες τα παραμέτρους και τα προβλήματα, ζητώντας να γίνουν αλλαγές στο νόμο, προκειμένου οι Δήμοι να μπορούν να παρεμβαίνουν ώστε να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο που ταλαιπωρεί τους δημότες, τις υπηρεσίες αλλά και τους ίδιους τους παραγωγούς εδώ και χρόνια» όπως είπε.
Αναφέρθηκε ακόμη, στη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Βασίλη Παπαοικονόμου με αντικείμενο την παροχή βοήθειας στους αλιείς ώστε να μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους, σε χώρους που θα υποδειχτούν χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα: «Πέραν τούτου, ζητήσαμε την τοποθέτηση ‘πίλαρ’ σε νησιά για να διευκολύνεται η πώληση των αλιευμάτων τους».
Όσον αφορά στις εκθέσεις τροφίμων, ολοκληρώθηκε χτες η έκθεση FOOD EXPO Digital στην οποία η ΠΝΑι συμμετείχε διαδικτυακά. H FOOD EXPO Digital, πραγματοποιήθηκε από 14 έως 18 Ιουνίου μέσω μίας custom made ηλεκτρονικής πλατφόρμας, προσφέροντας τη δυνατότητα σε Έλληνες και ξένους αγοραστές Τροφίμων & Ποτών να έρθουν σε απευθείας επαφή και να πραγματοποιήσουν b2b online ραντεβού με 600 Έλληνες και ξένους εκθέτες. Η FOOD EXPO Digital απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες από τον κλάδο των Τροφίμων & Ποτών.
Από την ΠΝΑι συμμετείχαν 18 παραγωγοί με τα προϊόντα τους.
Καταλήγοντας, ο κ. Ζαννετίδης είπε ότι η ΠΝΑι βρίσκεται σε αναμονή της ολοκλήρωσης της μελέτης που έχει αναλάβει το Δασαρχείο για τα ελάφια προκειμένου να εξεταστούν οι επόμενες κινήσεις:
«Οι ζημιές που προκαλούνται είναι πολύ μεγάλες. Λόγω της ανομβρίας, τα ελάφια δεν βρίσκουν τροφή και προσφεύγουν στις καλλιέργειες.
Οι παραγωγοί είναι εξαγριωμένοι και ζητούν αποζημιώσεις -αλλά δεν υπάρχει το απαραίτητο νομικό πλαίσιο…»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου