Ρεπορτάζ

Παράπονα των φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης για την… στάση αναμονής

«Είναι οξύμωρο να έχουν ανοίξει σχεδόν όλες οι επαγγελματικές και κοινωνικές δραστηριότητες και τα Φροντιστήρια να παραμένουν κλειστά», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας, ζητώντας να επανεξεταστεί η ρύθμιση αυτή.
Αναλυτικότερα αναφέρονται τα εξής σε ανακοίνωση της Ο.Ε.Φ.Ε.: «Τα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης συνεχίζουν να παραμένουν κλειστά για επτά ολόκληρους μήνες, με εξαίρεση τα τμήματα Γ΄ Λυκείου που ξεκίνησαν να λειτουργούν μόλις στις 10 Μαΐου.
Δυστυχώς, τα τμήματα όλων των άλλων τάξεων θα παραμείνουν και για το επόμενο διάστημα κλειστά και θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση, αφού η Επιτροπή των Επιστημόνων αυτό αποφάνθηκε.
Είναι γνωστό, ότι από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, από το πρώτο κιόλας lockdown, η Ο.Ε.Φ.Ε και όλα τα Φροντιστήρια είχαν σταθερά γραμμή αυστηρής εφαρμογής των μέτρων που σύστηνε η Επιτροπή των Επιστημόνων και αποφάσιζε η Πολιτεία. Όταν δε, ανοίγαμε τα Φροντιστήρια, φροντίζαμε να τηρούμε με πλήρη αυστηρότητα όλα τα απαραίτητα μέτρα που εξασφάλιζαν συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και όλους τους εργαζομένους μας. Μ΄ αυτή την ευθύνη και τα δείγματα γραφής που έχουμε δείξει, δεν κατανοούμε την επιμονή στη συνέχιση αυτού του τόσο μακροχρόνιου κλεισίματος των Φροντιστηρίων, ενώ ουσιαστικά προαναγγελλόταν το άνοιγμα τους από τις 17 Μαΐου εδώ και αρκετές ημέρες.
Είναι οξύμωρο ένας μαθητής να μπορεί να πάει πια στο σχολείο του, στην καφετέρια ή σε ένα κατάστημα εστίασης, να μπορεί να μπει σε οποιοδήποτε κατάστημα και να ψωνίσει, να μπορεί να μετακινηθεί διαδημοτικά και να υπάρχει αυτή η ιδιότυπη αντιμετώπισή μας.
Είναι οξύμωρο να έχουν ανοίξει σχεδόν όλες οι επαγγελματικές και κοινωνικές δραστηριότητες και τα Φροντιστήρια να παραμένουν κλειστά.
Ζητάμε η ρύθμιση αυτή να επανεξεταστεί. Με δεδομένο ότι σημειώνονται σημαντικά μορφωτικά κενά από το κλείσιμο των σχολείων, κενά που θα αναδεικνύονταν έντονα αν πραγματοποιούνταν οι Προαγωγικές Εξετάσεις όπως και θα έπρεπε, τα Φροντιστήρια έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και τώρα και στο επόμενο διάστημα.
Όπως στηρίζουμε το Σύστημα Παιδείας και την προετοιμασία των μαθητών της Γ΄ Λυκείου για να δώσουν με επιτυχία την μάχη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, έτσι πρέπει να μας δοθεί και η δυνατότητα στήριξης των μαθητών όλων των τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου. Ευελπιστούμε πως αυτή τη φορά θα πρυτανεύσει η φωνή της λογικής και θα εισακουστούμε. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα κατατέθηκε αίτημα από το υπουργείο Παιδείας και από το υπουργείο ανάπτυξης προς την επιτροπή των ειδικών σχετικά με την επανέναρξη των δια ζώσης μαθημάτων σε όλες τις τάξεις των φροντιστηρίων.
Επιτακτικό αίτημα τόσο των εκπαιδευτικών φροντιστών όσο και των γονέων και μαθητών. Μέχρι σήμερα όμως, δυστυχώς δεν δόθηκε πράσινο φως».
Η θέση των Φροντιστών της Δωδεκανήσου
“Οι εκπαιδευτικοί φροντιστές στήριξαν όλους αυτούς τους δύσκολους μήνες την εξ αποστάσεως ενισχυτική διδασκαλία και θα εξακολουθούν να το κάνουν.
Ωστόσο, μετά το άνοιγμα των σχολείων, τη διεξαγωγή self test, τη συνάθροιση μαθητών από διαφορετικές σχολικές μονάδες σε χώρους εστίασης, θεωρώ άσκοπη τη μη δυνατότητα της δια ζώσης διδασκαλίας και σε όλες τις υπόλοιπες τάξεις (πέραν της Γ΄Λυκείου που επανήλθε στις 10 Μαΐου).
Υπενθυμίζω ότι στις επίσημες αδειοδοτημένες φροντιστηριακές δομές τηρούμε σχολαστικά όλα τα μέτρα προστασίας κατά του covid 19, καθώς και τα πρωτόκολλα των αυτοδιαγνωστικών τεστ.
Τέλος, να επισημάνω την αναγκαιότητα της φροντιστηριακής εκπαιδευτικής διαδικασίας σε μια χρονιά που πανθομολογουμένως οι μαθητές έχουν απομακρυνθεί από την κανονικότητα και δημιούργησαν γνωστικά κενά, με συνέπεια και την ενδεχόμενη αύξηση της μαθητικής διαρροής”, δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος των Φροντιστών Δωδεκανήσου, Θανάσης Βυρίνης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου