Τοπικές Ειδήσεις

Μίκα Ιατρίδη: «Στόχος μας, ένας κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, πάντα δίπλα στον πολίτη!»

Ομιλία Μίκας Ιατρίδη στη Βουλή για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας:

«Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί απέναντι στον ελληνικό λαό να δημιουργήσει ένα κράτος πιο φιλικό στον πολίτη, ένα κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, περισσότερο ευέλικτο. Ένα κράτος το οποίο ο πολίτης θα το αισθάνεται δίπλα του ως σύμμαχο. Αυτή είναι η πιο σημαντική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και αυτή τη δέσμευση κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να την κάνουμε πράξη, κάθε ημέρα» τόνισε η Μίκα Ιατρίδη στην ομιλία της στη Βουλή για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις».

 

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια, η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. αναφέρθηκε στις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες, μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

 

Την αυτοματοποίηση σύνταξης και υποβολής φορολογικής δήλωσης για ένα εκατομμύριο πολίτες. Την κατάργηση υποχρέωσης προσκόμισης βιβλίων (κυρίως για επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις). Την ψηφιοποίηση της επικοινωνίας των πολιτών µε την ΑΑΔΕ και τη συνακόλουθη κατάργηση της παραδοσιακής αλληλογραφίας. Την ταχύτερη έκδοση φορολογικής ενημερότητας, µέσω διαλειτουργικότητας μεταξύ των φορέων του Δημοσίου.

 

Περαιτέρω, προβλέπεται συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για τους φορολογικούς ελέγχους. Καθίσταται απαραίτητη η κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού φόρου μέσα στην πενταετία που προβλέπεται για την παραγραφή. Προωθείται η διευθέτηση ρυθμίσεων προς την φορολογική διοίκηση και εξορθολογισμός κανόνων που αφορά την τυχόν απώλεια τους.

 

Τέλος, η Μίκα Ιατρίδη αναφέρθηκε και στη σχετική διάταξη για τη μείωση των σχετικών προστίμων κατά 50% για τη μη ορθή χρήση POS για τα νησιά με πληθυσμό κάτω από 3100 κατοίκους, πλην αυτών που έχουν χαρακτηριστεί ως τουριστικά.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου