Συνέντευξη Τύπου στον απόηχο των εργασιών του διήμερου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου του Σύριζα, έδωσε χτες ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης, ενώ σχολίασε και τις θέσεις που εξέφρασαν τοπικοί φορείς για μεταφορά της έδρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από την Σύρο.
«Για τρεις συνεχείς ημέρες τις δύο του συνεδρίου και η επομένη, το Νότιο Αιγαίο και η Ρόδος βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε εθνικό επίπεδο. Η πιο σημαντική στιγμή ήταν όταν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε στο βήμα, ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, του ιδίου του πρωθυπουργού, των φορέων και εκπροσώπων αρχών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, πάρτε πίσω το Μεταφορικό Ισοδύναμο και δώστε μας ξανά τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Να μην ξεχνάμε και να τα λέμε αυτά. Δεν είναι αντιπολίτευτική φωνή. Εμείς χαιρετίσαμε το Συνέδριο. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς που ήρθε στην Ρόδο ο πρωθυπουργός, σχεδόν σύσσωμο του υπουργικό συμβούλιο και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Μην ξεχνάμε ότι επί 12 ολόκληρες ώρες κάθε μέρα, με συνεχείς και παράλληλες συνεδρίες αναλύσαμε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων της ΠΝΑΙ, των νησιών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού και των αιτημάτων των φορέων. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς και το θεωρώ πως ό,τι έγινε κινείται προς την θετική κατεύθυνση τόσο για εμάς όσο και για την κυβέρνηση. Όμως είναι σαφές, πως ευθαρσώς ο περιφερειάρχης, είπε αυτά που εκφράζουν τους νησιώτες. Δώστε μας πίσω τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ! Αυτό ζητάμε όλοι οι νησιώτες γιατί όπως και να το κάνουμε, αποτελούσαν το αντιστάθμισμα των δυσκολιών που έχει η ζωή σε όλα τα νησιά –και κυρίως στα μικρότερα και πολύ μικρά νησιά. Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας είπε πως θα εφαρμοστεί το Μεταφορικό Ισοδύναμο και μόλις ξεκαθαρίσουν τα πράγματα με την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, θα επιστρέψουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Δηλαδή, υπερθεμάτισε. Αυτό για εμάς είναι κάτι θετικό –δεν ξέρουμε εάν θα γίνει πράξη, αλλά εμείς θα περιμένουμε και θα είμαστε σε εγρήγορση» όπως ανέφερε.
Ο κ. Φλεβάρης, εξήρε το γεγονός πως τέθηκε στο τραπέζι του διαλόγου το ζήτημα της δημόσιας περιουσίας καθώς τα 60.000 ακίνητα που απέκτησε το ελληνικό δημόσιο από τους Ιταλούς μετά την απελευθέρωση είναι κάτι που δεν πρέπει να χαθεί –όπως είπε ενώ έκανε λόγο για τις εξαγγελίες που έγιναν σε όλα τα επίπεδα για δράσεις και έργα.
Σε ερώτηση εάν συμφωνεί με το αίτημα μερίδας από τους τοπικούς φορείς για να μεταφερθεί η έδρα της ΠΝΑΙ από την Σύρο, ο αντιπεριφερειάρχης απάντησε κατηγορηματικά: «Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα. Οι περισσότεροι προσπαθούν να…ξεγλιστρίσουν από αυτή την ερώτηση και να μην δώσουν απάντηση. Θα επαναλάβω την προσωπική μου θέση. Η Ρόδος ήταν πάντα από τα μεγάλα νησιά και για εθνικούς λόγους θα έπρεπε η έδρα να είναι εδώ. Προσωπικά, θα όριζα την έδρα στο Καστελόριζο! Εν πάση περιπτώσει, η τότε κυβέρνηση του Πασόκ επέλεξε την Σύρο. Πιστεύω πως μια δίκαια και πιο ορθολογική λύση θα ήταν η έδρα να είναι στην Ρόδο ή στο Καστελόριζο. Είναι η προσωπική μου άποψη και πιστεύω ότι θα άλλαζαν πολλά…»

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ