Ειδήσεις

Τα «Όχι» που μπορούν να γίνουν «Ναι» για Πρόεδρο

Πήραν φωτιά τα μολύβια μετά την πρώτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου στη Βουλή. Πόσοι και ποιοί βουλευτές μπορούν να αλλάξουν την στάση τους στην τρίτη ψηφοφορία;

Αρκετά παρακάτω από το ψυχολογικό όριο των 163-164 βουλευτών που είχε θέσει το Μαξίμου ως επιτυχή αφετηρία στην διαδρομή που θα οδηγήσει στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας.

Οι 160 βουλευτές (155 των δύο κυβερνητικών εταίρων και πέντε από τους ανεξάρτητους) που είπαν «ναι» στον Σταύρο Δήμα προκάλεσαν δυσθυμία στο κυβερνητικό στρατόπεδο και αυξημένη προσδοκία στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο δρόμος για τις εκλογές έχει ανοίξει διάπλατα.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ευελπιστούσαν ότι με την πρόταση τους θα συντάσσονταν έως εννέα ανεξάρτητοι βουλευτές (σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις) εξασφαλίζοντας έτσι την απαραίτητη «μαγιά» για να επιτευχθεί ο στόχος των 180 «προθύμων» κατά την τρίτη ψηφοφορία.

Θεωρούσαν κατ΄ αρχήν βέβαιους «συμμάχους» τους, τους πέντε που υπερψήφισαν. Δηλαδή τους Σπύρο Λυκούδη, Γρηγόρη Ψαριανό, Χρήστο Αηδόνη, Γιώργο Νταβρή και Κατερίνα Μάρκου.

Ευελπιστούσαν ωστόσο ότι το παράδειγμα τους θα ακολουθήσουν και οι ανεξάρτητοι Κώστας Γιοβανόπουλος, ο Παναγιώτης Μελάς και οι πρώην χρυσαυγίτες Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.

Τα σχέδια όμως ως γνωστό εύκολα ανατρέπονται. Ο Κώστας Γιοβανόπουλος συνόδευσε τον Κώστα Κασσαπίδη στην κηδεία του πατέρα του με αποτέλεσμα να μην παραστεί στην ψηφοφορία. Απόντες ήταν και οι δύο χρυσαυγίτες, ενώ και ο Παναγιώτης Μελάς έκανε την τελευταία στιγμή στροφή 180° και ψήφισε «παρών». Ο τελευταίος βέβαια στην συνέχεια δήλωσε ότι στις δύο επόμενες ψηφοφορίες θα «είναι σε θετική κατεύθυνση» αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος οι κυβερνητικοί βουλευτές -ειδικά αυτοί της ΝΔ- που έβγαιναν κατά ομάδες από την αίθουσα της Ολομέλειας, δήλωναν αρκετά προβληματισμένοι από το αποτέλεσμα. Άφηναν δε να εννοηθεί ότι η ενημέρωση που είχαν ήταν τις προηγούμενες ημέρες ήταν διαφορετική και σαφώς πιο υπερτιμημένη.

Την ίδια πάντως στιγμή κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονταν ότι η πρώτη μάχη χάθηκε αλλά όχι ο αγώνας και υποστήριζαν ότι στις άλλες δύο ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν οι εφεδρείες θα αυξηθούν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις «ναι» στον Σταύρο Δήμα μπορούν να πουν οι τέσσερις απόντες (Κώστας Γιοβανόπουλος, Γιώργος Κασσαπίδης, Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος). Επίσης οι ανεξάρτητοι Βασίλης Οικονόμου, Πάρις Μουτσινάς, Γιάννης Κουράκος, Βύρων Πολύδωρας, Βασίλης Καπερνάρος, Μίκα Ιατρίδη. Σύνολο 16 βουλευτές μαζί με τους πέντε που ψήφισαν στην πρώτη ψηφοφορία.

Βέβαια ακόμα και με τις πιο αισιόδοξες αυτές προβλέψεις ο στόχος των 180 βουλευτών δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει πραγματικότητα καθώς απαιτούνται ακόμα εννέα βουλευτές. Έτσι χωρίς την σύμπραξη της Δημοκρατικής Αριστεράς ή των Ανεξάρτητων Ελλήνων η 29η Δεκεμβρίου (ημερομηνία διεξαγωγής της τρίτης ψηφοφορίας) θα ρίξει την αυλαία της κυβέρνησης και θα οδηγηθούμε σε εκλογές.

Τhetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου