Τοπικές Ειδήσεις

Αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που απασχολούν τον Δήμο Ρόδου

Σε ενημέρωση για μια σειρά από θέματα που απασχολούν το Δήμο Ρόδου, προέβη χτες με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο αντιδήμαρχος κ. Στράτος Καρίκης.
Ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στο πρόβλημα με την καθαριότητα που απασχολεί τους πολίτες, διαβεβαιώνοντας πως η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί στο προσεχές διάστημα με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον ανάδοχο μέχρι τον μεγάλο διαγωνισμό, ενώ αναφέρθηκε στην πορεία της μελέτης για την Νέα Αγορά, στο Εθνικό Θέατρο και στα σχολικά κτήρια.
Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
ΣΤΟ ΝΗΣΙ
«Στην καθαριότητα, όπως έχουμε αναφέρει ξανά, ο βασικός μας στόχος στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα –καθώς βρίσκεται στην τελική φάση της επεξεργασίας από τον ίδιο τον δήμαρχο, πλέον, ώστε να περάσει για μια τυπική έγκριση από την παράταξη και την δημοτική αρχή- είναι ο μεγάλος ‘διαγωνισμός της καθημερινότητας’ όπως τον ονομάζουμε. Εκεί θα εμπλέκονται τουλάχιστον τέσσερις διευθύνσεις, καθώς το φάσμα της καθημερινότητας είναι μεγάλο. Δεν θα περιορίζεται μόνο στο πλαίσιο της αποκομιδής των απορριμμάτων και του πράσινου, αλλά γενικότερα στη λειτουργία της πόλης. Μέχρι όμως να τρέξει αυτός ο διαγωνισμός, πράγματι στο τελευταίο διάστημα παρατηρείται δυσλειτουργία στην καθαριότητα. Σίγουρα πρέπει να ζητήσουμε ένα μεγάλο συγγνώμη από τους συνδημότες μας, αφού υπήρξαν περιοχές που είχαν μεγάλο πρόβλημα. Στο πλαίσιο των επαναλαμβανόμενων συμβάσεων που θα τρέξουν μέχρι να ολοκληρωθεί ο μεγάλος διεθνής διαγωνισμός, σημειώθηκε ένα μεγάλο κενό το οποίο κλείνει την επόμενη εβδομάδα, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Ήδη έχουμε παραλάβει και τα οχήματα που θα χρησιμοποιηθούν για την καθαριότητα με στόχο να ομαλοποιηθεί πλήρως η κατάσταση. Έχουμε ακριβή εικόνα για το τι συμβαίνει στο νησί της Ρόδου. Ωστόσο, θα διαβεβαιώσω τους συνδημότες μας ότι με την υπογραφή της σύμβασης, θα υπάρξει ομαλοποίηση τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά. Την Τρίτη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον ιδιώτη ο οποίος αναλαμβάνει τη διαδικασία ενώ η εντολή του δημάρχου είναι να προχωρήσει άμεσα σε πλήρη λειτουργία, ώστε να μπει τάξη άμεσα.
Ο μεγάλος διαγωνισμός είναι έτοιμος, έχουν προβλεφθεί όλες οι λεπτομέρειες ενώ κάνουμε και τη νομική επεξεργασία, προκειμένου να προλάβουμε τυχόν ζητήματα με ενστάσεις. Εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια του δημάρχου να το προχωρήσει. Βέβαια, ξέρουμε ότι θα απαιτηθεί χρόνος, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε.
Αυτό που έχει σημασία είναι το εξής: η καθαριότητα μπαίνει σε μια διαφορετική βάση από αυτήν που ξέραμε μέχρι σήμερα και πράγματι, θα δούμε πλέον μια διαφορετική καθημερινότητα με πολύ υψηλό επίπεδο παρεχομένων υπηρεσιών, μηχανήματα κ.λπ. Ένας διαγωνισμός τέτοιου ύψους και επιπέδου δεν έχει προηγούμενο σε άλλους δήμους της χώρας. Συνεπώς, προσδοκούμε σε μια εντελώς διαφορετική εικόνα του νησιού, σε δωδεκάμηνη βάση. Ο δήμαρχος, επέλεξε τον δρόμο της ‘ρήξης’ απέναντι σε όλο αυτό το πανελλαδικό σύστημα που ασχολείται με τα σκουπίδια ενώ κατά ένα μέρος, είχαμε κάποια ζητήματα, που ξεπεράσαμε».

Η ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Αναφερόμενος στην Νέα Αγορά, ο κ. Καρίκης δήλωσε τα εξής:
«Αυτή την περίοδο δουλεύουμε σε συνεργασία με τον συνάδελφο κ. Στέφανο Δράκο πάνω σε δύο καυτά ζητήματα: την Νέα Αγορά και το Εθνικό Θέατρο.
Για την Νέα Αγορά, η ενημέρωση που έχω αφορά στη μελέτη, η οποία είναι έτοιμη τόσο για την ‘επόμενη μέρα’ του μνημείου όσο και για τον τρόπο χρηματοδότησης του έργου. Γίνονται όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις από τον ίδιο τον δήμαρχο κ. Αντ. Καμπουράκη, ώστε να διασφαλιστούν τα χρήματα.
Το έργο θα το εκτελέσει ο ίδιος ο Δήμος Ρόδου, ενώ οι εντολές του δημάρχου είναι οι εξής: α. η μελέτη, β. η ανανέωση όλων των συμβάσεων των μισθωτών που είναι μέσα και δεν έχουν οφειλές (με δωδεκαετή ανανέωση) και γ. θα τρέξουν οι διαγωνισμοί για τα κενά καταστήματα και γραφεία που υπάρχουν στην Νέα Αγορά.
Μέσα στη θητεία της δημοτικής αρχής, στοχεύουμε να διαμορφώσουμε το πλαίσιο για την Νέα Αγορά, παράλληλα με το κατασκευαστικό κομμάτι.
Η δημοτική αρχή θα προχωρήσει σε διαγωνισμό ανά κατάστημα με στόχο να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα σε κάθε Ροδίτη, να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία. Ήμουν εξ αρχής αντίθετος στην πρόταση να ανατεθεί η Νέα Αγορά σε μεγάλη εταιρεία και ο Ροδίτης να είναι απλά ένας υπάλληλος εκεί μέσα. Χαίρομαι που αυτή η δημοτική αρχή, προχωρά σε αυτό το μοτίβο.
«Για το Εθνικό Θέατρο, είναι σίγουρο ότι κάποιοι θέλησαν να μειώσουν την αξία της επιτυχίας με την έλευση του πρωθυπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη και τις εξαγγελίες. Ωστόσο, αυτοί οι ίδιοι, δεν μας εξήγησαν ποτέ γιατί επί 16 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα –όχι μόνον σε τοπικό αλλά και σε κεντρικό επίπεδο, για ποιον λόγο δεν μπήκαν οι βάσεις για το μεγάλο αυτό έργο. Εμείς, ως δημοτική αρχή, διαβεβαιώνουμε τους συμπολίτες μας ότι μέσα σε αυτή τη θητεία θα δουν να ξεκινάει η ανακατασκευή του Εθνικού Θεάτρου. Να πάψουν και οι τελευταίοι που μας αμφισβητούν ότι προχωράμε σε σοβαρή βάση. Είναι πολύ σημαντικό να αποκτήσει ο τόπος μας αυτό το ‘Στέμμα’ όπως χαρακτηρίστηκε»!
ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΗΡΙΑ
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχετικά με την πορεία των παρεμβάσεων στα σχολικά κτήρια, ο αντιδήμαρχος ξεκαθάρισε τα εξής:
«Στα σχολικά κτήρια, εδώ και δύο χρόνια, έχει γίνει πάρα πολλή δουλειά. Δεν μπορεί να συγκριθεί αυτή η διετία με καμία άλλη δημοτική θητεία. Στα θέματα αυτά της Παιδείας, όλοι προσπάθησαν, αλλά το μέγεθος των παρεμβάσεων που έχουν γίνει στα σχολεία μας δεν έχει προηγούμενο. Έχουμε ξεπεράσει τα 140 μικρά έργα ενώ τρέχουν μεγάλες εργολαβίες σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς. Ήδη ολοκληρώθηκαν οι παιδικοί σταθμοί στον οδό Τσιγάντε, στο Φαληράκι και στ’ Αφάντου ενώ συνεχίζουμε σε οκτώ, συνολικά.
Την ίδια ώρα, θα τρέξουν και τα έργα που θα γίνουν με ΣΔΙΤ (μέσα στο 2022 – 2023) ενώ λύνουμε τα προβλήματα ανά σχολείο. Έχουμε την καλή διάθεση να δίνουμε λύσεις και να κάνουμε παρεμβάσεις στα κτήρια –τα οποία, δυστυχώς είναι παλαιά.
Να σημειώσω ότι και σε πανελλαδικό επίπεδο στο συνέδριο της ΚΕΔΕ έγινε αντικείμενο συζήτησης, ο τρόπος που ο Δήμος Ρόδου αντιμετωπίζει την καθαριότητα στα σχολεία. Το άριστο αυτό αποτέλεσμα δεν είναι τυχαίο. Είναι αποτέλεσμα συντονισμού ενεργειών και προγραμματισμού. Είμαι επίσης πολύ ικανοποιημένος καθώς ο δήμαρχος αποδέχτηκε την πρότασή μου, να χρηματοδοτήσουμε και να διαθεσουμε όσα χρήματα χρειάζονται τα σχολεία για να υπάρξει το σημερινό αποτέλεσμα. Είναι γνωστό ότι μετατρέψαμε τις 189 συμβάσεις των καθαριστριών σε πλήρες ωράριο ενώ υπάρχει και σύμβαση με ιδιωτική εταιρία για να ενισχύουμε το έργο. Αυτό θα συνεχιστεί καθώς ο τομέας αυτός, της Παιδείας, λειτουργεί ομαλά και έχουμε πετύχει πολλά».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου