ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καθυστερήσεις στη λίστα με τα 49 προαπαιτούμενα μέτρα διαπιστώνουν οι θεσμοί

news room 1 λεπτό ανάγνωση
τρόικα

Προ­βλή­ματα και καθυ­στε­ρή­σεις με τις εγκυ­κλί­ους και τις υπουρ­γι­κές απο­φά­σεις που δεν έχουν ακόμη εκδοθεί δια­πι­στώ­νουν οι δανει­στές στη λίστα με τα 49 προ­α­παι­τού­μενα μέτρα που θα πρέπει να υλο­ποι­η­θούν για να εκτα­μιευ­θεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες, το πολυ­νο­μο­σχέ­διο καλύ­πτει μόλις το 30% των μέτρων που θα πρέπει να έχουν γίνει και κατά την εβδο­μάδα που πέρασε τα τεχνικά κλι­μά­κια των δανει­στών δια­πί­στω­σαν ότι τα υπουρ­γεία δεν έχουν προ­χω­ρή­σει στην εφαρ­μογή της δευ­τε­ρο­γε­νούς νομο­θε­σίας που απαι­τεί­ται για να ολο­κλη­ρω­θούν οι δράσεις.

Μεγάλος όγκος ανεκ­πλή­ρω­της εργα­σίας αφορά στο υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών και στη Γενική Γραμ­μα­τεία Δημο­σίων Εσόδων. Ωστόσο, και σε άλλα υπουρ­γεία παρα­τη­ρεί­ται καθυ­στέ­ρηση που ενδέ­χε­ται να θέσει σε κίνδυνο το σφιχτό χρο­νο­διά­γραμμα που έχει συμ­φω­νη­θεί για την εκτα­μί­ευση των 2 δισ. ευρώ και τη συνέ­χεια των δια­βου­λεύ­σεων, ώστε να ολο­κλη­ρω­θεί εγκαί­ρως ο πρώτος έλεγχος.

Βάσει του υφι­στά­με­νου σχε­δια­σμού, οι θεσμοί θα πρέπει έως την Τρίτη να συντά­ξουν την έκθεση αξιο­λό­γη­σης της υλο­ποί­η­σης των 49 προ­α­παι­του­μέ­νων, ώστε την Τετάρτη να συνε­δριά­σει το Euroworking Group και εφόσον η έκθεση είναι θετική, να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκτα­μί­ευση των 2 δισ. ευρώ έως τα τέλη του μήνα. Ομως, αρμόδια στελέχη ανα­φέ­ρουν ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει μέσα σε πολύ λίγο χρόνο να εκδοθεί μία σειρά εγκυ­κλίων και απο­φά­σεων που θα θέτουν σε εφαρ­μογή τα προ­α­παι­τού­μενα μέτρα.

Από το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών ανα­φέ­ρουν ότι η δευ­τε­ρο­γε­νής νομο­θε­σία που απαι­τεί­ται θα εκδοθεί εντός της ερχό­με­νης εβδο­μά­δας και πως δεν υπάρχει περί­πτωση να μην αντα­πο­κρι­θεί η κυβέρ­νηση στις υπο­χρε­ώ­σεις της. Πάντως, οι εκκρε­μό­τη­τες είναι πολλές. Ενδει­κτικά, θα πρέπει να εκδο­θούν και να γίνουν:

• Οι υπουρ­γι­κές απο­φά­σεις για τη μετα­φορά του προ­σω­πι­κού του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ.

• Η Κοινή Υπουρ­γική Απόφαση για τις αμοιβές συμ­βο­λαιο­γρά­φων και δικα­στι­κών επι­με­λη­τών.

• Η μελέτη επι­πτώ­σεων από τις μεταρ­ρυθ­μί­σεις στον αντα­γω­νι­σμό, στην αδειο­δό­τηση και στα γρα­φειο­κρα­τικά εμπόδια.

• Η στα­διακή κατάρ­γηση της επι­στρο­φής του ειδικού φόρου κατα­νά­λω­σης στο πετρέ­λαιο κίνησης για τους αγρότες.

• Η εξεύ­ρεση «ισο­δυ­νά­μου» για τη μη επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιω­τική εκπαί­δευση απο­πλη­ρω­μής ληξι­πρό­θε­σμων οφειλών.

Επίσης, δεν έχουν ορι­στι­κο­ποι­η­θεί και οι εγκύ­κλιοι για το ασφα­λι­στικό, με τις αλλαγές που πρέπει να προ­χω­ρή­σουν να απο­τε­λούν ακόμξ αντι­κεί­μενο δια­πραγ­μά­τευ­σης μεταξύ του υπουρ­γείου Εργα­σίας και των κλι­μα­κίων των δανει­στών.

Πάντως, ανε­ξαρ­τή­τως του πότε τελικά θα εκδο­θούν όλες οι απα­ραί­τη­τες εγκύ­κλιοι και απο­φά­σεις για να κλείσει το πρώτο πακέτο προ­α­παι­τού­με­νων μέτρων και εάν θα τηρηθεί το χρο­νο­διά­γραμμα εκτα­μί­ευ­σης της υπο­δό­σης των 2 δισ. ευρώ, στο πρό­γραμμα των θεσμών περι­λαμ­βά­νε­ται η έλευση των επι­κε­φα­λής των κλι­μα­κίων την Τρίτη 20 Οκτω­βρίου. Η επί­σκεψή τους θα είναι ολι­γο­ή­μερη (ανα­μέ­νε­ται να παρα­μεί­νουν στην Αθήνα για 3 ημέρες) και εκτός από τις επαφές με τον υπουργό Οικο­νο­μι­κών, θα επι­διω­χθεί να έχουν συνα­ντή­σεις και με άλλους υπουρ­γούς που χει­ρί­ζο­νται κρίσιμα χαρ­το­φυ­λά­κια για την επιτυχή ολο­κλή­ρωση του πρώτου ελέγχου (Οικο­νο­μίας, Ενέρ­γειας και Περι­βάλ­λο­ντος, Εργα­σίας κ.λπ.).

Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες, οι επι­κε­φα­λής των θεσμών έρχο­νται στην Αθήνα με στόχο να ξεκι­νή­σουν επί της ουσίας τη δια­πραγ­μά­τευση για τον πρώτο έλεγχο του προ­γράμ­μα­τος και να θέσουν τις βάσεις ώστε να μην καθυ­στε­ρή­σει σημα­ντικά η ολο­κλή­ρωσή του. Επι­σή­μως, ο έλεγχος είναι προ­γραμ­μα­τι­σμένο να ξεκι­νή­σει στις αρχές Νοεμ­βρίου, χωρίς να απο­κλεί­ε­ται όμως και μικρή αναβολή του για τα μέσα του μήνα.

Σε κάθε περί­πτωση, τα θέματα που βρί­σκο­νται στις πρώτες θέσεις της ατζέ­ντας είναι η ρύθμιση των «κόκ­κι­νων» δανείων και το καθε­στώς προ­στα­σίας των ιδιο­κτη­τών ακι­νή­των, η ανα­διάρ­θρωση του ασφα­λι­στι­κού συστή­μα­τος, η εφαρ­μογή των μέτρων που περι­λαμ­βά­νο­νται κυρίως στη δεύτερη εργα­λειο­θήκη του ΟΟΣΑ, ενώ ακόμα οι θεσμοί δεν έχουν ορι­στι­κο­ποι­ή­σει τις προ­βλέ­ψεις τους για το ΑΕΠ και το δημο­σιο­νο­μικό κενό.

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.