Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη
«Είναι τεράστιο πλήγμα για την τοπική κοινωνία η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ. Η Ρόδος και τα άλλα νησιά από την ενσωμάτωση, είχαν το ειδικό δασμολόγιο και μετά από το 1984 τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ. Ήταν βασικός μοχλός ανάπτυξης. Αυτό δεν έγινε αντιληπτό από το κράτος των Αθηνών που πυροβόλησε ουσιαστικά “την αγελάδα την οποία άρμεγε”. Θα υπάρξει ανακατωσούρα και αναστάτωση»
Αυτό δηλώνει μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου κ. Ευάγγελος Μανδρακός και τονίζει πως τα νησιά θα πάψουν να είναι ανταγωνιστικά.
«Από αυτή την ιστορία θα χάσει και η Ελλάδα. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτό. Ευθύνες για αυτό φέρουν τα κόμματα, οι βουλευτές και οι τοπικοί φορείς που δεν έκαναν όλα όσα έπρεπε. Το παιχνίδι κρίθηκε στην Αθήνα», δηλώνει ο κ. Μανδρακός.
Παράλληλα αναφέρεται και στην συμπλήρωση ενός έτους από τότε που ανέλαβε καθήκοντα η δημοτική αρχή.
«Οι τρεις ουσιαστικά εκλογικές αναμετρήσεις προκάλεσαν πολιτική αστάθεια. Υπήρξαν πολλές δυσκολίες. Η δημοτική αρχή προσπάθησε να ανατρέψει την αρνητική κατάσταση. Αυτό δεν ήταν πάντα εύκολο», τονίζει ο κ. Μανδρακός.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου τάσσεται υπέρ της παραχώρησης των αεροδρομίων σε ιδιώτες και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θα στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στη ΝΔ.

Η συνέντευξη του κ. Ευάγγελου Μανδρακού, αναλυτικά:
• Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη της θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής. Πώς εξελίχθηκε;
Ήταν μια δύσκολη χρονιά και για τη δημοτική αρχή και τους Ροδίτες. Πολλά θέματα έκλεισαν με άσχημο τρόπο, όπως για παράδειγμα αυτό που αφορούσε στο δημοτικό φόρο, ο οποίος καταργήθηκε και προξένησε μεγάλο οικονομικό πλήγμα στο Δήμο. Είχαμε την εκκρεμότητα με την ένσταση που προκλήθηκε από την παράταξη του κ. Στράτου Καρίκη. Αυτό καθυστέρησε την έναρξη της θητείας μας και λειτούργησε ως ανασταλτικός παράγοντας για την έναρξη των δράσεων της δημοτικής αρχής. Οι εκλογές του Ιανουαρίου προκάλεσαν πολιτική αστάθεια. Το ίδιο έγινε με το δημοψήφισμα και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Υπήρξαν πολλές δυσκολίες. Η δημοτική αρχή προσπάθησε να ανατρέψει την αρνητική κατάσταση. Αυτό δεν ήταν πάντα εύκολο. Λόγω της οικονομικής κρίσης είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε μεγάλη υστέρηση στις κρατικές εποχορηγήσεις. Όπως μας ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Περδίκης, το ποσό που έχει να λαμβάνει ο Δήμος Ρόδου ανέρχεται στα τρία εκατομμύρια ευρώ. Αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Πρόβλημα υπήρξε και με την υλοποίηση έργων με πόρους ΕΣΠΑ λόγω της αδυναμίες του κράτους να εισφέρει.
• Ο Δήμος Ρόδου κλήθηκε να αντιμετωπίσει και το μεταναστευτικό.
Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και εμείς το μεταναστευτικό. Ευτυχώς σε σύγκριση με άλλα νησιά είμαστε σε καλύτερη κατάσταση. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στο δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, την αντιδήμαρχο κ. Αννα Ζωάννου, στον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρη Καρατζιά και τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων που με συντονισμένες ενέργειες αντιμετώπισαν το μεταναστευτικό. Το πρόβλημα θα πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στο τέλος Οκτωβρίου. Το αναφέρω αυτό γιατί θα κλείσουν τα ξενοδοχεία, που μας βοηθούσαν πολύ στο ζήτημα της σίτισης των παράνομων μεταναστών. Θα επιδεινωθούν και οι καιρικές συνθήκες. Δεν υπάρχει βοήθεια από το κράτος. Η κ. Χριστοδουλοπούλου δεν βοήθησε τη Ρόδο. Ο κ. Μουζάλας είναι πολύ θετικός. Ελπίζουμε τώρα να υπάρχει καλύτερος συντονισμός
• Σε αυτή τη θητεία καταργήθηκαν και οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ. Μήπως δεν είχε γίνει κατανοητή η χρησιμότητα και κυρίως η σημασία τους για τους νησιώτες;
Είναι τεράστιο πλήγμα για την τοπική κοινωνία. Η Ρόδος και τα άλλα νησιά από την ενσωμάτωση είχαν το ειδικό δασμολόγιο και μετά από το 1984 τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ. Ήταν βασικός μοχλός ανάπτυξης. Αυτό δεν έγινε αντιληπτό από το κράτος των Αθηνών, που πυροβόλησε ουσιαστικά «την αγελάδα την οποία άρμεγε». Θα υπάρξει ανακατωσούρα και αναστάτωση. Θα χάσουμε αρκετά και σε ανταγωνιστικότητα. Από αυτή την ιστορία θα χάσει και η Ελλάδα. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτό. Ευθύνες για αυτό φέρουν τα κόμματα, οι βουλευτές και οι τοπικοί φορείς, που δεν έκαναν όλα όσα έπρεπε. Το παιχνίδι κρίθηκε στην Αθήνα.
• Αντιπροσωπεία του ομίλου Fraport ήρθε στη Ρόδο για να επιθεωρήσει το αεροδρόμιο. Ποια είναι η άποψη σας για το θέμα;
Είμαι ξεκάθαρα υπέρ της παραχώρησης του αεροδρομίου σε ιδιώτες. Αποδείχθηκε ότι το κράτος και σε εποχές καλύτερες και πολύ περισσότερο τώρα, είναι εντελώς ανεπαρκές και βραδυκίνητο στο να αντιμετωπίσει προβλήματα. Η εταιρεία, όπως ενημερώθηκα, έχει αναλάβει πολλά αεροδρόμια σε πολλές χώρες ακόμη και στις ΗΠΑ. Δεν μιλάμε για ξεπούλημα αλλά για ενοικίαση μακρόχρονη. Δίνεται περιθώριο στους ιδιώτες να προχωρήσουν στις αναγκαίες παρεμβάσεις. Έτσι η εικόνα που θα αντικρίζουν οι τουρίστες στο αεροδρόμιο θα είναι καλύτερη. Δεν υπήρχε άλλη λύση . Ήταν μονόδρομος. Οι όροι παραχώρησης είναι θέμα διαπραγμάτευσης.
• Είστε ευχαριστημένος από τη μέχρι τώρα λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου;
Έχουμε και τις καλές και τις κακές μας στιγμές.Ενα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζω ως πρόεδρος, είναι η φλυαρία. Αυτή προέρχεται από παντού και δεν βοηθάει στη συζήτηση των θεμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα.
• Ο κανονισμός βοηθάει για τη συζήτηση των θεμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα;
Επαφίεμαι στην καλή θέληση των συναδέλφων και των μελών της δημοτικής αρχής. Είμαι υπέρ της άποψης ότι πρέπει να ακούγονται όλοι. Πρέπει επίσης όμως να τηρούνται και οι κανονισμοί. Πιστεύω ότι από εδώ και στο εξής θα υπάρχει αυστηρή τήρηση του χρόνου. Μην ξεχνάτε πως έχουμε δημοτικό συμβούλιο με πέντε παρατάξεις.
• Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου κλήθηκαν να αποφασίσουν για αρκετά σημαντικά θέματα. Αυτά δεν απαιτούν χρόνο;
Συζητήθηκαν πράγματι σημαντικά θέματα. Δεν αναφέρομαι μόνο στην απομάκρυνση των τσιγγάνων από την περιοχή «Κορακόνερο». Ήταν ο ΔΗΦΟΔΩ, οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ, η παραχώρηση της εκμετάλλευσης του «Ακταίον» και άλλα. Ο πρώτος χρόνος ήταν αναγνωριστικός για όλους και για τη δημοτική αρχή και για μένα. Από εδώ και εμπρός πρέπει να είναι διαφορετικά τα πράγματα. Δεν γίνεται αλλιώς.
Σε ό,τι αφορά στη ΝΔ πιστεύετε πως έπρεπε να διενεργηθούν τόσο γρήγορα εκλογές για την ανάδειξη προέδρου;
Είχαμε ένα αποτέλεσμα που δεν ήταν ευχάριστο για τη ΝΔ. Είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες ότι οι εκλογές θα ήταν ντέρμπι. Το αποτέλεσμα δείχνει διαφορετικά πράγματα. Είχαμε καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και καθαρή ήττα της ΝΔ. Όποιος δεν το αναγνωρίζει, εθελοτυφλεί. Έχουμε μπροστά μας την εκλογή ενός νέου προέδρου. Θα στηρίξω την υποψηφιότητα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
• Γιατί θα στηρίξετε την υποψηφιότητα του κ. Μητσοτάκη;
Επειδή πιστεύω πως είναι ο πιο κατάλληλος. Έχει δώσει δείγματα γραφής. Είναι νέος άνθρωπος, καταρτισμένος και με επαγγελματική εμπειρία. Εκφράζω το σεβασμό μου σε όλους τους υποψηφίους και κυρίως στον κ. Μεϊμαράκη, που λειτούργησε ενωτικά για τη ΝΔ. Το αποτέλεσμα των εκλογών όμως δεν τον δικαίωσε.
• Τι πρέπει να γίνει για να κερδίσει η ΝΔ την εμπιστοσύνη των πολιτών;
Η ΝΔ θα πρέπει να δώσει το ιδεολογικό της στίγμα. Είναι μια παράταξη που εκφράζει το φιλελεύθερο χώρο και όλους αυτούς που ασχολούνται με την δημιουργικότητα στον ιδιωτικό τομέα. Δεν μπορούμε να αντιγράφουμε πολιτικές σοσιαλδημοκρατίας και κρατισμού. Η Ελλάδα έφθασε να είναι η τελευταία σοβιετική δημοκρατία της ΕΕ. Έχει δοθεί στη χώρα έμφαση στον δημόσιο τομέα και ρημάχτηκε ο ιδιωτικός. Όμως ο ιδιωτικός τομέας θα φέρει την ανάπτυξη στον τόπο και δεν μπορεί μια παράταξη, όπως η ΝΔ, να μην έχει ξεκάθαρη άποψη για το συγκεκριμένο θέμα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ