Στη Βουλή φέρνει ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, την απαράδεκτη κατάσταση στο Δικαστικό Μέγαρο Κω που οδήγησε στην απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Κω να απέχει από την εκδίκαση υποθέσεων.

Με Ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υποδομών, ο κ. Κόνσολας, επισημαίνει ότι η έλλειψη συντήρησης και έργων αποκατάστασης του κτιρίου σε συνδυασμό με τις ζημιές και την καταπόνηση που υπέστη το συγκεκριμένο κτίριο από το σεισμό, έχουν δημιουργήσει μια απαράδεκτη εικόνα.

Με δεδομένο ότι η κατάσταση του κτιρίου, λόγω παλαιότητας και έλλειψης συντήρησης, δεν ήταν η ενδεδειγμένη τα προηγούμενα χρόνια, θα ανέμενε κανείς από το Υπουργείο να προτάξει την ανάγκη ανακατασκευής και συντήρησης του κτιρίου μετά και τις ζημιές που προκλήθηκαν από το σεισμό.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι έχει αναληφθεί καμία πρωτοβουλία από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την αποκατάσταση των ζημιών, ενώ δημιουργείται κλίμα ανησυχίας για τη στατική επάρκεια του κτιρίου.

«Αντιλαμβάνεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι η αμφισβήτηση της στατικής επάρκειας του κτιρίου δημιουργεί κλίμα ανησυχίας και κινδύνους για τους δικαστικούς υπαλλήλους, τους πολίτες και τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης;
Προτίθεται να ζητήσει άμεσο έλεγχο για την στατική επάρκεια του κτιρίου;», ερωτά ο Βουλευτής Δωδεκανήσου.
Ο κ. Κόνσολας ζητά την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών από τα Υπουργεία Υποδομών και Δικαιοσύνης, αλλά και την εταιρεία Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. για την αποκατάσταση του κτιρίου και την υλοποίηση εκτεταμένων έργων συντήρησης, παράλληλα με τον έλεγχο στατικότητας.
O Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά επίσης να εξεταστούν και εναλλακτικές λύσεις για τη στέγαση του Δικαστικού Μεγάρου με την κατασκευή νέου και σύγχρονου κτιρίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2018
Αρ. Πρ.: 1623/18/09/18

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Κύριο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ: «Απαράδεκτη η εικόνα του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το Δικαστικό Μέγαρο Κω»

Κύριοι Υπουργοί,

Όπως γνωρίζετε, το κτίριο στο οποίο στεγάζονται τα δικαστήρια στην Κω υπέστη ζημιές στο σεισμό του Ιουλίου του 2017.
Το κτίριο κατασκευάστηκε κατά την περίοδο της Ιταλικής κατοχής και αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά, νεώτερα μνημεία του νησιού.
Με δεδομένο ότι η κατάσταση του κτιρίου, λόγω παλαιότητας και έλλειψης συντήρησης, δεν ήταν η ενδεδειγμένη και τα προηγούμενα χρόνια, θα ανέμενε κανείς από το Υπουργείο να προτάξει την ανάγκη ανακατασκευής και συντήρησης του κτιρίου μετά και τις ζημιές που προκλήθηκαν από το σεισμό.
Οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας εκπόνησαν μελέτη αποκατάστασης των ζημιών το Νοέμβριο του 2017, η οποία, όμως, δεν εγκρίθηκε από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων, η οποία έθεσε ζήτημα μελέτης στατικής επάρκειας.
Το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως είναι φυσικό, εγείρει ερωτηματικά και ανησυχίες σε όλους αφού αμφισβητείται η στατική επάρκεια του κτιρίου.
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έχει αναληφθεί καμία πρωτοβουλία από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την αποκατάσταση των ζημιών, με αποτέλεσμα ο Δικηγορικός Σύλλογος Κω να αποφασίσει αποχή των δικηγόρων από την εκδίκαση υποθέσεων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, εδώ και καιρό, δεν λειτουργούν οι τουαλέτες στο κτίριο, ενώ οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης και οι δικαστικοί υπάλληλοι είναι απαράδεκτες.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει, παράλληλα, να εξετάσει και την εναλλακτική λύση κατασκευής ενός νέου και σύγχρονου κτιρίου που θα στεγάσει τα Δικαστήρια της Κω και τις δικαστικές υπηρεσίες.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

1. Εάν γνωρίζει την απαράδεκτη εικόνα που αναδύεται από την εγκατάλειψη ενός ιστορικού κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το Δικαστικό Μέγαρο της Κω.
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβούν από κοινού τα Υπουργεία Υποδομών και Δικαιοσύνης αλλά και οι Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. για την αποκατάσταση του κτιρίου και την υλοποίηση εκτεταμένων έργων συντήρησης.
3. Αντιλαμβάνεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι η αμφισβήτηση της στατικής επάρκειας του κτιρίου δημιουργεί κλίμα ανησυχίας και κινδύνους για τους δικαστικούς υπαλλήλους, τους πολίτες και τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης; Προτίθεται να ζητήσει άμεσο έλεγχο για την στατική επάρκεια του κτιρίου ή και να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις όπως η κατασκευή νέου και σύγχρονου κτιρίου;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ