Ρεπορτάζ

Σε υψηλά ποσοστά διατηρείται η ανεργία και στο νησί της Ρόδου

Σε ανησυχητικά επίπεδα κυμαίνεται η ανεργία στο νησί της Ρόδου, παρά τα περί του αντιθέτου εμφανιζόμενα, λόγω της ευμάρειας που δείχνουν τα νούμερα της τουριστικής περιόδου.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα και τα στοιχεία που έδωσε το Εργατικό Κέντρο Ρόδου, τα νούμερα αποδεικνύουν πως τα ποσοστά είναι πολύ υψηλά –κυρίως στους νέους ενώ χιλιάδες Ροδίτες είτε δεν εμφανίζονται λόγω μαύρης και αδήλωτης εργασίας, είτε έχουν φύγει ήδη στο εξωτερικό.
«Η ανεργία όσον αφορά τους επαγγελματίες του κλάδου του Τουρισμού, δεν κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Στην Ρόδο μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει και έλλειψη εργατικών χεριών τα δύο τελευταία χρόνια –μόνον κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Ωστόσο, πάρα πολύς κόσμος ο οποίος ανήκει σε άλλες ειδικότητες βρίσκει δουλειά στον Τουρισμό, οπότε αρκετοί απασχολούνται σε αυτό τον κλάδο ενώ δεν είναι το κύριο αντικείμενό τους. Σαφέστατα όμως, υπάρχει ζήτημα ανεργίας στην Ρόδο, όσον αφορά διάφορες ειδικότητες όπως π.χ. επιστήμονες, μηχανικοί, δικηγόροι ή έχουν άλλες δεξιότητες και αυτή την στιγμή υποαπασχολούνται. Είχαμε κάνει μία έρευνα την οποία θα δημοσιοποιήσουμε στην πλήρη της έκταση τον Οκτώβριο, όπου αποδεικνύεται πως μπορεί να μην έχουμε τα ποσοστά ανεργίας που υπάρχουν στην υπόλοιπη χώρα, αλλά κι εδώ υπάρχει σοβαρό ποσοστό ανεργίας –κυρίως στους νέους, το οποίο ξεπερνά το 50 – 60% και σε διάφορους κλάδους, κινείται στο 20 – 25%.
Μάλιστα έρευνα έδειξε ότι: α) πάνω από 6.000 νέοι άνθρωποι από την περιοχή μας έφυγαν στο εξωτερικό ενώ β) 12.000 νέοι, αυτή την στιγμή είναι … “άφαντοι” για το στατιστικό σύστημα της χώρας!
Δηλαδή, από την μία δεν είναι καταγεγραμμένοι ως μαθητές ή σπουδαστές για να περιλαμβάνονται στην κατηγορία των ανέργων και από την άλλη, δεν συμπεριλαμβάνονται στους πίνακες των ανέργων. Αυτό σημαίνει ότι πάρα πολύς κόσμος δεν είναι καταγεγραμμένος ως άνεργος και στην ουσία είναι στο σπίτι του, τον συντηρούν οι γονείς του ή απασχολείται στην λεγόμενη “μαύρη” εργασία» όπως δήλωσε στην «δ» ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Σάββας Χατζησάββας.
Να σημειωθεί ότι το κεφάλαιο «μαύρη και αδήλωτη εργασία» παραμένει ανοικτό για το νησί. Κι αυτό οφείλεται αφενός στο γεγονός πως είτε πολλοί επιλέγουν να εργάζονται με τον υποκατώτατο μισθό χωρίς ένσημα, είτε να εργάζονται με συμφωνημένα ποσά -αλλά αδήλωτα. Αυτό από μόνο του, δείχνει ότι ο εργαζόμενος σήμερα, δεν ενδιαφέρεται πια για τα ένσημά του:
«Το μεγαλύτερο έγκλημα που έχει γίνει με τις μειώσεις των συντάξεων και τις αυξήσεις του ορίου ηλικίας είναι ότι πλέον κανένας εργαζόμενος δεν έχει ενδιαφέρον για να διεκδικήσει το ένσημό του. Παλιά, λέγαμε ότι ο ίδιος ο εργαζόμενος είναι “φύλακας των ενσήμων του” και απαιτούσε τα ένσημά του, γιατί ήξερε ότι όταν συμπλήρωνε 4.500 ένσημα και ήταν κοντά στα 57 – 58 χρόνια μπορούσε να διεκδικήσει σύνταξη. Εάν ήταν στα βαρέα και ανθυγιεινά θα μπορούσε πιο γρήγορα να βγει στην σύνταξη. Σήμερα, με το να εξισωθούν προς τα πάνω στα 67 έτη οι συντάξεις –και μάλιστα οι συντάξεις που έχουν καταντήσει προνοιακά επιδόματα, το κράτος έχει καταφέρει το ανάποδο: να αφαιρέσει έσοδα από το σύστημα και στην ουσία η σύνταξη να μειωθεί πάρα πολύ. Αυτό το θεωρώ το μεγαλύτερο έγκλημα που έχει γίνει σε βάρος του ασφαλιστικού συστήματος» όπως ανέφερε.
Πάντως να σημειωθεί πως σύμφωνα με το ΕΚΡ καθ’ όλη την διάρκεια της τουριστικής περιόδου, βρίσκονται σε εξέλιξη έλεγχοι που διενεργούνται από μικτά κλιμάκια (ΣΕΠΕ, ΕΚΡ κ.λπ.) κυρίως σε τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και σε επιχειρήσεις εστίασης.
«Οι έλεγχοι κανονικά θα έπρεπε να είναι πολύ περισσότεροι και εντατικότεροι. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένως να ενισχυθεί και καταφέραμε να στελεχωθεί καλύτερα η Επιθεώρηση Εργασίας. Τώρα, υπάρχουν τέσσερις επιθεωρητές και δύο διοικητικοί υπάλληλοι. Το αίτημα του ΕΚΡ που εκκρεμεί είναι για την σύσταση τμήματος τεχνικών επιθεωρητών που να ασχολούνται με τα ζητήματα των ατυχημάτων της υγιεινής και της ασφάλειας. Αυτό το έλλειμμα παραμένει. Με παρεμβάσεις του ΕΚΡ έρχονται τακτικά κλιμάκια ειδικών επιθεωρητών στην Ρόδο και προσπαθούμε όσο γίνεται να βάλουμε μια τάξη σε αυτό που λέμε “ζούγκλα” στην αγορά εργασίας.
Δεν το καταφέρνουμε πάντα, διότι είναι πάρα πολλές οι επιχειρήσεις, είναι μεγάλη η έκταση του νησιού ενώ οι ίδιοι οι εργαζόμενοι φοβούμενοι, δεν καταγγέλλουν περιστατικά και άρα εμείς προσπαθούμε να βρισκόμαστε όπου μπορούμε» όπως κατέληξε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου