Ειδήσεις

Ο Δ. Γάκης για την υπογραφή επέκτασης της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, μετά την χθεσινή υπογραφή για την επέκταση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι μία κορυφαία επιλογή και στόχος της κυβέρνησης στη μεταμνημονιακή εποχή. Αποδείξαμε σήμερα ότι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η επέκταση τους δεν είναι μια ιδεοληψία της Αριστεράς. Δεν είναι μια συνθηματική και «κούφια περιεχομένου» πολιτική επιλογή. Είναι μια στρατηγική επιλογή που έχει πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία, για τους εργαζόμενους αλλά και για την ίδια την οικονομική δραστηριότητα και προοπτική. Δυστυχώς αυτό το περιεχόμενο δεν μπορεί να το αντιληφθεί η Νέα Δημοκρατία του κυρίου Μητσοτάκη, η οποία κινείται σε επιλογές ενίσχυσης του μεγάλου ξενοδοχειακού, επιχειρηματικού και βιομηχανικού κεφαλαίου. Παραπέμπουμε οποιονδήποτε διατηρεί ακόμη αμφιβολίες να ακούσει ξανά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ. Δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στην υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων παρά μόνο στον τρόπο αύξησης των κερδών του κεφαλαίου».

Όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό η παρούσα συλλογική ρύθμιση δημιουργεί ένα νέο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις, αποκαθιστά σε σημαντικό ποσοστό την αγοραστική δύναμη όλων των εργαζομένων θέτει όρους ισότητας και βάζει φραγμό στην εξατομίκευση των όρων αμοιβής και εργασίας και μηδενίζει τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται, ότι μετά την υπογραφή της Απόφασης από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και την κήρυξη της σύμβασης ως υποχρεωτικής σε όλα τα Ξενοδοχεία της χώρας, καλύπτονται συνολικά πάνω από 114.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι και τα μισθολογικά κλιμάκια των εργαζόμενων στον τουρισμό διαμορφώνονται σε 4 βασικές κατηγορίες, στις οποίες διακρίνονται και οι σχετικές ειδικότητες των εργαζομένων στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Πιο συγκεκριμένα:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α: Βασικός μισθός 851,06 ευρώ που μπορεί να φτάσει έως και 1.391,61 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα. Ισχύει για τις ειδικότητες: Ρεσεψιονίστ, μετρ, θυρωρός Α, μπουφετζής Α, προϊστάμενος υπνοδωματίων, μάγειρας Α, τεχνίτης ζαχαροπλάστης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β: Ο βασικός μισθός ορίζεται σε 833,11 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και 1.367,38 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα. Ισχύει για τις ειδικότητες: Βοηθός υποδοχής, προϊστάμενος πλυντηρίου – λινοθήκης, σερβιτόρος τραπεζαρίας, σαλονιού ή ορόφων – θαλαμηπόλος, μπάρμαν, μάγειρας Β, τηλεφωνητής.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ: Ο βασικός μισθός διαμορφώνεται σε 816,62 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και 1.345,11 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα. Ισχύει για τις ειδικότητες: Βοηθός σερβιτόρου, θυρωρός υπηρεσίας, βοηθός μπουφέ -εστιατορίου – μπαρ, γκρουμ, μάγειρας Γ, καμαριέρης – καμαριέρα, βοηθός ζαχαροπλάστη.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ: Ο βασικός μισθός ξεκινάει από 780,40 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και 1.257,19 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα. Ισχύει για λαντζέρηδες, πλύντριες, σιδερώτριες, καθαρίστριες κοινόχρηστων χώρων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου