Ενώπιον της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου θα οδηγηθούν σήμερα για να απολογηθούν δύο Σύροι διακινητές, ηλικίας 33 και 26 ετών κατηγορούμενοι για διακίνηση – μεταφορά εβδομήντα παράτυπα εισερχομένων προσώπων, που έλαβε χώρα σε θαλάσσια περιοχή νοτιανατολικά νήσου Ρόδου την 14η Σεπτεμβρίου 2018, καθώς και για έκθεση ανθρώπινης ζωής σε κίνδυνο.
Την 14η Σεπτεμβρίου 2018 και περί ώρα 03.05 το Λιμενικό ενημερώθηκε από ΕΚΣΕΔ/Λ.Σ.ΕΛ-ΑΚΤ για την ύπαρξη ακυβέρνητου ιστιοφόρου σκάφους με όνομα «DOGA DΕNIZ» στο οποίο επέβαινε ικανός αριθμός μεταναστών και βρισκόταν σε δυσχερή θέση σε θαλάσσια περιοχή εβδομήντα πέντε ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της νήσου Ρόδου.
Άμεσα, απέπλευσε προς την εν λόγω περιοχή σκάφος του Λιμενικού προς εντοπισμό του ακυβέρνητου σκάφους.
Οι μετανάστες, επιβιβάστηκαν ασφαλώς στο δεξαμενόπλοιο «LUCKY SAILOR» σημαίας Μάλτας, το οποίο βρισκόταν στην περιοχή για παροχή συνδρομής και συνοδευόμενο το σκάφος του λιμενικού οδηγήθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας στον λιμένα της Ρόδου.
Η ρυμούλκηση του ιστιοφόρου δεν κατέστη δυνατή λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και μεγάλης απόστασης από την πλησιέστερη ακτή.
Οι διασωθέντες οδηγήθηκαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου όπου και συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα.
Οι μετανάστες στις καταθέσεις τους ανέφεραν ότι επιβιβάστηκαν στο δουλεμπορικό από άγνωστη περιοχή της Τουρκίας με σκοπό να ταξιδέψουν προς την Ιταλία.
Επίσης, δήλωσαν ότι για το ταξίδι τους πλήρωσαν διάφορα χρηματικά ποσά σε διακινητές.
Επιπλέον, αναγνώρισαν τους δύο Σύρους ως τους κυβερνήτες του σκάφους ενώ επεσήμαναν ότι τις πρωινές ώρες της 14ης Σεπτεμβρίου 2018 το σκάφος έμεινε ακυβέρνητο λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και ότι φοβήθηκαν για την ζωή τους.
Στην απολογία του ο πρώτος διακινητής παραδέχτηκε ότι θα ελάμβανε το ποσό των 10.000 δολαρίων για την μεταφορά των μεταναστών στην Ιταλία, ο δε δεύτερος ότι βοήθησε τον πρώτο στην διακυβέρνηση προκειμένου να μπορέσει να ταξιδέψει δωρεάν.
Απεκάλυψαν εξάλλου και τα στοιχεία του Τούρκου που τους ανέθεσε την μεταφορά των μεταναστών.
Σημειώνεται ότι 7 μετανάστες νόσησαν από ιό γαστρεντερίτιδας και χθες μετέβη στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου όπου κρατούνται ιατρός του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου για να τους υποβάλει σε εξετάσεις και να τους χορηγήσει σχετική αγωγή.
Το όλο θέμα παρακολουθεί και το Τμήμα Υγείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ