– Το αεροπλάνο έφτασε στη Λάρνακα μέσω Ρόδου
– 5 Κύπριοι επιβάτες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στη Σμύρνη
– Χθες, αεροσκάφος της Jet2 με 300 επιβάτες αναχώρησε από το Μάντσεστερ με προορισμό την Κύπρο
– Το αεροπλάνο παρουσίασε βλάβη την ώρα που βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση

`Εφθασε την Κυριακή το βράδυ στο αεροδρόμιο Λάρνακας το αεροσκάφος της βρετανικής εταιρείας Jet2 που μετέφερε τους επιβάτες άλλου αεροπλάνου της ίδιας εταιρείας, το οποίο, λόγω μηχανικής βλάβης που σημειώθηκε, ενώ πετούσε από Μάντσεστερ για τη Λάρνακα, πραγματοποίησε, χθες βράδυ, αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Σμύρνης. Μεταξύ των επιβατών ήταν και πέντε Κύπριοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το αεροσκάφος αναχώρησε το απόγευμα από τη Σμύρνη και μετέβη στην Ρόδο προτού αναχωρήσει για τον τελικό προορισμό του, το αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου και προσγειώθηκε στις 20.30.

`Οπως είχε δηλώσει ενωρίτερα στο ΚΥΠΕ η Προϊστάμενη του Τμήματος Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Μιχαήλ, σήμερα το πρωί η δημοσιογράφος – επιβάτης στο αεροσκάφος Πέτρα Αργυρού, ήλθε σε επικοινωνία με αρμοδίους του Υπουργείου Εξωτερικών ενημερώνοντας τους για το συμβάν και για το γεγονός ότι ο πιλότος του αεροσκάφους έκανε λόγο για “πολιτικό πρόβλημα”.

Οι αρμόδιες αρχές στην Κύπρο έκαναν επαφές και πληροφορήθηκαν ότι η αεροπορική εταιρεία θα έστελνε άλλο αεροπλάνο για να τους μεταφέρει από τη Σμύρνη στη Λάρνακα, όπως ήταν προγραμματισμένο. “Είχαμε φόβους μήπως θέσουν θέμα να προσγειωθεί στο `Ερτζιάν` (παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου), αλλά ευτυχώς δεν το έθεσαν”, είπε η κ. Μιχαήλ.

Ερωτηθείσα αν οι Κύπριοι επιβάτες αντιμετώπισαν κάποιο άλλο πρόβλημα στη μεταχείρισή τους από τις τουρκικές αρχές, η κ. Μιχαήλ είπε πως δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα και πως “τους έδωσαν βίζα σε λευκό χαρτί”, όπως κάνουν για όλους τους Κύπριους, επειδή δεν αναγνωρίζουν τα κυπριακά έγγραφα, διαβατήρια ή ταυτότητες. Ανέφερε παράλληλα πως “υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση για όλους τους επιβάτες”.

Χθες βράδυ οι επιβάτες έμειναν σε ένα ξενοδοχείο στη Σμύρνη. Επικοινωνήσαμε με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Σμύρνη για να τους παρέχει προξενική βοήθεια, ανέφερε η κ. Μιχαήλ, προσθέτοντας πως το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε όλες τις απαραίτητες διπλωματικές και προξενικές ενέργειες, με στόχο την ασφαλή άφιξη των Κύπριων επιβατών στη Λάρνακα. Ανέφερε ακόμη πως τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Αργυρού είχε και ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Ζήνων.

Νωρίτερα…
Κύπριοι επιβάτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Σμύρνη μετά από αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Jet2, το οποίο αναχώρησε από το Μάντσεστερ με προορισμό την Κύπρο.

Το αεροσκάφος αναχώρησε χθες βράδυ και κατά τη διάρκεια της πτήσης παρουσίασε βλάβη στο γενικό σύστημα ηλεκτρονικών κάνοντας τους επιβάτες να ανησυχήσουν όταν τα φώτα της καμπίνας έσβησαν για κάποιο χρονικό διάστημα.

Τη στιγμή της βλάβης το αεροπλάνο βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Τουρκίας και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στην Σμύρνη.

Σύμφωνα με το SigmaLive, μέσα στο αεροσκάφος βρίσκονταν 300 επιβάτες μεταξύ των οποίων και 7 Κύπριοι.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως όλοι οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους και έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια σε ξενοδοχείο. Παράλληλα γίνονται διαβήματα προκειμένου για τους Κύπριους επιβάτες να διασφαλιστεί από την Κυπριακή Δημοκρατία ότι θα μεταφερθούν στην Κύπρο εντός της ημέρας, χωρίς αυτό να γίνει μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.

Μετά από παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών, η εταιρία θα στείλει νέο αεροσκάφος το οποίο θα παραλάβει τους επιβάτες, έτσι ώστε το αεροπλάνο να πετάξει πάνω από τη Ρόδο και να προσγειωθεί στη Λάρνακα. Η πτήση αναμένεται να αναχωρήσει στις 16:35 χωρίς ακόμα να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

Να σημειώσουμε ότι η είσοδος των Κυπρίων στην Τουρκία έγινε μετ’ εμποδίων και χωρίς την κανονική θεώρηση διαβατηρίων, ενώ οι τουρκικές αρχές επιχειρούν η πραγματοποίηση της πτήσης να γίνει με προορισμό το αεροδρόμιο της Τύμπου.

Με τους Κύπριους ταξιδιώτες επικοινώνησε και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Ζήνων, ενώ μαζί τους στο ξενοδοχείο βρίσκεται Έλληνας διπλωμάτης από το ελληνικό προξενείο της Σμύρνης.

Δείτε φωτογραφικό υλικό από τις ώρες αναμονής των επιβατών στο αεροδρόμιο της Σμύρνης.

 

newsit.com

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ