Στη Ρόδο θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από 27 έως 30 Σεπτεμβρίου το δεύτερο συμπόσιο για το Διεθνές Δίκαιο και τη Διεθνή Πολιτική στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως δήλωσε ο πρέσβης, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, κ. Στέλιος Περράκης, η Ρόδος επιλέχθηκε για συμβολικούς λόγους, ενώ σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν κάποιες συνεδρίες και στο Καστελόριζο.
Η έναρξη των εργασιών του συμποσίου θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Rodos Palace και η εκδήλωση θα προσελκύσει σημαντικούς εκπροσώπους της διεθνολογικής επιστημονικής κοινότητας. Μεταξύ των προσκεκλημένων, θα είναι ο Επίτροπος Εσωτερικών, Ιθαγένειας και Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής, κ. Δημήτρης Βίτσας
Σύμφωνα με τον κ. Περράκη, με την αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τους τούρκους, δεν έχει λυθεί κανένα από τα πάγια ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες.
«Το πρώτο συμπόσιο πραγματοποιήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια. Η απόφαση να έρθουμε στη Ρόδο και στο Καστελόριζο έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα. Έπρεπε οι Έλληνες διεθνολόγοι και όλοι όσοι ασχολούνται με τις διεθνείς σχέσεις και το διεθνές δίκαιο γενικώς, να ζήσουμε στο πεδίο την πρακτική εφαρμογή της θεωρίας.
Εξάλλου η Ρόδος λόγω της ιστορίας της, αλλά και λόγω των προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, προσφέρεται για να γίνει ένας γόνιμος διάλογος, μία συζήτηση για τις εξελίξεις αυτές. Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι τα προβλήματα στο Αιγαίο είναι πάρα πολλά. Δεν έχει επιλυθεί τίποτε από τις διεκδικήσεις, επειδή απελευθερώθηκαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί. Πρέπει να υπάρχει μία διαρκής ετοιμότητα να αντιμετωπιστούν τα θέματα που μένουν ανοιχτά, είτε πρόκειται για την ΑΟΖ, είτε πρόκειται για θέματα κυριαρχίας, είτε θέματα του δικαίου θαλάσσης.
Πρόθεσή μας είναι να κάνουμε ένα συμπόσιο το οποίο θα έχει συνέχεια. Να ξεκινήσει δηλαδή με αφορμή το συνέδριο ένα φόρουμ, μία ανοιχτή συζήτηση για τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής. Θα υπάρχει μία μεγάλη κινητοποίηση της διεθνολογικής μας κοινότητας. Θα υπάρχουν πολλοί ομιλητές και συμμετέχοντες. Ο επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος θα είναι μαζί μας και προσωπικότητες από τον πολιτικό χώρο, όπως ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής, κ. Δ. Βίτσας».
Τέλος ο κ. Περράκης ευχαρίστησε το δήμο Ρόδου για τη συνεργασία και κάλεσε όλους τους τοπικούς φορείς να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην πραγματοποίηση του Συμποσίου. Μεταξύ άλλων δήλωσε: «Θα είναι μία μεγάλη εκδήλωση και θέλω να ευχαριστήσω το δήμο Ρόδου για τη μεγάλη στήριξη. Ελπίζω να κινητοποιήσουμε το ενδιαφέρον των αρχών και φορέων που έχουν ή πρέπει να έχουν μία ενασχόληση με τα θέματα αυτά, όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών».
Ο πρέσβης, Σ. Περράκης απέφυγε να απαντήσει εάν προβλέπεται κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να προεξοφληθεί. Είπε ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια κινητικότητα γύρω από την ΑΟΖ της Κύπρου.
Αναφερόμενος στη σπουδαιότητα της διοργάνωσης ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε: «Είχα τη χαρά και την τιμή να συναντηθώ στο γραφείο με τον πρέσβη στο Στρασβούργο κ. Στέλιο Περράκη με τον οποίο γνωριζόμαστε από παλιά. Είναι χαρά μας που επιλέχθηκε η Ρόδος για το συνέδριο των διεθνολόγων. Είναι σημαντικό για την περιοχή και ειδικά σε μία περίοδο που επικρατεί ρευστότητα… και που το γεωπολιτικό περιβάλλον είναι άδηλο έως ανασφαλές. Η συμβολή όλων όσων συμμετάσχουν στο συνέδριο θα έχει καθοριστική σημασία για τα τοπικά και τα εθνικά μας θέματα. Θεωρήσαμε ελάχιστη υποχρέωση μας να συμβάλουμε στην πραγματοποίηση του συμποσίου αυτού».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ