Συνεντεύξεις

Αντ. Γιαννικουρής: «Η κοινωνία πρέπει να αναδείξει τους άξιους εκπροσώπους της»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

«Η ίδια η κοινωνία πρέπει να βρει το βηματισμό της και να αναδείξει τους κατά την κρίση της εκπροσώπους της», δηλώνει σήμερα, σε μια συνέντευξη «εφ όλης της ύλης», ο δημοτικός σύμβουλος και γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου κ. Αντώνης Γιαννικουρής. Επίσης, μιλάει για το ΑΧΕΠΑ Ελλάς αλλά και το ΤΕΕ, όπου έγιναν αλλαγές.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Γιαννικουρή, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από την δραστηριότητά σας στο ΤΕΕ –Τμήμα Δωδεκανήσου. Η ανάδειξη νέας διοίκησης και οι εξελίξεις μαρτυρούν ότι κάτι πάει να αλλάξει στον χώρο αυτόν σε τοπικό επίπεδο. Ωστόσο τα προβλήματα είναι πολλά και απαιτούν συνεργασία και συναίνεση. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Ο λόγος που η παράταξή μας (#ΔΚΜ_) έλαβε μέρος στις εκλογές της 20ης Νοεμβρίου, συνίσταται στο γεγονός ότι έπρεπε να υπάρξει μια αλλαγή στο Περ. Τμήμα Δωδ/σου του ΤΕΕ. Μια διαφορετικότητα στην προσέγγιση των θεμάτων που αφορούν στον κλάδο των μηχανικών. Επιστρατεύσαμε την νέα γενιά μηχανικών σε πολύ μεγάλο ποσοστό, αναδεικνύοντας συναδέλφους που κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η ικανότητα, η επιστημονική κατάρτιση και η όρεξη για σκληρή δουλειά. Καταφέραμε μια ριζική ανανέωση των μελών των οργάνων του ΤΕΕ. Τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας, φάνηκαν ήδη από τα ποσοστά που συγκέντρωσε η ΔΚΜ κατα την εκλογική αναμέτρηση, καταγράφοντας ρεκόρ στην ιστορία της.
Επιδίωξη και προγραμματική συμφωνία της νέας συνδιοίκησης του ΤΕΕ, για να είμαστε ακριβείς, είναι η επίτευξη ευρύτερης συνεργασίας όλων των παρατάξεων προς όφελος των συναδέλφων. Τα πρώτα δείγματα είναι πολύ θετικά και αυτό φαίνεται ήδη από το εξαιρετικό κλίμα που επικρατεί στις συνεδριάσεις της ΔΕ του ΤΕΕ. Αν θέλετε να ονομάσουμε την διεκδίκηση του αυτονόητου συναίνεση, γιατί όχι, να το δέχθώ. Ωστόσο θεωρώ ότι τα προβλήματα που απασχολούν τον πολύπαθο κλάδο μας είναι πάρα πολλά και έχουν κοινό παρονομαστή. Οι παρεμβάσεις για την επίλυσή τους δε, είναι συγκεκριμένες και το χτίσιμο αρραγούς μετώπου είναι πλέον επιτακτική ανάγκη. Ήδη σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουμε πετύχει μικρές νίκες και η παρουσία του ΤΕΕ στο δημόσιο διάλογο είναι πλέον εμφανής.
• Να περάσουμε στο Τμήμα Ρόδου της ΑΧΕΠΑ ΕΛΛΑΣ. Μιλήστε μας για τις δράσεις και δώστε μας το ‘στίγμα’ του οργανισμού αυτού. Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι για την δική μας περιοχή;
Η AHEPA (American Hellenic Progressive Educational Association), ιδρύθηκε το 1922 στην Αμερική, από οκτώ Έλληνες μετανάστες και σήμερα είναι η μεγαλύτερος Ομογενειακός Εθελοντικός Οργανισμός στον κόσμο. Στη διάρκεια των δεκαετιών που ακολούθησαν, έγιναν δεκάδες κοινωνικά έργα υποδομής στην Ελλάδα (Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, ομώνυμη πτέρυγα στον «Ευαγγελισμό», κ.α.) με δαπάνες της Οργάνωσης. Τα μέλη της AHEPA, ξεπερνούν τα οκτακόσια στην Ελλάδα (AHEPA Hellas). Φέτος εορτάζουμε τα 95 χρόνια από την ίδρυση της AHEPA, χρόνια γεμάτα από ουσιαστική προσφορά προς την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Η AHEPA σήμερα, δραστηριοποιείται στην χώρα μας, μέσα από 35 Τμήματα και βοηθά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της βαθειάς οικονομικής κρίσης που όλοι μας βιωνουμε καθημερινά. Το Τμήμα της Ρόδου, το οποίο έχω την τιμή να υπηρετώ από τη θέση του προέδρου, είναι το 33ο κατά σειρά ιδρύσεως τμήμα της Οργάνωσης και στον μόλις 1,5 χρόνο από την ίδρυσή του, έχει να παρουσιάσει πλούσιο κοινωνικό και εθελοντικό έργο. Ενδεικτικά θα αναφέρω την αγορά ιατρικού εξοπλισμού για το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περ. Ν. Αιγαίου, την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου «Άγιος Εφραίμ», την προμήθεια φωτιστικών σωμάτων για τα γήπεδα του ΡΟΑ, την προμήθεια εξοπλισμού για ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, τη συμμετοχή σε δράσεις εθελοντισμού και την αθόρυβη στήριξη συμπολιτών μας, που βρίσκονται σε δυσχερή θέση.
Οι βασικοί άξονες δράσης της AHEPA είναι: η Ορθοδοξία, ο Ελληνισμός, η Φιλανθρωπία, η Εκπαίδευση, η Κοινωνική Υπευθυνότητα και η Οικογενειακή Αριστεία. Έχοντας κάνει δράσεις φιλανθρωπίας και κοινωνικής υπευθυνότητας, θέλουμε να επικεντρωθούμε αυτή την περίοδο στους άξονες του Ελληνισμού, του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο του προγράμματος δράσεως του Τμήματος Ρόδου για το 2017, τη Δευτέρα 10 Ιουλίου, συνάντησα τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού, Αντιναύαρχο κ. Νικόλαο Τσούνη Π.Ν. και του ζήτησα, στα μέσα του φθινοπώρου, για λόγους εθνικής σημασίας, η Ρόδος να οργανώσει την έλευση της κινητής έκθεσης του Πολεμικού Ναυτικού, με τίτλο: «Μεθ’ ορμής ακαθέκτου».
Οι επόμενες δράσεις του Τμήματός μας θα επικεντρωθούν αποκλειστικά σε τομείς στους οποίους έχει ανάγκη το νησί μας. Στην προσπάθεια αυτή θέλουμε κοντά μας, όλη την κοινωνία.
• Με την άλλη σας ιδιότητα, ως γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου, θα ήθελα να μας μιλήσετε με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί με το νερό –πέρσι είχαμε τα ίδια με τα σκουπίδια. Πώς βλέπετε την διαχείριση του προβλήματος από την δημοτική αρχή;
Πέρσι ήταν τα σκουπίδια, φέτος το νερό, του χρόνου κάτι άλλο. Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε μία ατέρμονη αντιδικία αναζήτησης ευθυνών. Βεβαίως και υπάρχουν ευθύνες. Άλλος πολύ, άλλος λιγότερο, άλλος καθόλου. Νομίζετε όμως ότι ο ροδιακός λαός ενδιαφέρεται για το ποιος φταίει; Σαφέστατα όχι. Ο πολίτης διαπιστώνει ότι υπήρξε μια αστοχία στην διαχείριση του προβλήματος από σωρεία παραλείψεων, με αποτέλεσμα να πει το νερό νεράκι και περιμένει λύση. Παρ’ όλα αυτά για ακόμη μια φορά ζήσαμε, να μην έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο.
Στην συνέχεια ακούσαμε κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της περιοχής μας να τοποθετούνται δημόσια και να κάνουν προτάσεις, οι οποίες συμφωνα με απαντήσεις υπηρεσιακών παραγόντων στερούνται στοιχειώδους ενημέρωσης και τεχνικού υπόβαθρου. Καλό είναι οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι πριν προβούν σε προτάσεις για τεχνικά ζητήματα, που μας αφορούν όλους, να έχουν λάβει την αναγκαία θεσμική ενημέρωση από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, δηλαδή από το Τ.Ε.Ε. – Περιφερειακό Τμήμα Δωδεκανήσου.
Είναι γεγονός ότι από την ανάληψη της νέας διοίκησης την 10η Μαρτίου 2017, ουδείς από τους κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους έχει αιτηθεί να συμμετάσχει σε κάποια από τις συνεδριάσεις των οργάνων (Διοικούσα Επιτροπή, Αντιπροσωπεία) του ΤΕΕ – Περ. Τμήματος Δωδεκανήσου, ώστε να ενημερωθεί για τα πολύ σημαντικά τεχνικά θέματα που αφορούν τον τόπο μας.
Δικαίως λοιπόν οι πολίτες δυσανασχετούν. Ας ελπίσουμε ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις θα δοθεί οριστική λύση προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης και εξάλειψης των φαινομένων λειψυδρίας.
• Είστε μέλος της παράταξης του κ. Χ.Χατζηευθυμίου. Θα ήθελα να μας μιλήσετε για τα προσωπικά σας σχέδια στην πολιτική. Θα παραμείνετε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ή σκέφτεστε να διεκδικήσετε άλλο αξίωμα;
Το 2014 επέλεξα να λάβω μέρος στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Α’ Βαθμού με τον κ. Χατζηευθυμίου. Μια επιλογή που μετά από τρία χρόνια στο Δήμο Ρόδου, δεν έχω μετανοιώσει ούτε μια στιγμή. Στην ζωή μου εχω μάθει να μην αφήνω τίποτα στη μέση. Αυτή την περίοδο εκτός από την ιδιότητα του γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου, υπηρετώ το Τμήμα Ρόδου της ΑΧΕΠΑ ΕΛΛΑΣ από τη θέση του προέδρου, το ΤΕΕ από τη θέση του αντιπροέδρου για την πρώτη περίοδο και στο τέλος του 2018 η παράταξή μου (#ΔΚΜ_) θα αναλάβει την προεδρία του Περ. Τμήματος Δωδ/σου. Σκοπός μου πρωτίστως είναι να ολοκληρώσω αυτούς τους κύκλους δράσης με επιτυχία. Ωστόσο είμαι ενεργός πολίτης και πρόθυμος να συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις σε οποιαδήποτε προσπάθεια θα έχει εκσυγχρονισμένη ματιά, όραμα, πλάνο, αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα, δεν θα κάνει εκπτώσεις και θα έχει σκοπό να δώσει προοπτική στους νέους και τις επόμενες γεννιές.
• Τι πρέπει να κάνει η Ν.Δ. κατά την άποψή σας στις εκλογές της αυτοδιοίκησης; Θα μπορούσε να κατέβει κομματικός υποψήφιος;
Με την μικρή εμπειρία που απέκτησα στην Τοπική Αυτοδίοικηση στα τελευταία τρία χρόνια, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι πλέον τα κόμματα δεν μπορούν να χρωματίζουν υποψήφιους. Μπορούν αθόρυβα να στηρίζουν αν και εφόσον συμφωνούν. Σημασία έχει η ουσιαστική ενεργοποίηση των πολιτών και η σύνθεση των δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας, η οποία γνωρίζει τι πρέπει να πράξει. Τα προβλήματα είναι πολλά, είναι κοινά και δεν περισσεύει κανείς. Η ίδια η κοινωνία πρέπει να βρεί το βηματισμό της και να αναδείξει τους κατά την κρίση της εκπροσώπους της. Το προφανές είναι ότι τα προβλήματα του τόπου μας τα γνωρίζουμε και να είστε σίγουρη γι αυτό, καλύτερα από τον καθένα που βρίσκεται στην Αθήνα και ενημερώνεται μέσω email και social media.
Αυτό που κατά τη γνώμη μπορεί να κάνει η ΝΔ, είναι να δεσμευθεί από τώρα πως όταν γίνει κυβέρνηση και έλθει στην εξουσία, θα εργαστεί συστηματικά και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να διορθωθούν τα δομικά λάθη και οι παθογένειες του Καλλικρατικού Δήμου της Ρόδου προς όφελος του νησιού μας.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου