ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα ευκαιρία για εκατομμύρια οφειλέτες – Τα μυστικά της νέας ρύθμισης

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΕΦΟΡΙΑ
Μέγεθος γραμμάτων
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Η νέα ρύθ­μι­ση οφει­λών προς τη φο­ρο­λο­γι­κή διοί­κη­ση προ­σφέ­ρει τη δυ­να­τό­τη­τα απο­πλη­ρω­μής έως 72 δό­σεις για βε­βαιω­μέ­νες οφει­λές που έχουν κα­τα­στεί λη­ξι­πρό­θε­σμες μέχρι τις 31 Δε­κεμ­βρί­ου 2023.
  • Οι οφει­λέ­τες μπο­ρούν να συ­μπε­ρι­λά­βουν και χρέη σε κα­θε­στώς ανα­στο­λής πλη­ρω­μής, εφό­σον πλη­ρούν συ­γκε­κρι­μέ­νες προ­ϋ­πο­θέ­σεις.
  • Απαι­τεί­ται η υπο­βο­λή όλων των δη­λώ­σε­ων φο­ρο­λο­γί­ας ει­σο­δή­μα­τος της τε­λευ­ταί­ας πε­ντα­ε­τί­ας και η απου­σία κα­τα­δί­κης για φο­ρο­δια­φυ­γή ή λα­θρε­μπο­ρία.
  • Οι συμ­με­τέ­χο­ντες στη ρύθ­μι­ση θα επω­φε­λη­θούν από φο­ρο­λο­γι­κή ενη­με­ρό­τη­τα και ανα­στο­λή ανα­γκα­στι­κών μέ­τρων εί­σπρα­ξης, εφό­σον τη­ρούν τις δό­σεις.
  • Η ρύθ­μι­ση μπο­ρεί να χαθεί αν ο οφει­λέ­της δεν κα­τα­βά­λει δύο συ­νε­χό­με­νες δό­σεις ή δη­μιουρ­γή­σει νέες λη­ξι­πρό­θε­σμες οφει­λές μετά την 31η Δε­κεμ­βρί­ου 2023.

Ενα πα­ρά­θυ­ρο διευ­κό­λυν­σης ανοί­γει η νέα ρύθ­μι­ση οφει­λών προς τη φο­ρο­λο­γι­κή διοί­κη­ση για εκα­τομ­μύ­ρια φο­ρο­λο­γου­μέ­νους και επι­χει­ρή­σεις που εξα­κο­λου­θούν να αντι­με­τω­πί­ζουν οι­κο­νο­μι­κές δυ­σκο­λί­ες από τα προη­γού­με­να χρό­νια. Με δυ­να­τό­τη­τα απο­πλη­ρω­μής έως και σε 72 μη­νιαί­ες δό­σεις, η ρύθ­μι­ση αφορά βε­βαιω­μέ­νες οφει­λές που κα­τέ­στη­σαν λη­ξι­πρό­θε­σμες έως και τις 31 Δε­κεμ­βρί­ου 2023, με τη δια­δι­κα­σία να πα­ρα­μέ­νει ανοι­χτή μέχρι και τις 31 Δε­κεμ­βρί­ου 2026, δί­νο­ντας επαρ­κή χρόνο στους εν­δια­φε­ρο­μέ­νους για να υπο­βά­λουν την αί­τη­σή τους.

Σύμ­φω­να με τη διά­τα­ξη του σχε­δί­ου νόμου που πα­ρου­σί­α­σε η Κα­θη­με­ρι­νή, ένα από τα ση­μα­ντι­κό­τε­ρα στοι­χεία της νέας ρύθ­μι­σης είναι ότι δί­νε­ται η δυ­να­τό­τη­τα στους οφει­λέ­τες να επι­λέ­ξουν αν θα συ­μπε­ρι­λά­βουν και χρέη που βρί­σκο­νται σε κα­θε­στώς ανα­στο­λής πλη­ρω­μής, δη­λα­δή οφει­λές που έχουν προ­σω­ρι­νά «πα­γώ­σει» λόγω δι­κα­στι­κών ή άλλων δια­δι­κα­σιών.

Βα­σι­κές προ­ϋ­πο­θέ­σεις για την υπα­γω­γή είναι ο οφει­λέ­της να έχει υπο­βά­λει όλες τις δη­λώ­σεις φο­ρο­λο­γί­ας ει­σο­δή­μα­τος της τε­λευ­ταί­ας πε­ντα­ε­τί­ας, να μην έχει αμε­τά­κλη­τη κα­τα­δί­κη για φο­ρο­δια­φυ­γή ή λα­θρε­μπο­ρία και να έχει τα­κτο­ποι­ή­σει με νό­μι­μο τρόπο τυχόν άλλες λη­ξι­πρό­θε­σμες οφει­λές που δεν εντάσ­σο­νται στη ρύθ­μι­ση. Πα­ράλ­λη­λα, προ­βλέ­πε­ται ελά­χι­στο ποσό δόσης 30 ευρώ και στα­θε­ρό επι­τό­κιο 5,84%, το οποίο αντι­κα­θι­στά προ­σαυ­ξή­σεις και τό­κους εκ­πρό­θε­σμης κα­τα­βο­λής, προσ­δί­δο­ντας προ­βλε­ψι­μό­τη­τα και βιω­σι­μό­τη­τα στη ρύθ­μι­ση.

Ση­μα­ντι­κά είναι και τα ευ­ερ­γε­τή­μα­τα που προ­βλέ­πο­νται για όσους εντα­χθούν και τη­ρούν κα­νο­νι­κά τη ρύθ­μι­ση. Με­τα­ξύ άλλων, χο­ρη­γεί­ται φο­ρο­λο­γι­κή ενη­με­ρό­τη­τα, ανα­στέλ­λο­νται τα ανα­γκα­στι­κά μέτρα εί­σπρα­ξης και η ποι­νι­κή δίωξη για χρέη προς το Δη­μό­σιο, ενώ «πα­γώ­νει» και η δια­δι­κα­σία ανα­γκα­στι­κής εκτέ­λε­σης επί κι­νη­τών, ακι­νή­των και τρα­πε­ζι­κών απαι­τή­σε­ων. Πα­ράλ­λη­λα, οι ήδη επι­βλη­θεί­σες κα­τα­σχέ­σεις εις χεί­ρας τρί­των δεν θα επε­κτεί­νο­νται σε μελ­λο­ντι­κές απαι­τή­σεις του οφει­λέ­τη, υπό συ­γκε­κρι­μέ­νες προ­ϋ­πο­θέ­σεις.

Ωστό­σο, η ρύθ­μι­ση συ­νο­δεύ­ε­ται και από αυ­στη­ρούς όρους συ­νέ­πειας. Η απώ­λειά της επέρ­χε­ται εάν ο οφει­λέ­της δεν κα­τα­βά­λει δύο συ­νε­χό­με­νες δό­σεις ή αφή­σει αρ­ρύθ­μι­στες νέες λη­ξι­πρό­θε­σμες οφει­λές που δη­μιουρ­γή­θη­καν μετά την 31η Δε­κεμ­βρί­ου 2023. Σε αυτή την πε­ρί­πτω­ση, το σύ­νο­λο της οφει­λής κα­θί­στα­ται άμεσα απαι­τη­τό, μαζί με όλες τις νό­μι­μες προ­σαυ­ξή­σεις και μέτρα εί­σπρα­ξης.

Τι προ­βλέ­πει η διά­τα­ξη

1. Βε­βαιω­μέ­νες οφει­λές στη φο­ρο­λο­γι­κή διοί­κη­ση, οι οποί­ες έχουν κα­τα­στεί λη­ξι­πρό­θε­σμες έως και τις 31/12.2023, δύ­να­ται, κα­τό­πιν αί­τη­σης του οφει­λέ­τη, να υπα­χθούν σε ρύθ­μι­ση τμη­μα­τι­κής κα­τα­βο­λής σε έως και 72 μη­νιαί­ες δό­σεις.

2. Η υπα­γω­γή στη ρύθ­μι­ση πα­ρέ­χε­ται εφό­σον:

α) Οι οφει­λές δεν τε­λούν κατά την 21η/4/2026 και δεν έχουν υπα­χθεί έως και την ημε­ρο­μη­νία υπο­βο­λής της αί­τη­σης σε κα­θε­στώς ρύθ­μι­σης.

β) Ο οφει­λέ­της κατά την ημε­ρο­μη­νία υπο­βο­λής της αί­τη­σης υπα­γω­γής στη ρύθ­μι­ση:

• Δεν έχει λοι­πές λη­ξι­πρό­θε­σμες οφει­λές ή οι λη­ξι­πρό­θε­σμες οφει­λές του στο σύ­νο­λό τους τα­κτο­ποιού­νται κατά νό­μι­μο τρόπο.

• Εχει υπο­βά­λει όλες τις δη­λώ­σεις φο­ρο­λο­γί­ας ει­σο­δή­μα­τος των τε­λευ­ταί­ων πέντε ετών, για τις οποί­ες η προ­θε­σμία υπο­βο­λής έχει λήξει μέχρι τις 31/12/2025.

• Δεν έχει κα­τα­δι­κα­στεί αμε­τά­κλη­τα για φο­ρο­δια­φυ­γή ή λα­θρε­μπο­ρία.

3. Στη ρύθ­μι­ση του πα­ρό­ντος υπά­γε­ται υπο­χρε­ω­τι­κά το σύ­νο­λο των οφει­λών (της περ. α της παρ. 2) που κατά την ημε­ρο­μη­νία αί­τη­σης υπα­γω­γής στη ρύθ­μι­ση δεν τε­λούν σε ανα­στο­λή πλη­ρω­μής. Στη ρύθ­μι­ση του πα­ρό­ντος δύ­να­νται να υπα­χθούν, κα­τό­πιν επι­λο­γής του οφει­λέ­τη, χρέη που εμπί­πτουν στο πεδίο εφαρ­μο­γής της ρύθ­μι­σης και τε­λούν κατά την ημε­ρο­μη­νία της αί­τη­σης υπα­γω­γής σε ανα­στο­λή πλη­ρω­μής.

Ου­σια­στι­κά, οι λη­ξι­πρό­θε­σμες και απαι­τη­τές οφει­λές μπαί­νουν όλες υπο­χρε­ω­τι­κά στη ρύθ­μι­ση, ενώ για τις οφει­λές που έχουν προ­σω­ρι­νά «πα­γώ­σει» η έντα­ξη επα­φί­ε­ται στην επι­λο­γή του οφει­λέ­τη.

4. Η αί­τη­ση για την υπα­γω­γή στη ρύθ­μι­ση υπο­βάλ­λε­ται ηλε­κτρο­νι­κά στη φο­ρο­λο­γι­κή διοί­κη­ση μέχρι τις 31/12/2026. Αν υφί­στα­ται τε­χνι­κή αδυ­να­μία ηλε­κτρο­νι­κής υπο­βο­λής της αί­τη­σης, αυτή υπο­βάλ­λε­ται στην υπη­ρε­σία, ο προϊ­στά­με­νος της οποί­ας είναι αρ­μό­διος για την επι­δί­ω­ξη εί­σπρα­ξης της οφει­λής.

5. Το ελά­χι­στο ποσό μη­νιαί­ας δόσης της ρύθ­μι­σης ορί­ζε­ται σε 30 ευρώ.

6. Η υπα­χθεί­σα στη ρύθ­μι­ση βα­σι­κή οφει­λή επι­βα­ρύ­νε­ται από την ημε­ρο­μη­νία υπα­γω­γής, αντί των προ­σαυ­ξή­σε­ων και τόκων εκ­πρό­θε­σμης κα­τα­βο­λής, με τόκο που υπο­λο­γί­ζε­ται με 5,84%. Το επι­τό­κιο είναι ετη­σί­ως υπο­λο­γι­σμέ­νο και πα­ρα­μέ­νει στα­θε­ρό καθ’ όλη τη διάρ­κεια της ρύθ­μι­σης. Η κα­θυ­στέ­ρη­ση κα­τα­βο­λής δόσης της ρύθ­μι­σης συ­νε­πά­γε­ται την επι­βά­ρυν­ση αυτής με μη­νιαία προ­σαύ­ξη­ση.

7. Η υπα­γω­γή του οφει­λέ­τη στη ρύθ­μι­ση του πα­ρό­ντος συ­ντε­λεί­ται με την κα­τα­βο­λή της πρώ­της δόσης. Η πρώτη δόση κα­τα­βάλ­λε­ται εντός τριών ερ­γά­σι­μων ημε­ρών από την ημε­ρο­μη­νία υπο­βο­λής της αί­τη­σης υπα­γω­γής στη ρύθ­μι­ση. Οι επό­με­νες δό­σεις κα­τα­βάλ­λο­νται έως την τε­λευ­ταία ερ­γά­σι­μη ημέρα των επό­με­νων μηνών από την ημε­ρο­μη­νία αί­τη­σης υπα­γω­γής στη ρύθ­μι­ση. Κατ’ εξαί­ρε­σιν, με την υπο­βο­λή από τον οφει­λέ­τη αί­τη­σης υπα­γω­γής στη ρύθ­μι­ση, τα απο­δι­δό­με­να ποσά από συμ­ψη­φι­σμούς, από πα­ρα­κρα­τή­σεις απο­δει­κτι­κού ενη­με­ρό­τη­τας και βε­βαί­ω­σης και από πρά­ξεις ανα­γκα­στι­κής εκτέ­λε­σης λαμ­βά­νο­νται υπόψη και για την κά­λυ­ψη της πρώ­της δόσης της ρύθ­μι­σης, εφό­σον ει­σπράτ­το­νται εντός της προ­θε­σμί­ας και δεν πι­στώ­νο­νται δια­φο­ρε­τι­κά κατά τις κεί­με­νες δια­τά­ξεις.

8. Τα ποσά που ει­σπράτ­το­νται κατά τη διάρ­κεια της ρύθ­μι­σης από την πα­ρα­κρά­τη­ση απαί­τη­σης του οφει­λέ­τη λόγω της χο­ρή­γη­σης απο­δει­κτι­κού ενη­με­ρό­τη­τας και βε­βαί­ω­σης οφει­λής, ή κα­τό­πιν συμ­ψη­φι­σμού, ή μετά από ανα­γκα­στι­κά μέτρα, κα­λύ­πτουν δόση ή δό­σεις της χο­ρη­γη­θεί­σας ρύθ­μι­σης, εφό­σον δεν πι­στώ­νο­νται δια­φο­ρε­τι­κά κατά τις κεί­με­νες δια­τά­ξεις.

9. Σε πε­ρί­πτω­ση πρό­ω­ρης εξό­φλη­σης του συ­νό­λου του υπο­λοί­που της ρυθ­μι­σμέ­νης οφει­λής με οποιον­δή­πο­τε τρόπο, ήτοι με κα­τα­βο­λή από τον οφει­λέ­τη, ή μέσω διοι­κη­τι­κών ή ανα­γκα­στι­κών μέ­τρων εί­σπρα­ξης, όπως το απο­δει­κτι­κό ενη­με­ρό­τη­τας και η κα­τά­σχε­ση, ή διε­νέρ­γειας, ο οφει­λέ­της επι­βα­ρύ­νε­ται με τον τόκο που ανα­λο­γεί στον αριθ­μό δό­σε­ων που τε­λι­κά δια­μορ­φώ­νε­ται κατά την ημε­ρο­μη­νία εξό­φλη­σης της ρύθ­μι­σης λαμ­βά­νο­ντας υπόψη την ημε­ρο­μη­νία υπα­γω­γής σε αυτήν.

10. Από την υπα­γω­γή στη ρύθ­μι­ση του πα­ρό­ντος και εφό­σον ο οφει­λέ­της συμ­μορ­φώ­νε­ται με αυτήν, πα­ρέ­χο­νται τα εξής ευ­ερ­γε­τή­μα­τα:

α) Χο­ρη­γεί­ται απο­δει­κτι­κό ενη­με­ρό­τη­τας.

β) Ανα­στέλ­λε­ται η ποι­νι­κή δίωξη για όσο χρο­νι­κό διά­στη­μα διαρ­κεί η ρύθ­μι­ση και σε πε­ρί­πτω­ση ολο­σχε­ρούς εξό­φλη­σης το αξιό­ποι­νο εξα­λεί­φε­ται.

γ) Ανα­στέλ­λε­ται η λήψη ανα­γκα­στι­κών μέ­τρων και η συ­νέ­χι­ση της δια­δι­κα­σί­ας ανα­γκα­στι­κής εκτέ­λε­σης επί απαι­τή­σε­ων, κι­νη­τών και ακι­νή­των. Κατά το χρο­νι­κό διά­στη­μα ισχύ­ος της ρύθ­μι­σης, οι κα­τα­σχέ­σεις που έχουν επι­βλη­θεί εις χεί­ρας τρί­των εις βάρος του οφει­λέ­τη δεν κα­τα­λαμ­βά­νουν μελ­λο­ντι­κές απαι­τή­σεις του οφει­λέ­τη ένα­ντι του τρί­του υπό την προ­ϋ­πό­θε­ση ότι η κα­τά­σχε­ση αφορά απο­κλει­στι­κά σε χρέη που έχουν ρυθ­μι­στεί. Ποσά απαι­τή­σε­ων που γεν­νώ­νται μετά την ως άνω γνω­στο­ποί­η­ση, απο­δε­σμεύ­ο­νται και απο­δί­δο­νται κατά νόμο, ενώ ποσά απαι­τή­σε­ων που γεν­νή­θη­καν πριν από αυτήν απο­δί­δο­νται στο Δη­μό­σιο. Σε πε­ρί­πτω­ση απώ­λειας της ρύθ­μι­σης, οι ανω­τέ­ρω κα­τα­σχέ­σεις ανα­πτύσ­σουν πλή­ρως τις έν­νο­μες συ­νέ­πειές τους ανα­φο­ρι­κά με τις μελ­λο­ντι­κές απαι­τή­σεις, από τη γνω­στο­ποί­η­ση της ανα­τρο­πής στον τρίτο. Τυχόν απο­κτη­θέ­ντα δι­καιώ­μα­τα ή αξιώ­σεις τρί­των δεν αντι­τάσ­σο­νται ένα­ντι του κα­τά­σχο­ντος Δη­μο­σί­ου.

δ) Ανα­στέλ­λε­ται η πα­ρα­γρα­φή των ρυθ­μι­ζό­με­νων οφει­λών καθ’ όλη τη διάρ­κεια ισχύ­ος της ρύθ­μι­σης και δεν συ­μπλη­ρώ­νε­ται πριν από την πά­ρο­δο έτους από τη λήξη της ανα­στο­λής.

11. Η ρύθ­μι­ση χά­νε­ται με συ­νέ­πεια την υπο­χρε­ω­τι­κή άμεση κα­τα­βο­λή του υπο­λοί­που των οφει­λών σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της βε­βαί­ω­σης, εάν ο οφει­λέ­της:

α) Δεν κα­τα­βάλ­λει δύο συ­νε­χό­με­νες μη­νιαί­ες δό­σεις της ρύθ­μι­σης ή κα­θυ­στε­ρή­σει την κα­τα­βο­λή των δύο τε­λευ­ταί­ων δό­σε­ων για χρο­νι­κό διά­στη­μα με­γα­λύ­τε­ρο των δύο μηνών.

β) Μετά την πα­ρέ­λευ­ση ενός μηνός από την υπα­γω­γή στη ρύθ­μι­ση δεν έχει εξο­φλή­σει ή δεν έχει υπα­γά­γει σε πάγια ρύθ­μι­ση ή δεν έχει τα­κτο­ποι­ή­σει με άλλο νό­μι­μο τρόπο το σύ­νο­λο των λοι­πών λη­ξι­πρό­θε­σμων, κατά την ημε­ρο­μη­νία υπο­βο­λής της αί­τη­σης για υπα­γω­γή στη ρύθ­μι­ση οφει­λών του, που δεν εμπί­πτουν στο πεδίο εφαρ­μο­γής της πα­ρού­σας, δη­λα­δή τις νέες οφει­λές που δη­μιουρ­γή­θη­καν μετά τις 31/12/2023.

12. Το Δη­μό­σιο μπο­ρεί και μετά την υπα­γω­γή του οφει­λέ­τη στη ρύθ­μι­ση και την τή­ρη­ση των όρων της:

α) Να εγ­γρά­φει υπο­θή­κες σε πε­ριου­σια­κά στοι­χεία του οφει­λέ­τη, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των συ­νυ­πό­χρε­ων προ­σώ­πων ή των εγ­γυ­η­τών, εφό­σον η οφει­λή δεν είναι δια­σφα­λι­σμέ­νη.

β) Να μη χο­ρη­γεί απο­δει­κτι­κό ενη­με­ρό­τη­τας για τη με­τα­βί­βα­ση ακι­νή­του ή τη σύ­στα­ση εμπράγ­μα­του δι­καιώ­μα­τος επ’ αυτού, ακόμη και αν συ­ντρέ­χουν οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις χο­ρή­γη­σης αυτού, εφό­σον η οφει­λή δεν είναι δια­σφα­λι­σμέ­νη.

γ) Να προ­βαί­νει σε συμ­ψη­φι­σμό των χρη­μα­τι­κών απαι­τή­σε­ων του οφει­λέ­τη κατά του Δη­μο­σί­ου και μέχρι του ύψους των οφει­λών του.

13. Δεν υπά­γο­νται στη ρύθ­μι­ση του πα­ρό­ντος οφει­λές που αφο­ρούν σε ανά­κτη­ση κρα­τι­κών ενι­σχύ­σε­ων βάσει από­φα­σης της Ευ­ρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής ή του Δι­κα­στη­ρί­ου της Ευ­ρω­παϊ­κής Ενω­σης, καθώς και οφει­λές που δεν δύ­να­νται να ρυθ­μί­ζο­νται σύμ­φω­να με άλλες δια­τά­ξεις.

Πηγή: moneyreview.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.