Ειδήσεις

“Στοπ” στις οχλήσεις συγγενών ή τρίτων άσχετων με τον οφειλέτη από εισπρακτικές

Ακόμα ένα βήμα προς την θωράκιση των δικαιωμάτων οφειλετών, ενόψει και της πώλησης των κόκκινων δάνειων σε ξένα funds, εξέδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, απαγορεύοντας στις εισπρακτικές εταιρίες την κοινοποίηση σε τρίτο, μη οφειλέτη, των προσωπικών δεδομένων του οφειλέτη.

Η απόφαση  (υπ΄αριθμόν 26/2016) λόγω μείζονος σημασίας παραπέμπεται στην Ολομέλεια της Αρχής προκειμένου να αποφανθεί οριστικά για ζητήματα που αφορούν το πλαίσιο νόμιμης λειτουργίας του κλάδου των εισπρακτικών εταιριών. Η αρχή ασχολήθηκε με το θέμα καθώς υπήρξαν πολλές καταγγελίες οφειλετών, πολλοί μάλιστα εκ των οποίων επικαλούνται ότι από την όχληση που δέχτηκαν πιέστηκαν συγγενείς τους (πχ άρρωστοι γονείς) σε βαθμό διακινδύνευσης της υγείας τους και ότι δημιουργήθηκαν ενδοοικογενειακά προβλήματα.

Σκεπτικό 

Στο σκεπτικό της η Αρχή αναφέρει ο νόμος 3758/2009 ρυθμίζει το πλαίσιο λειτουργίας των εταιριών ενημέρωσης οφειλετών και τις ειδικότερες υποχρεώσεις που συνεπάγεται η ενημέρωση οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις τόσο των εισπρακτικών εταιριών όσο και  των δανειστών. Σύμφωνα με την απόφαση το νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει την απαγόρευση όχλησης ή δυσφήμισης του οφειλέτη στους οικείους του και την προστασία του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων του οφειλέτη και τη μη αποκάλυψη τους σε τρίτους.

Κατά την διάσκεψη των μελών της Αρχής σύμφωνα με την απόφαση ανέκυψε προβληματισμός με την κρίση της Αρχής ότι “ο καλών οφείλει να ενημερώνει τόσο για την ιδιότητα του (εταιρία ενημέρωσης ή δανειστής) και τα λοιπά στοιχεία που προβλέπονται στο ν. 3758/2009 όσο και για το γεγονός της καταγραφής πριν από την έναρξη κάθε επικοινωνίας από οποιοδήποτε πρόσωπο και αν απαντηθεί η κλήση δηλαδή είτε αυτή απαντηθεί από τον ίδιο τον οφειλέτη είτε από τρίτο πρόσωπο…” Θίγεται υπέρμετρα ο οφειλέτης από τη συνεπαγόμενη αποκάλυψη σε τρίτους (συνηθέστερα στους οικείους του)  της αναζήτησης του από ΕΕΟ προφανώς για ληξιπρόθεσμη οφειλή του”αναφέρει η απόφαση.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου