ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μηταράκης: Οι πειραματισμοί της κυβέρνησης πλήττουν εκ νέου τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μηταράκης
Διγλωσ­σία, ασυ­νεν­νοη­σία και πει­ρα­μα­τι­σμούς στο προ­σφυ­γικό, που πλήτ­τουν τον του­ρι­σμό, κατα­λο­γί­ζει στην κυβέρ­νηση ο βου­λευ­τής της ΝΔ, Νότης Μητα­ρά­κης, ανα­δει­κνύ­ο­ντας τον «πάγο» που έβαλε η Κομι­σιόν στη χώρα μας για τη συνέ­χιση του πιλο­τι­κού προ­γράμ­μα­τος απλου­στευ­μέ­νης δια­δι­κα­σίας έκδοσης θεω­ρή­σεων βρα­χείας δια­μο­νής Σένγκεν σε Τούρ­κους του­ρί­στες για Χίο, Μυτι­λήνη, Σάμο, Κω, Ρόδο, Σύμη και Καστε­λό­ριζο.

Το εν λόγω πρό­γραμμα, που υλο­ποιεί­ται από το 2012, έδινε τη δυνα­τό­τητα σε Τούρ­κους του­ρί­στες να θεωρούν τη βίζα τους για 48 ώρες κατά τους θερι­νούς μήνες απευ­θείας στα λιμάνια των συγκε­κρι­μέ­νων ελλη­νι­κών νησιών, χωρίς να χρο­νο­τρι­βούν στις προ­ξε­νι­κές αρχές της χώρας τους.

Το γεγονός αυτό είχε το 2015 ως απο­τέ­λε­σμα την αύξηση της του­ρι­στι­κής κίνησης από τη γει­το­νική χώρα κατά 18%. Συνεπώς η διακοπή του θα απο­τε­λέ­σει ένα ακόμα πλήγμα για τα νησιά στα οποία εφαρ­μο­ζό­ταν.

Σύμφωνα με τις απα­ντή­σεις των συναρ­μό­διων υπουρ­γείων προς την ερώτηση του κ. Μητα­ράκη, η Ευρω­παϊκή Επι­τροπή δεν έχει ανάψει ακόμη το πράσινο φως για το αίτημα της κυβέρ­νη­σης περί υλο­ποί­η­σης του προ­γράμ­μα­τος και φέτος, εκφρά­ζο­ντας σοβαρές επι­φυ­λά­ξεις εξαι­τίας της έξαρσης των προ­σφυ­γι­κών ροών.

Ο «γαλά­ζιος» βου­λευ­τής πάντως επιρ­ρί­πτει την ευθύνη γι’ αυτή την εξέλιξη στην πολι­τική που ακο­λού­θησε η κυβέρ­νηση στη δια­χεί­ριση του προ­σφυ­γι­κού/μετα­να­στευ­τι­κού ζητή­μα­τος και εξα­πο­λύει δριμεία επίθεση ενα­ντίον της, σημειώ­νο­ντας:

«Οι νησιώ­τες θα πλη­ρώ­σουν πολύ ακριβά τους πει­ρα­μα­τι­σμούς της σημε­ρι­νής κυβέρ­νη­σης και την πολι­τική που ακο­λού­θησε στο προ­σφυ­γικό. Η κυβέρ­νηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εξελέγη με τη σημαία της σκληρής δια­πραγ­μά­τευ­σης που θα έκανε σε όλα τα επίπεδα. Τελικά αυτό που την δια­κρί­νει είναι η δια­πραγ­μα­τευ­τική της ανι­κα­νό­τητα και η παντε­λής έλλειψη συντο­νι­σμού».

Από τις απα­ντή­σεις, δε, των υπουρ­γείων Εξω­τε­ρι­κών, Εσω­τε­ρι­κών και Του­ρι­σμού, μοιάζει η Έλενα Κου­ντουρά να αγνοεί τις δυσκο­λίες που έχουν ανα­κύ­ψει για την εφαρ­μογή του προ­γράμ­μα­τος και δια­τεί­νε­ται ότι το πρό­γραμμα θα επε­κτα­θεί…

«Η κυβέρ­νηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προ­χω­ράει χωρίς να δια­θέ­τει κανένα σχέδιο, χωρίς συμ­μά­χους, χωρίς καμία εναλ­λα­κτική πρόταση. Και το κυριό­τερο: στους κόλπους της δεν γνω­ρί­ζει η δεξιά τι ποιεί η αρι­στερά», τονίζει αιχμηρά ο Νότης Μητα­ρά­κης.

Το πρό­γραμμα πάντως έχει σίγουρα καθυ­στε­ρή­σει, δεδο­μέ­νου ότι το Υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών όπως σημειώ­νει είχε αιτηθεί την επα­νέ­ναρξή του από την 1η Μαΐου, αλλά στέ­λε­χος της Γενικής Διεύ­θυν­σης Εσω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σεων της Μόνιμης Ελλη­νι­κής Αντι­προ­σω­πείας της Κομι­σιόν του «έριξε πόρτα», εκφρά­ζο­ντας τη δυσκο­λία να εγκρί­νει το ελλη­νικό αίτημα σε υπη­ρε­σιακό επίπεδο και ανα­φέ­ρο­ντας ότι θα το εξε­τά­σει περαι­τέρω σε πολι­τικό επίπεδο.

Το Υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών από την πλευρά του δια του ανα­πλη­ρωτή Υπουρ­γού Νίκου Ξυδάκη, ανα­φέ­ρει ότι το πρό­γραμμα είναι πλέον πιο δύσκολο να υλο­ποι­η­θεί λόγω της αλλαγής στον τρόπο έκδοσης θεω­ρή­σεων στα εξω­τε­ρικά σύνορα κρατών – μελών του χώρου Σένγκεν, με την εφαρ­μογή πλη­ρο­φο­ρια­κού συστή­μα­τος (VIS) που απαιτεί τη λήψη βιο­με­τρι­κών δεδο­μέ­νων του κάθε αιτού­ντος χωριστά, καθι­στώ­ντας τη δια­δι­κα­σία ιδιαί­τερα χρο­νο­βόρα και προ­σθέ­τει ότι:

«Στην παρούσα πολυ­σύν­θετη και βεβα­ρη­μένη συγκυ­ρία, με την έξαρση των προ­σφυ­γι­κών/μετα­να­στευ­τι­κών ροών, οι περισ­σό­τε­ροι από τους εταί­ρους μας θέτουν σοβαρές επι­φυ­λά­ξεις για τη δια­τή­ρηση του πιλο­τι­κού προ­γράμ­μα­τος, επι­κα­λού­με­νοι λόγους ασφα­λείας. Υπό το πρίσμα αυτών των δεδο­μέ­νων συνε­χί­ζο­νται ακόμα και τώρα οι δια­βου­λεύ­σεις».

Σημειώ­νει, δε, ότι στις ελλη­νι­κές προ­ξε­νι­κές αρχές στην Τουρκία η έκδοση θεω­ρή­σεων διεκ­πε­ραιώ­νε­ται ως επί το πλεί­στον εντός 28 ωρών, ενώ σε περιό­δους αιχμής εντός μίας εβδο­μά­δας.

Αίσθηση πάντως προ­κα­λεί η απά­ντηση της ανα­πλη­ρώ­τριας υπουρ­γού Του­ρι­σμού, Έλενας Κου­ντουρά, η οποία εξάρει τα θετικά απο­τε­λέ­σματα του πιλο­τι­κού προ­γράμ­μα­τος απλου­στευ­μέ­νης δια­δι­κα­σίας έκδοσης θεω­ρή­σεων βρα­χείας δια­μο­νής Schengen προ­σπερ­νώ­ντας πλήρως το «μπλόκο» της Κομι­σιόν για τη συνέ­χισή του και δίνο­ντας υπο­σχέ­σεις για επέ­κτασή του.

«Τα απο­τε­λέ­σματα από την εφαρ­μογή του προ­γράμ­μα­τος ήταν θετικά με απο­τέ­λε­σμα να εξε­τά­ζε­ται, πλην της συνέ­χι­σης, και η θεσμο­θέ­τησή του για μεγα­λύ­τερη χρονική διάρ­κεια και με τη συμ­με­τοχή περισ­σό­τε­ρων προ­ο­ρι­σμών που δια­θέ­τουν τις απαι­τού­με­νες υπο­δο­μές. Το 2015 είχαμε 1.153.046 αφίξεις Τούρκων του­ρι­στών στην Ελλάδα, σημειώ­νο­ντας αύξηση 18% σε σχέση με το 2014».

skai.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.