Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Την πεποίθηση ότι «με… «γέφυρα» τον ιδιώτη, επιστρέφουμε τα ακίνητα στην αγορά της Ρόδου» εκφράζει σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο δημοτικός σύμβουλος, εντεταλμένος σε θέματα δημοτικής περιουσίας του Δήμου Ρόδου κ. Δήμος Μουτάφης.
Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός σε ό,τι αφορά τα σχέδια της δημοτικής αρχής για τις επόμενες κινήσεις, ενώ δηλώνει ότι οι διαδικασίες με τους διαγωνισμούς ακινήτων και την παραχώρησή τους σε ιδιώτες είναι απόλυτα διασφαλισμένες προς το συμφέρον του Δήμου για το καλό του πολίτη.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Μουτάφη, εν έτει 2018 θέλω να σας ρωτήσω εάν είστε ικανοποιημένος από τις μέχρι τώρα αποφάσεις και παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής σε μια σειρά από ζητήματα και μάλιστα πολύ σημαντικά για τον τόπο μας.
Προσωπικά είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πορεία της δημοτικής αρχής για δύο λόγους: ο πρώτος είναι γιατί ο ίδιος ο δήμαρχος, προσωπικά και το σύνολο της δημοτικής αρχής δείξαμε ότι δεν φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα του τόπου μας. Δεν φοβόμαστε να κοιτάξουμε το πρόβλημα και τον κίνδυνο στα μάτια και να πάρουμε πολλές φορές δύσκολες αποφάσεις, ώστε να επενδύσουμε στο μέλλον του νησιού μας και να προσπαθήσουμε να κάνουμε την ζωή των δημοτών μας καλύτερη, με λύσεις που μπορεί σήμερα να φαίνεται ότι δεν ήταν οι ευκολότερες, αλλά στην πορεία του χρόνου, δείχνουν ότι άξιζε που πιστέψαμε σ’ αυτές. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της καθαριότητας. Βλέπετε σιγά – σιγά ότι όλες οι προβλέψεις του δημάρχου, όλα όσα είχε σχεδιάσει από την πρώτη μέρα έναρξης της θητείας μας, έχουν υλοποιηθεί. Το νησί μας έχει θωρακιστεί σε αυτό τον τομέα, δεν φοβόμαστε προβλήματα εν μέσω τουριστικής περιόδου με αποτέλεσμα σε έναν από τους ζωτικότερους τομείς τον οποίο καλείται να εξυπηρετήσει μια δημοτική αρχή, να είμαστε υπερήφανοι να πούμε ότι εμείς επιτελέσαμε το καθήκον μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και έχουμε προασπίσει στο έπακρο την εικόνα του νησιού. Αυτό συμβαίνει και στο σύνολο των τομέων της δράσης της δημοτικής αρχής.
• Μιλήστε μας για το δικό σας κομμάτι, το τμήμα ακίνητης περιουσίας του Δήμου Ρόδου.
Το τμήμα μας, εποπτεύεται την δημοτική ακίνητη περιουσία όπως είναι για παράδειγμα η αξιοποίηση ακινήτων, η νομική τακτοποίηση ακινήτων που ακόμη και σε καταστάσεις με βαρύ πολιτικό κόστος, δεν φοβηθήκαμε να τηρήσουμε τη νομιμότητα, να στηρίξουμε από πού πρέπει να γίνει ώστε να λειτουργήσει η ακίνητη περιουσία του Δήμου, υπό συνθήκες νομιμότητας, διαφάνειας και κυρίως προς όφελος του συνόλου του ροδιακού λαού. Επιπλέον, η καθημερινή διαχείριση των προβλημάτων είναι προφανές ότι γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και παρά τις αντιξοότητες από την έλλειψη προσωπικού και πόρων, δείχνουμε ότι προσπαθούμε να είμαστε δίπλα στον πολίτη, να βλέπουμε τα όποια θέματα καθημερινότητας υπάρχουν με σκοπό την βελτίωση της ζωής του. Όλα αυτά είναι δράσεις που επήλθαν ύστερα από πολύ σκληρή εργασία των μελών της δημοτικής αρχής, εκτιμώνται θετικά από τους πολίτες και πραγματικά μπορούμε να πούμε ότι μέχρι τώρα, υλοποιήσαμε και πετύχαμε ένα μεγάλο μέρος των στόχων μας.
Βέβαια, παράπονα υπάρχουν, φωνές διαμαρτυρίας υπάρχουν….αυτή είναι η χαρά της Δημοκρατίας. Δεν θέλουμε μόνο χειροκροτητές. Εμείς θέλουμε την κριτική για να μας λένε πού μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι.
• Να περάσουμε στην περίπτωση της Νέας Αγοράς, η οποία πέρασε διά πυρός και σιδήρου και παρά το γεγονός πως η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο, υπάρχουν αντιδράσεις και παράπονα. Πώς αποτιμάτε την υπόθεση τώρα;
Κοιτάξτε, για την περίπτωση της Νέας Αγοράς στην ουσία στόχος μας είναι, το ακίνητο να λειτουργήσει ενιαία. Δηλαδή, το μοντέλο να νοικιάζουμε ένα – ένα καταστήματα και μικρούς χώρους μεμονωμένα, είναι όχι απλά απαρχαιωμένο αλλά….προϊστορικό. Δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, δεν θα επιφέρει καμία καλυτέρευση του μνημείου, δεν θα δώσει στον τόπο, τίποτα. Θα είναι μια καλή οικονομική διαχείριση που θα αποφέρει κάποια έσοδα στον Δήμο, αλλά πέραν αυτού στην ουσία δεν θα μπορούμε να πούμε ότι θα έχουμε βελτίωση της εικόνας του ακινήτου. Γι αυτό τον λόγο προτείναμε και προκρίνουμε την ενιαία διαχείριση του ακινήτου από έναν φορέα που θα έχει σαν σκοπό να το διαμορφώσει σε ένα σύγχρονο εμπορικό κέντρο, σε ένα σύγχρονο συγκρότημα καταστημάτων, με συγκεκριμένη δομή, με συγκεκριμένο σχεδιασμό και μελέτη έτσι ώστε να γίνει ένα στολίδι μέσα στο κέντρο της πόλης. Βέβαια, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, το θέμα θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο, θα γίνει ένας γόνιμος διάλογος και αν μέσα από την συζήτηση προκύψει κάτι άλλο, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε. Δεχόμαστε απόψεις, γνώμες και συζητήσεις.
• Το σήριαλ με το «Ιαλύσιον» είχε αίσιο τέλος. Ήταν εγκαταλελειμένο εδώ και χρόνια και κανείς δεν τολμούσε να το αγγίξει επειδή υπήρχαν πολλά νομικά ζητήματα.
Οι εργασίες ήδη ξεκίνησαν και τα μισθώματα καταβάλλονται κανονικά. Η υπόθεση ήταν βαλτωμένη, κοπιάσαμε πάρα πολύ για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Σκεφτείτε μόνον, ότι η ανακατασκευή του ακινήτου, συμπίπτει με την ανακατασκευή του παλαιού ξενοδοχείου «Καψής». Αυτή η περιοχή θα…εκτιναχτεί, θ’ ανέβει η αξία των γύρω καταστημάτων, των επιχειρήσεων και η άνοδος θα είναι πολύ μεγάλη. Μην ξεχνάτε ότι είναι και η «βιτρίνα» μέχρι την πόλη, διότι περνώντας από το αεροδρόμιο, αυτή η περιοχή θα είναι η πρώτη εντύπωση του επισκέπτη της Ρόδου.
• Ωστόσο ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή, έχει δεχτούν κριτική για το ό,τι βάζει στα ακίνητα, ιδιώτες. Είναι όμως κάτι που δεν μπορείτε να αποφύγετε την παρούσα περίοδο;Δηλαδή, σε άλλη περίπτωση, μπορεί να αντεπεξέλθει ο Δήμος Ρόδου στην αξιοποίηση των ακινήτων;
Ποιους θα βάζαμε; Μας έχει λείψει η εποχή που το «Ακταίον» λειτουργούσε από τον Δήμο; Εγώ ακόμη προσπαθώ να την…ξεχάσω! Να δώσουμε ένα ακίνητο να το λειτουργήσουμε με άλλους όρους, να δούμε τι αποτελέσματα θα έχει. Μπορεί να γίνεται έντονη κριτική, αλλά δεν θα τολμήσει ποτέ κανείς να αμφισβητήσει τη νομιμότητα και την διαφάνεια των διαγωνισμών που γίνονται. Και σας το λέω επειδή τα κείμενα των διαγωνισμών, είναι πάρα πολύ προσεγμένα και βάζουμε πολύ αυστηρούς όρους –για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του Δήμου. Στο επίπεδο αυτό, ο οποιοσδήποτε εξετάσει την ουσία των κειμένων θα συμφωνήσει.
• Η ακίνητη περιουσία είναι πραγματικά τόσο μεγάλη; Μπορεί να αξιοποιηθεί, προς όφελος των δημοτών;
Θεωρώ πως ναι. Άλλωστε το μοντέλο της αξιοποίησης γίνεται προς όφελος των δημοτών. Σκεφτείτε απλά πόσοι χρηστικοί χώροι, έχουν γίνει ξανά προσβάσιμοι στον μέσο δημότη της Ρόδου, πόσα ακίνητα μέσω της εμπορικής τους εκμετάλλευσης έγιναν πάλι προσιτά στον πολίτη. Στην ουσία, με… «γέφυρα» τον ιδιώτη, επιστρέφουμε τα ακίνητα στην αγορά της Ρόδου. Αυτό είναι και το σχέδιο.
• Μιλήστε μου για την περίπτωση του «Θέρμαι». Πώς είδατε τις εξελίξεις;
Το ακίνητο του «Θέρμαι» έχει πολύ σοβαρά προβλήματα, ούτε κι εμείς…σηκώνουμε τα χέρια ψηλά! Καταφέραμε να καθαρίσουμε νομικά πολλές περιπτώσεις, αλλά αυτή η περίπτωση είναι πολύ δύσκολη. Και παρ όλα αυτά δεν θα μείνουμε έτσι, θα το κάνουμε φορέα δημοσίου, μία βιβλιοθήκη, έναν πολύ-πολιτιστικό χώρο. Δεν χρειάζεται να γίνουν όλα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τα προβλήματα που υπάρχουν τα αντιμετώπισε και ο ιδιώτης και ο Δήμος. Το ακίνητο αυτό, όσο «φαιδρό» ακούγεται, θεωρείται….δασικό!!! Γι αυτό δεν είναι δυνατή η εκτέλεση εκτεταμένων παρεμβάσεων μέσα στον χώρο και η διαμόρφωσή του που να δικαιολογεί την έκδοση άδειας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος. Είχε φτάσει ο ιδιώτης αλλά και ο Δήμος, που δεν είχε την άδεια αυτή. Δεν ξέρω πώς έγινε (και κακώς έγινε) αυτό εν έτει 2007 αλλά δεν θέλω να γυρίσω πίσω και να αναζητήσω ευθύνες. Τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία μεταφοράς της αρμοδιότητας από την ΡΟΔΩΝ στην ΔΕΡΜΑΕ ώστε να προχωρήσουμε στα επόμενο σχέδια.
• Αυτό το οικονομικό μοντέλο προχωράει. Θα μείνει και για τις επόμενες γενιές – δημοτικές αρχές;
Θεωρώ ότι είναι επιτυχημένο. Δουλέψαμε σκληρά, ματώσαμε, εναντιωθήκαμε με ανθρώπους αλλά ήταν το καθήκον μας. Θα ήταν κρίμα να χαθεί αυτό το οικονομικό μοντέλο. Οποιοσδήποτε έρθει, θα το βρει ως μονόδρομο. Εάν κάποιος βρει κάτι καλύτερο, ας έρθει να μας το πει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ