ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για τις αποζημιώσεις στους αγρότες της Ρόδου. Απειλείται η συνύπαρξη των ανθρώπων με τα ελάφια»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μάνος Κόνσολας

Την αδυ­να­μία της κυ­βέρ­νη­σης να δώσει, έστω τις στοι­χειώ­δεις λύ­σεις, στα προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζουν οι αγρό­τες της Νό­τιας Ρόδου, απο­τυ­πώ­νει η απά­ντη­ση του Υπουρ­γεί­ου Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων στην Ερώ­τη­ση που είχε κα­τα­θέ­σει ο Βου­λευ­τής Δω­δε­κα­νή­σου, κ. Μάνος Κόν­σο­λας.
Από την απά­ντη­ση του Υπουρ­γεί­ου στην Ερώ­τη­ση του Βου­λευ­τή προ­κύ­πτει ότι δεν πρό­κει­ται να κα­τα­βλη­θούν άμεσα απο­ζη­μιώ­σεις για τα πάγια και το φυ­τι­κό κε­φά­λαιο των αγρο­τών που υπέ­στη κα­τα­στρο­φές από την πυρ­κα­γιά της 18ης Ιου­νί­ου.
Όπως ανα­φέ­ρε­ται στην απά­ντη­ση του Υπουρ­γεί­ου οι απο­ζη­μιώ­σεις αυτές, εφό­σον πλη­ρού­νται οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις θα εντα­χθούν σε πρό­γραμ­μα χο­ρή­γη­σης κρα­τι­κών ενι­σχύ­σε­ων, το οποίο θα υπο­βλη­θεί προς έγκρι­ση στην Ε.Ε.
Δη­λα­δή, δεν ισχύ­ει η δέ­σμευ­ση της κυ­βέρ­νη­σης για άμεση κα­τα­βο­λή των απο­ζη­μιώ­σε­ων.
Το Υπουρ­γείο Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων, όπως απο­τυ­πώ­νε­ται στην απά­ντη­ση προς το Βου­λευ­τή, δεν εξε­τά­ζει το εν­δε­χό­με­νο απο­ζη­μιώ­σε­ων λόγω της πα­ρα­τε­τα­μέ­νης ανομ­βρί­ας στα Δω­δε­κά­νη­σα, επι­κα­λού­με­νο τον κα­νο­νι­σμό του ΕΛΓΑ.
Στην απά­ντη­ση, όμως, του Υπουρ­γεί­ου απο­κα­λύ­πτε­ται και το μέ­γε­θος της κυ­βερ­νη­τι­κής αδρά­νειας για το θέμα των απο­ζη­μιώ­σε­ων για τις κα­τα­στρο­φές που προ­κα­λού­νται στις αγρο­τι­κές καλ­λιέρ­γειες από τα ελά­φια.
Συ­γκε­κρι­μέ­να, απο­κα­λύ­πτε­ται ότι δεν έχουν προ­χω­ρή­σει οι δια­δι­κα­σί­ες για την εκ­πλή­ρω­ση των προ­α­παι­τού­με­νων, που θα επι­τρέ­ψουν την κα­τα­βο­λή απο­ζη­μιώ­σε­ων από τον ΕΛΓΑ για τις κα­τα­στρο­φές που προ­κα­λού­νται στις αγρο­τι­κές καλ­λιέρ­γειες από τα ελά­φια.
Συ­γκε­κρι­μέ­να απαι­τού­νται:
– Επι­στη­μο­νι­κή με­λέ­τη
– Ανα­λο­γι­στι­κή με­λέ­τη για το οι­κο­νο­μι­κό κό­στος
– Έκ­δο­ση ΚΥΑ των Υπουρ­γεί­ων Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και Οι­κο­νο­μι­κών.
Το θέμα είχε ανα­δεί­ξει με νέα ερώ­τη­σή του ο κ. Κόν­σο­λας ζη­τώ­ντας σαφές χρο­νο­διά­γραμ­μα για την υλο­ποί­η­ση των προ­α­παι­τού­με­νων αλλά ακόμα…πε­ρι­μέ­νει την απά­ντη­ση του Υπουρ­γεί­ου Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων.
Σε δή­λω­σή του, ο κ. Κόν­σο­λας επι­ση­μαί­νει:
«Κά­ποιες φορές ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός έλεγ­χος απο­δί­δει.
Απο­κα­λύ­πτε­ται ότι οι κυ­βερ­νη­τι­κές δε­σμεύ­σεις για άμεση κα­τα­βο­λή των απο­ζη­μιώ­σε­ων στους αγρό­τες της Νό­τιας Ρόδου για τις πυρ­κα­γιές, είναι σαν το Πρό­γραμ­μα της Θεσ­σα­λο­νί­κης του κ.Τσί­πρα: Λόγια και υπο­σχέ­σεις χωρίς αντί­κρυ­σμα.
Το χει­ρό­τε­ρο, όμως, είναι η αδι­καιο­λό­γη­τη κα­θυ­στέ­ρη­ση στη δια­δι­κα­σία για τις απο­ζη­μιώ­σεις που προ­κα­λούν τα ελά­φια στις καλ­λιέρ­γειες.
Υπάρ­χουν συ­γκε­κρι­μέ­να προ­α­παι­τού­με­να, η τύχη των οποί­ων αγνο­εί­ται.
Αυτό έχει ως απο­τέ­λε­σμα να απει­λεί­ται ευ­θέ­ως η συ­νύ­παρ­ξη αν­θρώ­πων και ελα­φιών, να οδη­γού­μα­στε σε ακραί­ες κα­τα­στά­σεις, όπως απέ­δει­ξε και η δο­λο­φο­νία των άτυ­χων ζώων».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.