ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δημοσκόπηση: Σχεδόν ο μισός πληθυσμός περιορίζει τις αγορές λόγω ανατιμήσεων

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ακρίβεια

«Εφιάλτη» απο­τε­λούν οι αυξή­σεις τιμών για τα νοι­κο­κυ­ριά, σύμφωνα με το β’ μέρος της μεγάλης μηνιαίας δημο­σκό­πη­σης της MARC, που αφο­ρούσε τον εμβο­λια­σμό και την πρόθεση των ανεμ­βο­λί­α­στων να κάνουν το εμβόλιο ή όχι, τα αίτια της έξαρσης στα κρού­σματα κορο­νοϊού, αλλά και την ενερ­γειακή κρίση, τον χρονικό της ορί­ζο­ντα και κυρίως την επί­δραση της στα νοι­κο­κυ­ριά, ως προς την ικα­νο­ποί­ηση ακόμη και βασικών αναγκών των μελών τους.

Στο ερώτημα εάν έχουν κάνει το εμβόλιο, το 1% απά­ντησε ότι έχει κάνει μόνο την πρώτη δόση, το 74% ότι έχει κάνει τις δύο δόσεις, το 3,7% ότι έχει νοσήσει, το 6,7% απά­ντησε ότι δεν έχει κάνει το εμβόλιο, αλλά ότι σκέ­πτε­ται να το κάνει ή ότι έχει προ­γραμ­μα­τί­σει να το κάνει, ενώ το 14,1% απά­ντησε ότι ούτε το έχει κάνει ούτε σκέ­πτε­ται ή προ­γραμ­μα­τί­ζει να κάνει το εμβόλιο έναντι του κορο­νοϊού.

Σε ό,τι αφορά τους ανεμ­βο­λί­α­στους και το ενδε­χό­μενο να κάνουν το εμβόλιο έναντι του κορο­νοϊού, το 32,2% (έναντι 26% πριν έναν μήνα), απά­ντησε ότι προ­γραμ­μα­τί­ζει ή σκέ­πτε­ται να κάνει το εμβόλιο, ενώ το 67,8% απαντά πως δεν πρό­κει­ται να εμβο­λια­στεί (έναντι 74% τον Οκτώ­βριο).

Σχετικά με τα αίτια της αύξησης των κρου­σμά­των, οι ερω­τώ­με­νοι απά­ντη­σαν σε ποσοστό 53,6% ότι ευθύ­νε­ται η μη τήρηση των μέτρων από όλους και το χαμηλό ποσοστό εμβο­λια­σμού, ενώ το 32,2% είπε πως η Πολι­τεία δεν έχει λάβει τα σωστά μέτρα. Ακόμη, ποσοστό 11,3% απά­ντησε πως οφεί­λε­ται σε όλους τους ανωτέρω παρά­γο­ντες η αύξηση των κρου­σμά­των.

Ακόμη, στην μεγάλη δημο­σκό­πηση του ΑΝΤ1, πολίτες ερω­τή­θη­καν για την ενερ­γειακή κρίση και το χρονικό ορί­ζο­ντα που αυτή θα έχει, ένα δηλαδή θα είναι περι­στα­σιακή ή θα κρα­τή­σει περισ­σό­τερο. Το 17,2% απά­ντησε πως η ενερ­γειακή κρίση θα κρα­τή­σει για κάποιους μήνες, ενώ το 74,5% απο­κρί­θηκε πως η ενερ­γειακή κρίση θα κρα­τή­σει πολύ περισ­σό­τερο.

Σε ό,τι αφορά την επί­δραση της ενερ­γεια­κής κρίσης στον οικο­γε­νειακό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό των νοι­κο­κυ­ριών, το 6,4% απά­ντησε ότι το νοι­κο­κυ­ριό δεν θα επη­ρε­α­στεί ιδιαί­τερα από τις αυξή­σεις, το 37,4% ότι οι ανα­τι­μή­σεις θα δυσκο­λέ­ψουν την κατά­σταση, αλλά το νοι­κο­κυ­ριό θα μπο­ρέ­σει να αντα­πε­ξέλ­θει σε αυτές. Ωστόσο, το 44,7% των ερω­τη­θέ­ντων είπε ότι θα ανα­γκα­στεί να περιο­ρί­σει αγαθά για την κάλυψη βασικών αναγκών και ποσοστό 10,5% ότι δεν θα μπο­ρέ­σει καθόλου να αντα­πο­κρι­θεί στις βασικές ανάγκες του, μετά τις αυξή­σεις στις τιμές υπη­ρε­σιών και αγαθών.

 

Πηγή: Reporter.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.