Σε μια περίοδο που η Ρόδος διεκδικεί με αξιώσεις τη δική της θέση στους δημοφιλείς γαμήλιους προορισμούς και ενόψει της διεξαγωγής του 7ου ετήσιου συνεδρίου Destination Wedding Planners (DWP) που θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 3 Απριλίου 2020 στο νησί μας, καθίσταται σαφές ότι οι προοπτικές που ανοίγονται είναι τεράστιες.
Πέρα από τις φυσικές ομορφιές και τις εναλλακτικές τοποθεσίες τέλεσης γάμων, η προαγωγή αυτής της μορφής τουρισμού, απαιτεί την ανάπτυξη ενός συνόλου παροχής υπηρεσιών, με σημαντικότερη την διασκέδαση που ακολουθεί της τελετής.
Η DJ γάμων, Δέσπω Μανιά με συμμετοχή σε εκατοντάδες γάμους, Ελλήνων αλλά και αλλοδαπών ζευγαριών, με συνέντευξή της σήμερα στη «δ», αναφέρεται στις προκλήσεις της τεράστιας αυτής προοπτικής και τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η Ρόδος, αν αποφύγει την… ατραπό της μαζικότητας και επενδύσει στην ποιότητα.


• Πόσο καιρό είσαι στον χώρο της μουσικής κάλυψης γάμων;
Τα πρώτα βήματά μου ξεκίνησαν το 2010 περίπου όταν και πειραματίστηκα με αρκετά είδη μουσικής αλλά και διαφορετικούς χώρους εστίασης και διασκέδασης. Σύντομα, το 2012, κάλυψα μουσικά τον πρώτο μου γάμο, ο οποίος ήταν στην Τήλο και από εκεί ξεκινάει αυτό το ταξίδι.
• Οπότε και αποφασίζεις να ασχοληθείς με τον τομέα των γάμων.
Ναι. Οταν παίζω μουσική και βλέπω τον κόσμο να διασκεδάζει χαίρομαι, αλλά η χαρά είναι σαφώς μεγαλύτερη όταν ξέρεις ότι έχεις έναν πολύ ιδιαίτερο ρόλο στην πιο σημαντική στιγμή ενός ζευγαριού. Η χαρά που εισπράττω, είναι πολύ μεγαλύτερη από το να παίζω μουσική σε ένα μαγαζί. Ετσι λοιπόν, επέλεξα να δώσω περισσότερη έμφαση στην μουσική κάλυψη γάμων και να εξελιχθώ σε αυτόν τον τομέα. Η εξέλιξη έρχεται μέσα από τη γνώση και την εμπειρία. Η γνώση ήρθε μέσα από συνέδρια και σεμινάρια στα οποία συμμετείχα στην Αθήνα, όπως το Wedding DJ Convention. Ετσι κάθε χρόνο συμμετέχω σε συνέδρια, ενημερώνομαι, εκπαιδεύομαι, παρακολουθώ τις νέες τάσεις, τα trends που υπάρχουν στους γάμους όσον αφορά το κομμάτι του wedding entertainment. Φέτος θα συμμετάσχω για πρώτη φορά και στο «Wedding Circle» στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα networking event για επαγγελματίες γάμου, το οποίο περιλαμβάνει παρουσιάσεις για τις νέες τάσεις αλλά και το κομμάτι της εκπαίδευσης όσον αφορά το μάρκετινγκ σε αυτόν τον τομέα. Θεωρώ πως το marketing, με έφερε κοντά με ζευγάρια τόσο από την υπόλοιπη Ελλάδα όσο και του εξωτερικού, που επιθυμούν να κάνουν τον γάμο τους στη Ρόδο. Μπορώ να σου πω ότι στα τελευταία χρόνια, οι περισσότεροι πελάτες μου είναι από το εξωτερικό. Εχω κληθεί να παίξω μουσική σε γάμους σε πολλά μέρη της Ελλάδας αλλά δέχομαι και πολλά αιτήματα για να αναλάβω γάμους ζευγαριών που ονειρεύονται να κάνουν τον γάμο τους στο νησί μας και είμαι πολύ ευγνώμων γι αυτό.


• Υπάρχει μόδα και στους γάμους που παρουσιάζεται μέσα από συνέδρια και events;
Φυσικά και υπάρχουν μόδα και τάσεις στους γάμους, που ανανεώνονται κάθε χρόνο, από το κομμάτι της διασκέδασης μέχρι τη διακόσμηση, την ένδυση, τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν… Είναι μια τεράστια βιομηχανία.
• Διανύουμε μια περίοδο πάντως, που η Ρόδος παλεύει να κατακτήσει τη δική της θέση ανάμεσα στους δημοφιλείς γαμήλιους προορισμούς της Ελλάδας και έχουν αρκετά γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Τα ξένα ζευγάρια επιλέγουν τη Ρόδο γιατί είναι ένας πανέμορφος προορισμός, με υπέροχες τοποθεσίες ιδανικές για τέλεση γάμων και σαφώς για να συνδυάσουν και τις διακοπές τους όπως γίνεται και σε αρκετά άλλα ελληνικά νησιά. Η Σαντορίνη, που είναι ίσως ο πιο δημοφιλής προορισμός για γάμους στην Ελλάδα, έχει γίνει γνωστή στα πέρατα του κόσμου για το ηλιοβασίλεμά της, για τη γραφικότητά της… Η Ρόδος πληροί τις προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε δημοφιλή προορισμό για γάμους, αρκεί να τεθούν σωστές βάσεις τώρα που γίνονται προσπάθειες για να καθιερωθεί στο εξωτερικό.
Σίγουρα έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας για να φτάσουμε σε ένα ανάλογο επίπεδο με αυτό της Σαντορίνης, δεν είναι όμως ακατόρθωτο.
• Υπάρχει πάντως μια τάση στα τελευταία χρόνια, να επιλέγουν τη Ρόδο όλο και περισσότερα ζευγάρια για το γάμο τους.
Βεβαίως, αυτό προκύπτει όχι μόνο από τα στατιστικά, αλλά από τους επαγγελματίες στον ευρύτερο τομέα της τέλεσης γάμων, που συνεχώς αυξάνονται. Αυτό που μένει είναι να εκσυγχρονιστούν, να αναπτυχθούν οι υποδομές ώστε να μπορούμε να υποστηρίξουμε ή και να διευρύνουμε αυτή την τάση τόσο σε ιδιωτικό όσο και σε δημόσιο επίπεδο. Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι και από το ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο προκύπτουν ζητήματα, τόσο ως προς την επιλογή τοποθεσίας όσο και ως προς το ωράριο της μουσικής, που δρουν περιοριστικά και δημιουργούν ζητήματα που δεν επιλύονται πάντα. Οπότε και η διευκόλυνση του ζευγαριού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επιλογή ενός γαμήλιου προορισμού, αρκεί βέβαια να τηρηθεί ένα μέτρο. Να μην περάσουμε δηλαδή από το ένα άκρο στο άλλο, να μην γίνουμε ένας εμπορικός γαμήλιος προορισμός. Αν επιθυμούμε να ξεχωρίσουμε, θα πρέπει να επιδιώξουμε να γίνουμε ένας ποιοτικός γαμήλιος προορισμός. Εχω δει για παράδειγμα στον Αγιο Παύλο στη Λίνδο, που αποτελεί μια εκπληκτική τοποθεσία για την τέλεση πολιτικών γάμων, να στέκονται στην ουρά μελλόνυμφοι και καλεσμένοι, και να περιμένει το ένα ζευγάρι πίσω από το άλλο για να την τελετή, όπως περιμένει κανείς στην ουρά του σούπερ μάρκετ. Το ζητούμενο είναι να επιλέξουμε εμείς ποιους επισκέπτες θέλουμε να προσελκύσουμε και αναλόγως να διαμορφώσουμε το προϊόν και τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας. Να επιλέγουν τη Ρόδο τα ζευγάρια για την μοναδικότητά της και όχι γιατί θα βρουν φθηνότερες υπηρεσίες, αυτή είναι η παγίδα την οποία πρέπει να αποφύγουμε.


• Ως προς τη διασκέδαση, που αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία του γάμου, τα ξένα ζευγάρια τι προτιμούν;
Αναλόγως την κουλτούρα τους. Εχω καλύψει μουσικά γάμους Βρετανών, Ρώσων, Πορτογάλων, Ρουμάνων, Σκανδιναβών, Ινδών, Αυστραλών, Ελλήνων ομογενών… Σίγουρα κάθε ζευγάρι έχει τα δικά του ακούσματα -αναλόγως την χώρα καταγωγής- τα οποία συνδυάζονται με international ακούσματα που και για εμάς τους Ελληνες είναι οικεία. Κάθε αλλοδαπό ζευγάρι όμως που τελεί τον γάμο του στην χώρα μας, θέλει να εντάξει και το ελληνικό στοιχείο όχι μόνο στον τομέα της διασκέδασης, αλλά ακόμα και στην διακόσμηση και στο μενού.
• Πάντως, σε ο,τι αφορά τους εγχώριους γάμους, οι DJ’s έχουν ενταχθεί στα τελευταία χρόνια.
Ναι. Επειδή τα ζευγάρια που παντρεύονται, έχουν συνδυάσει την διασκέδασή τους με clubs και γενικά με νυχτερινά μαγαζιά που ο DJ πρωταγωνιστεί και έχουν ακούσματα ηλεκτρονικής μουσικής και όχι παραδοσιακής, πολλές φορές επιλέγουν μόνο DJ και όχι ορχήστρα με παραδοσιακή μουσική. Ομως, εδώ στη Ρόδο -ευτυχώς- ακόμα η παραδοσιακή ορχήστρα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διασκέδασης, στους περισσότερος τουλάχιστον γάμους, κάτι που θεωρώ ιδανικό σε συνδυασμό με τη δική μας συμμετοχή. Εγώ προσωπικά αγαπώ την παραδοσιακή μουσική και χαίρομαι κάθε φορά που συνεργάζομαι με τοπικές ορχήστρες. Με τον τρόπο αυτό ευχαριστιούνται όλοι οι καλεσμένοι και υπάρχει ποικιλία στη διασκέδαση.
Με τα ζευγάρια που έρχονται από το εξωτερικό για τον γάμο τους στην Ρόδο, ή στην Ελλάδα γενικότερα, διατηρείτε επαφή;
Ναι, βεβαίως. Με πολλά ζευγάρια κρατάμε επαφή και σε αυτό βοηθούν τα social media. Ακόμα όμως κι αυτά να μην υπήρχαν, σίγουρα θα κρατούσαμε επαφή, διότι οι περισσότεροι που επέλεξαν τη Ρόδο για τον γάμο τους, είτε υπήρξαν είτε γίνονται repeaters του προορισμού και όποτε έρχονται στη Ρόδο βρισκόμαστε. Αυτό με κάνει πολλές φορές να σκέφτομαι ότι η Ρόδος δεν είναι ένας προορισμός μόνο με ήλιο, θάλασσα και με ωραίες τοποθεσίες αλλά και με φιλόξενους ανθρώπους, κι εκεί είναι που μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά ως προορισμός. Ο επιτυχημένος γάμος, ως προς το τελετουργικό κομμάτι, δεν οφείλεται μόνο στην τοποθεσία αλλά και στους ανθρώπους που συντελούν στη διαδικασία, πέρα από τους συγγενείς και τους φίλους που συνοδεύουν το ζευγάρι. Προσωπικά, επιλέγω να μην είμαι ο επαγγελματίας που απλώς κάνει τη δουλειά του, πληρώνεται και φεύγει. Επιλέγω να έχω επαφή με τα ζευγάρια και πριν και μετά τον γάμο.


• Πόσους γάμους έχεις καλύψει μουσικά;
Δεν μετράω, αλήθεια. Ο στόχος πλέον, δεν έγκειται στην ποσότητα, αλλά στην ποιότητα. Προτιμώ να κάνω λίγους και περισσότερο ποιοτικούς που να εμπεριέχουν στοιχεία και της τοπικής μας παράδοσης και να βιώνει το ζευγάρι την τελετή ως εμπειρία, παρά να κάνω κάθε μέρα γάμους καθαρά διεκπεραιωτικά. Αυτή είναι η λογική που πρέπει να επικρατήσει και γενικότερα για τη Ρόδο ως τουριστικός προορισμός. Καλύτερα λιγότεροι τουρίστες και πιο ποιοτικοί, που να θέλουν να βιώσουν εμπειρίες στο νησί μας και όχι απλώς να παραμείνουν κλεισμένοι μέσα σε ένα ξενοδοχείο ακόμα και για όλη τη διάρκεια των διακοπών τους.
• Ευτράπελα θυμάσαι από γάμους;
Αρκετά! Καλούμαστε πολύ συχνά να αντιμετωπίσουμε κρίσεις της τελευταίας στιγμής, αλλά ευτράπελα σε κάθε γάμο συναντά κανείς. Δεν υπάρχει γάμος που να έχει κυλήσει ομαλά!
• Τι είναι αυτό που σε συγκινεί;
Πρέπει να σου εξομολογηθώ ότι με τα ζευγάρια που δένομαι κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, κλαίω στο γάμο τους! Συγκινούμαι ιδιαίτερα όταν βλέπω τη νύφη να χορεύει με τον μπαμπά της. Είναι μια παράδοση που ακολουθείται κυρίως στο εξωτερικό αλλά στα τελευταία χρόνια, οι Ροδίτισσες νύφες μου το ζητάνε όλο και πιο συχνά…


• Εχεις κάνει εκατοντάδες γάμους, τον δικό σου γάμο τον έχεις φανταστεί;
(Γέλια) Σίγουρα όπως κάθε κοπέλα! Και, παρ΄ότι είμαι ελεύθερη αυτό το διάστημα, σε κάθε γάμο που πηγαίνω υιοθετώ και μια ιδέα για τον δικό μου, από τον στολισμό, το μενού κ.α αλλά σίγουρα είμαι αρκετά απαιτητική όσον αφορά το κομμάτι της διασκέδασης (γέλια)…
• Τι το ιδιαίτερο πρέπει να έχει ένας DJ γάμων για να είναι καλό στη δουλειά του;
Να σέβεται τις επιθυμίες του ζευγαριού και να αγαπάει αυτό που κάνει.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ