ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παναγιωτόπουλος: Να φτιαχτεί στη Ρόδο «προσωρινός χώρος φύλαξης» για μετανάστες

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Στην προ­α­ναγ­γε­λία δημιουρ­γίας ενός «προ­σω­ρι­νού χώρου φύλαξης» των αμέ­τρη­των μετα­να­στών που έχουν ήδη φτάσει στη Ρόδο και ανα­μέ­νε­ται να συνε­χί­σουν να κατα­φθά­νουν, προ­χώ­ρησε την Παρα­σκευή, ο υπουρ­γός Μετα­νά­στευ­σης και Ασύλου, Νίκος Πανα­γιω­τό­που­λος, ο οποίος επε­σή­μανε μεν πως «όσοι βρί­σκο­νται στη Ρόδο μετα­φέ­ρο­νται», αλλά προ­σέ­θεσε πως «αυτή η δια­δι­κα­σία είναι περί­πλοκη».

Σε συνέ­ντευξή του στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταί­ρια­στοι», ο κ. Πανα­γιω­τό­που­λος έκανε λόγο για «δυσά­ρε­στες εικόνες» στο νησί και ζήτησε τη συν­δρομή της τοπικής κοι­νω­νίας ώστε να δημιουρ­γη­θεί σύντομα ένας ειδικός χώρος για τους παρά­νο­μους μετα­νά­στες, καθώς οι μετα­στευ­τι­κές ροές δεν ανα­μέ­νε­ται να μειω­θούν στο επόμενο διά­στημα.

«Σήμερα, πιθα­νό­τατα να έχουμε κι άλλες αφίξεις ή αύριο ή μεθαύ­ριο. Δεν ξέρω. Γιατί αυτό σημαί­νει ροές στα­θε­ρές. Άρα ούτως ή άλλως γίνεται ένας αγώνας δρόμου για να απο­συμ­φο­ρη­θούν οι δομές, να απο­συμ­φο­ρη­θεί η Ρόδος όσο γίνεται αυτό με τα μέσα που σας είπα κι από κει και πέρα να δούμε τι άλλο μπορούν να κάνουμε», είπε αρχικά ο κ. Πανα­γιω­τό­που­λος, για να συμπλη­ρώ­σει:

«Εχουμε κάποιες προ­τά­σεις, έχουμε κάποια πράγ­ματα υπόψη μας. Νομίζω ότι πρέπει να εμπλα­κούν και άλλοι μηχα­νι­σμοί, αν θέλετε της ελλη­νι­κής Πολι­τείας, θα το δούμε κι αυτό τις επό­με­νες μέρες. Θεωρώ όμως ότι αυτή τη στιγμή γίνεται η καλύ­τερη δυνατή προ­σπά­θεια για να απο­συμ­φο­ρη­θεί η κατά­σταση. Οι ροές, όπως σας είπα, είναι αυξη­μέ­νες και θα συνε­χί­σουν να υπάρ­χουν και το σημείο πίεσης που έχουμε εντο­πί­σει ότι είναι το Νότιο Αιγαίο: η Ρόδος, αλλά όχι μόνο η Ρόδος και η Σύμη και η Τήλος και άλλα νησιά. Η προ­σπά­θεια γίνεται. Προχθές, κατα­σχέ­θη­καν, αν δεν κάνω λάθος τρία μεγάλα σκάφη με δύο τερά­στιες εξω­λέμ­βιες. Και συνε­λή­φθη­σαν αυτοί που τα οδη­γού­σαν ως δια­κι­νη­τές και άλλα 2 ιστιο­φόρα. Η προ­σπά­θεια του Λιμε­νι­κού γίνεται και να μην αδι­κούμε την προ­σπά­θεια του κάθε φορέα».

Ανα­φο­ρικά με το τι πρέπει να γίνει στη Ρόδο, όπου αμέ­τρη­τοι παρά­νο­μοι μετα­νά­στες έχουν κατα­κλύ­σει τους δημό­σιους χώρους της πόλης, ο κ. Πανα­γιω­τό­που­λος προ­α­νήγ­γειλε τη δημιουρ­γία μιας προ­σω­ρι­νής δομής, ώστε να απο­κα­τα­στα­θεί η ευταξία στο νησί.

«Αναμένω αυτό να γίνει και με τη συνερ­γα­σία της τοπικής κοι­νω­νίας. Γιατί τώρα είναι η ώρα. Όλο το καλο­καίρι έγιναν δύο ή τρεις επι­σκέ­ψεις του γενικού γραμ­μα­τέα Υπο­δο­χής και Ταυ­το­ποί­η­σης στη Ρόδο για να συζη­τή­σει με τοπι­κούς παρά­γο­ντες εκεί τη δυνα­τό­τητα δημιουρ­γίας, όχι δομής να το ξεκα­θα­ρίσω αυτό, όχι δομής hotspot σημείου κράτησης-καταγραφής-ταυτοποίησης, αλλά ενός προ­σω­ρι­νού χώρου φύλαξης περι­φραγ­μέ­νου με προ­δια­γρα­φές ασφα­λείας, με αστυ­νο­μική προ­φα­νώς φύλαξη, εκεί όπου είναι δυνατό.

»Κάποιες πρό­χει­ρες σκηνές, κάποιες χημικές τουα­λέ­τες, οργα­νω­μένη κατά­σταση όμως με δυνα­τό­τητα να παρα­μεί­νουν αυτοί οι άνθρω­ποι υπό έλεγχο κι όχι ανε­ξέ­λεγ­κτοι στους δρόμους, μέχρις ότου να προ­ω­θη­θούν προς κατα­γραφή σε δομή νησιού ή στην ενδο­χώρα. Έχω την αίσθηση ότι μπαί­νουμε σε μία φάση έκτα­κτων κατα­στά­σεων που απαι­τούν και έκτα­κτες λύσεις», προ­σέ­θεσε με νόημα ο υπουρ­γός.

«Πρέπει να δημιουρ­γη­θεί αυτός ο προ­σω­ρι­νός χώρος φύλαξης και κρά­τη­σης αυτών που βρί­σκο­νται αυτή τη στιγμή στο νησί, τότε θα στα­μα­τή­σουμε να βλέ­πουμε και αυτές τις πολύ δυσά­ρε­στες εικόνες. Είναι πολύ βασικό να ξεκα­θα­ρι­στεί ότι δεν πρό­κει­ται για δομή, γιατί η δομή έχει ενσω­μα­τω­μένο ένα σύστημα κατα­γρα­φής. Δεν θα κατα­γρά­φο­νται αυτοί εκεί ούτε θα υπο­βάλ­λουν αίτηση για να πάρουν άσυλο. Θα κρα­τού­νται φυλασ­σό­με­νοι, ελεγ­χό­με­νοι μακριά από πλα­τείες και δημό­σιους χώρους μέσα στην πόλη, μέχρις ότου να προ­ω­θη­θούν», συμπλή­ρωσε.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 1 σχόλιο

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

  1. Ροδίτης

    Σα δε ντρέπονται! Πέρσι την έκαψαν, φέτος ζητάνε να την κάνουν αποθήκη ψυχών.