Ρεπορτάζ

Δεκτή η ένσταση Τρικοίλη κατά του κύρους των εκλογικών αποτελεσμάτων στον Δήμο Καλύμνου

Mε απόφαση, που εξέδωσε χθες το 1ο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου έγινε δεκτή η ένσταση, κατά του κύρους των εκλογών στον Δήμο Καλύμνου, που άσκησε ο κ. Γεώργιος Τρικοίλης του Στέλιου, κάτοικος ενορίας Καλαμιώτισσας, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Καλυμνίων με τον συνδυασμό «ΝΕΑ ΚΑΛΥΜΝΟΣ», στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 26 Μαΐου 2019 και στις 2 Ιουνίου 2019.
Ο κ. Τρικοίλης εστράφη με την ένστασή του κατά των κ.κ. Ιωάννη Διαμαντή του Μιχαήλ, Θέμελη Πιζάνια του Ιορδάνη, Γεωργίου Παλαμαριζή του Μιχαήλ, Μαρίας- Μυρτιώτισσας Μαρκαντωνάκη του Παναγιώτη Μαρίνου, Ιακωβίνας Μπερκέτη του Ιωάννη, Εμμανουήλ Βορδόχειλα του Αντωνίου, Ειρήνης Μπάντου του Ιωάννη, Άννας Τσάτταρου- Μίχα του Εμμανουήλ, κατοίκων Καλύμνου, υποψηφίων δημοτικών συμβούλων κατά τις ανωτέρω εκλογές με τον ίδιο συνδυασμό στην ίδια ως άνω εκλογική περιφέρεια.
Το δικαστήριο με την απόφαση, που εξέδωσε τροποποίησε την υπ’ αριθμ. 37/2019 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κω (διαδικασία εκούσιας δικαιοδοσίας) που επικύρωσε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της 26-5-2019 και 2-6-2019 στο Δήμο Καλυμνίων και καθόρισε τον συνολικό αριθμό σταυρών προτίμησης που έλαβε ο κ. Τρικοίλης, κατά την πρώτη ψηφοφορία των δημοτικών εκλογών στον Δήμο Καλυμνίων (της 26ης.5.2019), σε 214.
Με την απόφασή του ανακηρύσσει τον ενιστάμενο έκτο (6ο) τακτικό δημοτικό σύμβουλο της εκλογικής περιφέρειας του Δήμου Καλυμνίων, με τον συνδυασμό «ΝΕΑ ΚΑΛΥΜΝΟΣ».
Πιο συγκεκριμένα ο ενιστάμενος και ο καθ’ ου η ένσταση συμμετείχαν στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 26-5-2019, για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών στο Δήμο Καλυμνίων ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με το συνδυασμό «ΝΕΑ ΚΑΛΥΜΝΟΣ» με επικεφαλής υποψήφιο δήμαρχο τον Ιωάννη Γαλουζή.
Με την απόφαση 37/2019 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κω (διαδικασία εκούσιας δικαιοδοσίας) επικυρώθηκε το αποτέλεσμα της εκλογής της 26ης-5-2019 και της επαναληπτικής ψηφοφορίας της 2ας-6-2019 και ανακηρύχθηκαν ο επιτυχών και οι επιλαχόντες συνδυασμοί, ο Δήμαρχος, οι τακτικοί και αναπληρωματικοί δημοτικοί σύμβουλοι κάθε συνδυασμού του Δήμου Καλυμνίων, σύμφωνα με τον αριθμό των σταυρών προτίμησης που έλαβαν στο σύνολο της εδαφικής περιφέρειας του ανωτέρω Δήμου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση, από τις συνολικά είκοσι επτά (27) έδρες του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καλυμνίων, ο προαναφερόμενος συνδυασμός κατέλαβε έξι (6), εκλέγοντας ισάριθμους τακτικούς δημοτικούς συμβούλους.
Κατά την προσβαλλόμενη απόφαση, ο ενιστάμενος έλαβε διακόσιους δεκαεπτά (217) σταυρούς προτίμησης και κατετάγη πρώτος αναπληρωματικός δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού του στην εν λόγω εκλογική περιφέρεια, ενώ ο καθ’ ου η ένσταση έλαβε διακόσιους είκοσι τρεις (223) και κατετάγη έκτος (τελευταίος) τακτικός δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού στην ίδια εκλογική περιφέρεια.
Από τον έλεγχο του Δικαστηρίου σε 9 πληττόμενα με την ένσταση ψηφοδέλτια, προκύπτει ότι δεν έχουν τις χαρακτηριστικές τσακίσεις που, κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας, προκαλούνται με τη δίπλωση και τοποθέτησή τους εντός των αντίστοιχων φακέλων, αλλά φέρουν όλα μία ίδια ελαφριά δίπλωση στο μέσον που δημιουργείται από τη διαδικασία δεματοποίησής τους με την χρήση λάστιχου από το δικαστικό αντιπρόσωπο, γεγονός που καταδεικνύει ότι τα ψηφοδέλτια αυτά ουδέποτε διπλώθηκαν από τον εκλογέα τέσσερις ή και περισσότερες φορές, προκειμένου να τοποθετηθούν εντός των εκλογικών φακέλων.

Ενόψει αυτών και δεδομένου ότι στα σχετικά πρακτικά του οικείου εκλογικού τμήματος δεν εξηγείται από τον δικαστικό αντιπρόσωπο ο λόγος για τον οποίο τα εν λόγω ψηφοδέλτια προσμετρήθηκαν ως έγκυρα, παρά την εξώφθαλμη διαφοροποίησή τους από τα υπόλοιπα, αφού μόνα αυτά δεν φέρουν τις πτυχώσεις – τσακίσεις που υποδηλώνουν την τοποθέτησή τους σε φακέλους, το Δικαστήριο κρίνει ότι είναι αδύνατο να εξήχθησαν από την κάλπη και επομένως είναι άκυρα, ανεξαρτήτως της αρίθμησης, μονογραφής, αναγραφής του αριθμού των σταυρών και συμπερίληψής τους στα βιβλία της Εφορευτικής επιτροπής, γενομένης δεκτής της κρινόμενης ένστασης ως βασίμου, ενώ παρέλκει ως αλυσιτελής η εξέταση των λοιπών λόγων της ένστασης, καθώς και των ενδεχόμενων συνθηκών υπό τις οποίες εμφιλοχώρησαν τα ως άνω σφάλματα στο στάδιο της καταμέτρησης των ψήφων.

Tην υπόθεση χειρίστηκαν οι δικηγόροι κ. Δημήτρης Καρδούλιας και ο κ.Γιώργος Μαμουζέλος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου