Ειδήσεις

Συμφωνία με την Ελλάδα για το μεταναστευτικό ανακοίνωσε το Βερολίνο – Σε 48 ώρες οι επαναπροωθήσεις

Tην επίτευξη συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα της επαναπροώθησης προσφύγων, οι οποίοι έχουν καταγραφεί στο σύστημα Eurodac στην Ελλάδα, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού yπουργείου Εσωτερικών.

«Έχουμε συμφωνήσει με την Ελλάδα. Τα yπουργεία Εσωτερικών (έχουν συμφωνήσει) και βρισκόμαστε ενώπιον της άμεσης ολοκλήρωσης. Εκκρεμεί μόνο μια τελική ανταλλαγή επιστολών. Έχουμε συμφωνήσει», δήλωσε η Ελεονόρε Πέτερμαν και διευκρίνισε ότι λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συμφωνίας θα ανακοινωθούν μετά την υπογραφή της.

Διευκρινίζοντας σημεία της συμφωνίας η κα Πέτερμαν δήλωσε ότι αφορά μόνο περιπτώσεις αιτούντων άσυλο, οι οποίοι εντοπίζονται στα γερμανοαυστριακά σύνορα και έχουν ήδη υποβάλει αίτηση σε άλλη χώρα -«τις λεγόμενες περιπτώσεις Eurodac 1», όπως εξήγησε-, ενώ αναφερόμενη στο χρονικό περιθώριο κατά το οποίο μπορεί να γίνει η επαναπροώθηση, επισήμανε ότι είναι μόνο 48 ώρες.

Η κ. Πέτερμαν διευκρίνισε ότι οι παραπάνω όροι είχαν τεθεί ήδη από την κυβέρνηση συνασπισμού ενόψει των σχετικών διαπραγματεύσεων και επανέλαβε ότι λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας θα γίνουν γνωστές αμέσως μετά την υπογραφή της, η οποία εκκρεμεί.

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, η κυρία Πέτερμαν δήλωσε ότι είναι ακόμη σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα έχουν επιτυχή κατάληξη. «Βρισκόμαστε ακόμη σε διαπραγματεύσεις και έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ. Γίνονται επαφές και σε υπουργικό επίπεδο και θεωρούμε ότι και η συμφωνία με την Ιταλία θα επιτευχθεί», δήλωσε.

Την προηγούμενη Δευτέρα τέθηκε σε ισχύ αντίστοιχη συμφωνία της Γερμανίας με την Ισπανία.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το DPA, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε την Πέμπτη τη Σαξονία, όπου υποσχέθηκε ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες στο ομοσπονδιακό επίπεδο για τον επαναπατρισμό προσφύγων οι αιτήσεις των οποίων να τους χορηγηθεί άσυλο απορρίφθηκαν.

«Οι επαναπατρισμοί παραμένουν μείζον πρόβλημα», δήλωσε η Μέρκελ στη Δρέσδη έπειτα από μια συνάντηση με την τοπική οργάνωση της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματός της.

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι οι κρατιδιακές κυβερνήσεις χρειάζονται τη βοήθεια των ομοσπονδιακών αρχών, που πρέπει να επεξεργάζονται ταχύτερα τα αναγκαία έγγραφα ώστε να διευκολύνονται οι επαναπατρισμοί.

Είναι σαφές, συνέχισε η καγκελάριος, ότι «το έτος 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί και δεν θα επαναληφθεί», αναφερόμενη στη μαζική υποδοχή προσφύγων στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τη συντηρητική καγκελάριο, έχει εξανεμιστεί πλέον η πεποίθηση ότι η Γερμανία μπορούσε να ελέγξει και να οργανώσει την υποδοχή ενός τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων.

«Θερμή» υποδοχή από ακροδεξιούς

Τη γερμανίδα καγκελάριο περίμενε μπροστά στο κρατιδιακό κοινοβούλιο στη Δρέσδη μια ομάδα περίπου 300 μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης PEGIDA και του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Πολλοί από τους συγκεντρωμένους εξακόντισαν ύβρεις και προβολές εναντίον της, αποκαλώντας την επικεφαλής της κυβέρνησης «προδότρια του λαού».

πηγή newpost.gr