Στην έκθεση Αγροτικών Προϊόντων ‘SIAL’ που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι από τις 21 έως τις 25 Οκτωβρίου 2018, θα πάρει μέρος η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καλώντας τους παραγωγούς από τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, να συμμετέχουν με τα προϊόντα τους.
Με αυτό τον τρόπο και στο πλαίσιο των πολλαπλών δράσεων της ΠΝΑΙ για τον τίτλο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019» οι παραγωγοί θα έχουν την δυνατότητα να προβάλουν τα προϊόντα τους και μέσα από αυτές τις επαφές να τα προωθήσουν για εξαγωγές στο εξωτερικό.
Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης: «Η ΠΝΑΙ και ο πρωτογενής τομέας, με στοχευμένη πολιτική δράση που αναδεικνύει, προβάλλει και βοηθάει τους παραγωγούς μας να διαθέτουν τα τοπικά τους προϊόντα στην αγορά και να συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες, συμμετέχει σε εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στις διεθνείς εκθέσεις, συμμετέχουν παραγωγοί που έχουν εξαγωγική δυνατότητα και διαθέτουν προϊόντα πιστοποιημένα. Η συμμετοχή απαιτεί κάποιες προϋποθέσεις: κατ’ αρχήν τα προϊόντα να παράγονται στα νησιά μας –κάτι που έχουμε την δυνατότητα να ελέγχουμε στις υπηρεσίες μας. Επιπλέον, η τυποποίηση και η μεταποίηση είναι μία ακόμη απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να φιλοξενηθεί στα περίπτερα της ΠΝΑΙ. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε αρνηθεί σε κανέναν, κάνουμε δεκτές τις αιτήσεις εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που τίθενται».
Ο κ. Ζαννετίδης, διαβεβαίωσε ότι εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον από τους παραγωγούς κάτι που δείχνει πως υπάρχει μια δυναμική στροφή προς τον Πρωτογενή Τομέα: «Γι αυτό κι εμείς ως ΠΝΑΙ συνεχίζουμε και κυρίως δίνουμε σημασία στην πιστοποίηση όπως τα Προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, κ.λπ. Μέχρι στιγμής έχουμε πιστοποιήσει το Μελεκούνι, το Λόπι της Κατταβιάς, το Κρασοτύρι της Κω και ετοιμάζονται η Σιτάκα της Κάσου και το Μέλι της Καλύμνου. Στο επόμενο στάδιο θα ανακοινώσουμε την πιστοποίηση και άλλων προϊόντων ΠΠΓΕ σε μια προσπάθεια ανάδειξης των τοπικών προϊόντων των νησιών μας που θέλουμε να προβάλουμε μέσω της ‘Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019’ στον τομέα του Τουρισμού. Αυτό αποτελεί στρατηγικό σχέδιο της ΠΝΑΙ και εκτιμούμε ότι το μέλλον θα είναι πολύ καλό για τους παραγωγούς μας, για τον Πρωτογενή Τομέα και για την τοπική οικονομία των νησιών μας» όπως ανέφερε.
Με αυτό το σκεπτικό, η ΠΝΑΙ με τους παραγωγούς από τα νησιά μας, θα συμμετέχει με δικό της περίπτερο στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων SIAL στο Παρίσι ενώ θα ακολουθήσει ειδικό event, με επίδειξη τοπικών προϊόντων σε ξεχωριστό γαστρονομικό event στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση (Γαλλικό Κοινοβούλιο).

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ