Ειδήσεις

Αποφεύχθηκαν εφέτος τα παρατράγουδα με τα πανηγύρια

Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση των πανηγύρεων, εμφανίσθηκε σε δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Πρωτογενούς Τομέα, κ. Γιώργος Πόκκιας.
Μιλώντας για την διαδικασία ο κ. Πόκκιας αναφέρθηκε στο μεγάλο πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας, λέγοντας πως αδειοδοτήθηκε και λειτούργησε νόμιμα, για πρώτη φορά: «Υπήρξε μια εμφανής διαφοροποίηση και βελτίωση της κατάστασης σε σχέση με άλλες χρονιές. Απομακρύνθηκαν αρκετοί που ασκούσαν παρανόμως δραστηριότητες. Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα και παρά το γεγονός πως μας πήρε αρκετά χρόνια, λόγω γραφειοκρατίας και νοοτροπιών, τελικώς το υλοποιήσαμε. Επιτελέσαμε ένα σημαντικό κομμάτι, να βάλουμε δηλαδή μια τάξη στις εκδηλώσεις αυτές όπου εδώ και χρόνια δεν υπήρχε ούτε προστασία των καταναλωτών. Είναι άλλωστε γνωστό, πως ο τζίρος που γίνεται σε αυτές τις εκδηλώσεις είναι σημαντικός και κρίθηκε αναγκαίο να γίνονται όλα νόμιμα» όπως είπε.
Όσοι δραστηριοποιούνταν στις εμποροπανηγύρεις –τα γνωστά μας πανηγύρια- που λαμβάνουν χώρα κάθε καλοκαίρι στα χωριά της Ρόδου, δεν είχαν νόμιμες άδειες λειτουργίας με συνέπεια να χάνονται τεράστια έσοδα για τον Δήμο Ρόδου και φυσικά, να μην υπάρχει τάξη.
Η ίδια διαδικασία ακολουθείται για όλα τα επόμενα πανηγύρια που θα γίνουν στο νησί, καθώς οι χωροθετήσεις και οι σχετικές αποφάσεις έχουν εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου.
«Το μεγάλο στοίχημα για εμάς, ήταν το Πανηγύρι της Κρεμαστής. Όλα έγιναν απολύτως νόμιμα, αδειοδοτήθηκαν 39 μικροπωλητές και λειτουργούν κανονικά. Φανταστείτε ότι πέρσι υπήρχαν 100 μικροπωλητές στην Κρεμαστή, χωρίς άδειες. Συνεπώς, μπορούμε να πούμε ότι με την προσπάθεια της δημοτικής αρχής για αδειοδοτήσεις, προστατεύουμε τόσο την απώλεια πολύ μεγάλων ποσών από τα οποία θα μπορούσε να ωφεληθεί ο Δήμος Ρόδου, όσο και την απώλεια κερδών για τους ίδιους τους μικροπωλητές. Τα έσοδα και οι τζίροι πρέπει να ελέγχονται. Και σε κάθε περίπτωση, η διαχείριση αυτού του χρήματος πρέπει να είναι νόμιμη. Οι έλεγχοι γίνονται καθημερινά από μικτά κλιμάκια των υπηρεσιών μας, μαζί με την Ελληνική Αστυνομία. Και βέβαια, ελέγχουμε εκτός από τις άδειες και τα προϊόντα που διατίθενται» όπως είπε.
Στόχος της δημοτικής αρχής σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, ήταν για φέτος, να αδειοδοτηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα πανηγύρια. Τα μεγαλύτερα πάντως, αδειοδοτήθηκαν και λειτούργησαν σύμφωνα με τις επιταγές του Νόμου: Κρεμαστή, Παραδείσι, Άγιος Σουλάς, Παστίδα, Φάνες, Καλυθιές και Αφάντου –ενώ έχουν μείνει αρκετά ακόμη που δεν πρόλαβαν.
«Δεν προλάβαμε να τα αδειοδοτήσουμε όλα λόγω Πολεοδομίας, αλλά τουλάχιστον τα περισσότερα πανηγύρια πραγματοποιήθηκαν φέτος με τις απαιτούμενες άδειες. Οι έλεγχοι γίνονται κανονικά. Εμάς μας ενδιαφέρει να μπει μια τάξη σε αυτό το άναρχο τοπίο το οποίο κυριαρχούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Να υπάρχει ευταξία διότι στους χώρους αυτούς διακινείται αρκετά μεγάλος αριθμός πληθυσμού και θα πρέπει να υπάρχει διασφάλιση για τα προϊόντα που αγοράζει ο πολίτης σε κάθε πανηγύρι. Και φυσικά, εφόσον από αυτές τις δραστηριότητες προκύπτει ένα οικονομικό αντικείμενο, ό,τι αναλογεί στον Δήμο Ρόδου θα το πάρει» τόνισε ο αντιδήμαρχος.
Να σημειωθεί ότι το μεγάλο «αγκάθι» παραμένει το πανηγύρι της Παναγιάς Τσαμπίκας, καθώς δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της δημοτικής αρχής Ρόδου αλλά της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου για να υπογράψει ώστε να εφαρμοστεί ο κανονισμός. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Πόκκια έχει γίνει η σχετική ειδοποίηση από τις αρχές του έτους, αλλά μέχρι και πρότινος δεν υπήρξε ανταπόκριση από την πλευρά της Εκκλησίας.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα με τα πανηγύρια έφερε στη δημοσιότητα η «δημοκρατική».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου