Σύμφωνα με πηγές της Συγγρού κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί έκλεισαν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι άμεσα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε το λόγο και του είπε τα εξής:

«Πως τολμάς να λες κάτι τέτοιο όταν αυτό οδήγησε σε ανθρωπιστική κρίση στη χώρα μου και σε ντροπή την Ευρώπη;».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση στον πρόεδρο της ΝΔ.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.), έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους ομολόγους μου για τις δραματικές συνέπειες που είχε για την Ελλάδα το κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου, το γεγονός ότι 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, πολλοί σε άθλιες συνθήκες στην Ειδομένη.

Επανέλαβα την εξαρχής στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στη διαφαινόμενη συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, ως ενός ύστατου μέτρου για να ανασχεθούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο.

Επισήμανα, όμως, ότι η συμφωνία αυτή έχει πολύπλοκα και σύνθετα στοιχεία. Απαιτεί μεγάλη επιχειρησιακή επάρκεια από τις ελληνικές Αρχές, αλλά και σημαντική στήριξη από την Ευρώπη, προκειμένου να υλοποιηθεί.

Επισήμανα, επίσης, την ανάγκη να μην ατονήσει ο υφιστάμενος μηχανισμός μετεγκατάστασης, ώστε να μπορέσουν οι πρόσφυγες – οι οποίοι, σήμερα, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας – να μετακινηθούν, να μετεγκατασταθούν σε ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος, ως προς τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας επισήμανα, για άλλη μια φορά, ότι η προσέγγιση της Τουρκίας με την Ε.Ε. είναι ευπρόσδεκτη. Αρκεί, να μη γίνονται εκπτώσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

topontiki.gr/liberal.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ