Χρειάσθηκε μια «αφελής» ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Λευτέρη Νικολάου Αλαβάνου, για το πως τοποθετείται η Κομισιόν, στο αίτημα της μόνιμης επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο τους, για να «ομολογήσει» αβίαστα η Κομισιόν, ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί του θέματος!

Βέβαια, στην χθεσινή της απάντηση η Επίτροπος Gabriel, σπεύδει να διευκρινίσει ότι, η ΕΕ διαθέτει νομικά μέσα στον τομέα των πολιτιστικών αγαθών, όπως η οδηγία 2014/60/ΕΕ, σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ωστόσο, για να καθησυχάσει τις όψιμες ανησυχίες του έλληνα ευρωβουλευτή, διευκρινίζει με περισσή κυνικότητα ότι, η εν λόγω οδηγία ισχύει μόνο για τα πολιτιστικά αγαθά που απομακρύνθηκαν παράνομα από το έδαφος κράτους μέλους της ΕΕ, από την 1η Ιανουαρίου 1993 και μετά.

Δεδομένου ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα αφαιρέθηκαν πολύ πριν από την ημερομηνία αυτή, η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα επί του θέματος, καταλήγει η Επίτροπος!

Ετσι, πήγαν στον βρόντο, οι γλυκανάλατες υποσημειώσεις του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ ότι, η επιστροφή των γλυπτών και η αποκατάσταση του Παρθενώνα της Ακρόπολης των Αθηνών, ως ένα ενοποιημένο μνημείο, στο τόπο της δημιουργίας του, σημαίνει σεβασμό προς την αξία και το συμβολισμό του μνημείου, το οποίο είναι αναγνωρισμένο από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Καθώς και ότι, αποτελεί αποκατάσταση μιας παλιάς και συνεχιζόμενης αδικίας.

Νικος Ρούσσης – Στρασβούργο

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ