Τοπικές Ειδήσεις

B. Μηναΐδης: «Απαιτητική και αβέβαιη η τουριστική σεζόν 2020»

Ως απαιτητική και αβέβαιη χαρακτηρίζει την τουριστική σεζόν του 2020 ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Βάσος Μηναΐδης. Η «κατάρρευση» του Thomas Cook, του δεύτερου μεγαλύτερου τουρ οπερέιτορ στην Ευρώπη, έχει αφήσει ένα μεγάλο κενό στην αγορά που προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες της.
«Θα είμαστε ευχαριστημένοι εάν το 2020 φθάσουμε τα φετινά νούμερα και δεν …οπισθοχωρήσουμε. Αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας. Βεβαίως οι ανταγωνιστές του Thomas Cook διεκδικούν το μερίδιό του και προφανώς θα συνάψουν συνεργασίες με τα ξενοδοχεία. Η γερμανική αγορά απ’ ό,τι φαίνεται βαίνει καλώς, εξακολουθεί όμως να είναι προβληματική η αγορά της Αγγλίας την οποία επηρεάζει η πολιτική κατάσταση και η προοπτική του BREXIT. Προσωπικά πιστεύω ότι θα καλυφθούν σε ένα ικανοποιητικό βαθμό τα κενά. Ενδεχομένως να μπορούσαν να αποφευχθούν οι απώλειες 100%, εάν εξασφαλιστούν τα αεροπλάνα. Ο Thomas Cook είχε μεγάλο στόλο και είναι δύσκολο να αναπληρωθούν τα αεροσκάφη που διέθετε», είπε ο κ. Μηναΐδης, ο οποίος επισημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να ρυθμιστεί το ζήτημα της καταβολής ΦΠΑ για τα χρέη που δεν έχουν εξοφληθεί από την Thomas Cook (από την 1η Μαΐου 2019 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου 2019). Υπάρχουν ξενοδοχεία που το 50% του τζίρου τους προερχόταν από τον Thomas Cook και έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά δυσμενή θέση.
«Δεν έχει λυθεί ακόμη το θέμα της καταβολής ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια του Thomas Cook. Oι ξενοδόχοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για ποσά που δεν εισέπραξαν ποτέ. Θα πρέπει να δοθεί μία λύση… Ο τουρισμός αντιμετώπιζε πάντα δυσκολίες και προβλήματα. Αυτή τη φορά όμως το πλήγμα ήταν μεγαλύτερο, αφού επρόκειτο για ένα τεράστιο τουριστικό οργανισμό με πολλά πρακτορεία και μεγάλη διείσδυση στην αγορά», επεσήμανε ο κ. Μηναΐδης.
Όσον αφορά την σεζόν του 2019, ο κ. Μηναΐδης, δήλωσε ότι ήταν καλή τουριστική περίοδος, όπως είχε προβλέψει πριν την έναρξή της και θα ήταν σαφώς καλύτερη εάν δεν είχε προκύψει η πτώχευση του Thomas Cook.
Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής: «Είχα προβλέψει από την αρχή ότι θα είχαμε μία καλή σεζόν το 2019. Αποδείχθηκε όντως καλύτερη από τις προσδοκίες που έτρεφε η αγορά. Αν δεν προέκυπτε η πτώχευση του Thomas Cook, θα ήταν μία πραγματικά εξαιρετική χρονιά, σε συνέχεια της σεζόν του 2018, που είχε σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου