Ειδήσεις

N.E. ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου: Aνακοίνωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου

“Η εξέγερση του 1973 είναι ένα ζωντανό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αγωνιστικής συλλογικής δράσης, πηγή έμπνευσης για μια ολόκληρη ζωή. Ζει στους αγώνες του σήμερα για δημοκρατία, ειρήνη, ισότητα και κοινωνική απελευθέρωση. Συνεχίζει να δείχνει το δρόμο για το πως ο λαός μπορεί να πιστέψει στις δυνάμεις του, να αμφισβητήσει τη λογική των μονόδρομων και να οργανώσει τις αντιστάσεις ενάντια στην καταπίεση και τον αυταρχισμό.

Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ιδίως μετά την κατρακύλα των κομμάτων αυτών στις δημοσκοπήσεις και την παραπάνω από σίγουρη ήττα τους στις επερχόμενες εκλογές, προσπαθεί απεγνωσμένα να γραπωθεί στην εξουσία, υποσχόμενη «λαγούς με πετραχίλια», μετερχόμενη πλείστων όσων νομοθετικών τερτιπιών που –υποτίθεται πως— θα περισώσουν την πληγωμένη εικόνα της, και χρησιμοποιώντας τον κρατικό μηχανισμό (κατασταλτικό, οικονομικό & ιδεολογικό), είτε για να καταστείλει το λαϊκό κίνημα, είτε για να κάνει «στοχευμένες» μισθολογικές παρεμβάσεις (βλ. αναδρομικά στρατιωτικών και δικαστικών), είτε για να τρομοκρατήσει τον κόσμο πουλώντας το παραμύθι της «τάξης & της ασφάλειας», η οποία θα διασαλευθεί αν ανέβει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Όταν λειτουργεί Βουλή όπου υπάρχουν (ακόμα!) ναζιστές βουλευτές, και κυβερνά μια κυβέρνηση όπου συμμετέχουν ακροδεξιά στοιχεία και θαυμαστές του Παττακού και του Μεταξά, η επέτειος του Πολυτεχνείου υπενθυμίζει σε όλους και σε όλες μας ότι οι αγώνες κατά του εθνικισμού, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας είναι περισσότεροι επίκαιροι από ποτέ, και ότι ορισμένοι χτεσινοί υπερασπιστές των οραμάτων του Πολυτεχνείου, σήμερα έχουν μετατραπεί σε εγγυητές μιας ιδιότυπης δικτατορίας των χρηματαγορών και του Κεφαλαίου.

Στα Α.Ε.Ι. της χώρας αρχίζει και δημιουργείται ένα κλίμα αυταρχισμού και βίαιης καταστολής, με ευθύνη και συγκεκριμένης μερίδας ακαδημαϊκών, οι οποίοι αποδεικνύονται «βασιλικότεροι του βασιλέως», καλώντας «προληπτικά» (!) τα Μ.Α.Τ. για το φόβο των «καταλήψεων»! Επιδιώκεται κάθε διαφορετική φωνή που θα αντιδρά στις εφαρμοζόμενες νέο-φιλελεύθερες εκπαιδευτικές πολιτικές να βρίσκει απέναντί της πρυτανικές αρχές, τύπου Φορτσάκη, και Μ.Α.Τ. που θα την «επαναφέρουν στην τάξη και την νομιμότητα».

Ο κοινός αγώνας μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων είναι αυτό που φοβούνται. Γνωρίζουν καλά πως η νεολαία δεν θέλει να συμμορφωθεί με τα σχέδια τους. Η νέα γενιά δεν φιμώνεται γιατί ο αγώνας της για μόρφωση και δουλειά, ο αγώνας για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη δεν είναι ούτε νόμιμος ούτε παράνομος, είναι δίκαιος.

Η μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους και τη νεολαία είναι αυτή της οργανωμένης πάλης και της αντίστασης, της ρήξης, της αλληλεγγύης και της συλλογικής δράσης. Η αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών, και η συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας που θα αντιπαλέψει τη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία και θα θέσει το λαό και τις ανάγκες του στο προσκήνιο, είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία να συμμετέχουν τη Δευτέρα 17/11 στις εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου, να διαδηλώσουν μαχητικά, ειρηνικά και μαζικά την αντίθεσή τους στη μνημονιακή κυβέρνηση και στα σχέδια για ακόμα περισσότερες απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων, κατάργηση του κοινωνικού κράτους και ξεπούλημα του δημόσιου τομέα”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου