Ρεπορτάζ

Απορρίφθηκε αγωγή κατά του εκκαθαριστή της Τράπεζας Δωδεκανήσου για αδικοπραξία

Με την υπ’ αρίθμ. 372/2021 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου απορρίφθηκε η αγωγή που άσκησε εις βάρος του εκκαθαριστή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου μια κάτοικος της Καρπάθου, που διατείνεται ότι υπεξαιρέθηκαν καταθέσεις από προθεσμιακό λογαριασμό της και διεκδικεί χρηματική αποζημίωση συνολικού ύψους 30.166,03 ευρώ.
Η ενάγουσα είχε προσφύγει και με μήνυση ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών κατά παντός υπευθύνου φυσικού προσώπου είτε ατομικά είτε ως εκπρόσωπος και υπάλληλος νομικού προσώπου ή τραπεζικού οργανισμού και συνεταιρισμού.
Η μήνυσή της τέθηκε στο αρχείο ως εκπροθέσμως ασκηθείσα καθώς είχε συμπληρωθεί 8ετία από την ημερομηνία τελέσεως τού καταγγελλόμενου εγκλήματος.
Όπως εκθέτει η ενάγουσα, διατηρούσε στη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου στην Κάρπαθο προθεσμιακή κατάθεση από την 20ή Οκτωβρίου 2009, ύψους 65.000 ευρώ.
Στις 19 Οκτωβρίου 2016, κατόπιν σχετικής αιτήσεώς της, θορυβημένη από την θέση σε εκκαθάριση (πρόσφατη τότε) της τράπεζας και το κλείσιμο αυτής στην Κάρπαθο, έμαθε έκπληκτη , ότι το χρηματικό ποσό των 20.000 ευρώ, από τον προθεσμιακό λογαριασμό της, είχε υπεξαιρεθεί προγενέστερα και σε άγνωστο χρόνο.
Ειδικότερα, από την προθεσμιακή κατάθεση ανέλαβε, στις 3 Νοεμβρίου 2008 το ποσό των 45.000 και κανονικά θα είχε παραμείνει στον λογαριασμό της ποσό 20.000 ευρώ.
Όμως, το ποσό αυτό φέρεται να έχει αναληφθεί σε άγνωστο χρόνο και από άγνωστο άτομο, χωρίς η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδ/σου να της χορηγεί έγγραφη απάντηση για το ποιος και με ποια αιτιολογία ανέλαβε το χρηματικό αυτό ποσό, παρά μόνο προφορικά την ενημέρωσαν πως ο λογαριασμός της είναι μηδενικός.
Η τράπεζα τής χορήγησε δύο εντάλματα πληρωμής, με ημερομηνίες 05/11/02008 και 04/02/2009, από τα οποία προκύπτει η υπεξαίρεση τού ως άνω ποσού των 20.000 ευρώ αφού οι υπογραφές σ’ αυτά είναι πλαστές απομιμήσεις της δικής της.
Πίσω από το ένα ένταλμα, όπως διατείνεται, υπάρχει πλαστογραφημένη και η από 4 Φεβρουαρίου 2009 υπεύθυνη δήλωση την οποία ουδόλως, όπως τονίζει, συνέταξε και υπέγραψε και η οποία δεν φέρει γνήσιο υπογραφής από δημόσια υπηρεσία , με κείμενο «έχω απωλέσει τον τίτλο της προθ/κης μου με αρ.λογ. …. και έχω υποχρέωση αν τον βρω να σας τον παραδώσω», ενώ η ίδια ουδέποτε απώλεσε αυτόν και έως σήμερα είναι στα χέρια του ο πρωτότυπος.
Οπως εκθέτει, προφανής σκοπός της ως άνω υπεύθυνης δήλωσης, η οποία συντάχθηκε την ημέρα υπεξαίρεσης του τελευταίου ποσού του προθεσμιακού της λογαριασμού, ήτοι στις 4 Φεβρουαρίου 2009, ήταν να δικαιολογηθεί από τους υπαλλήλους της εναγόμενης, η υφαρπαγή του ποσού των 20.166,03 ευρώ, διότι άλλως δεν θα ήταν δυνατόν, αφού το ποσό της προθεσμιακής κατάθεσης, ιδίως όταν μηδενιστεί αυτή, καταβάλλεται με την παράδοση του πρωτοτύπου τίτλου απόδειξης προθεσμιακής κατάθεσης. Αναμένεται να ασκήσει έφεση.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Μανώλης Βλάχος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου