Ρεπορτάζ

Αγωγή πρώην προέδρου της ΔΕΣ ΡΟΔΑ κατά της επιχείρησης

Eνώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με την ειδική διαδικασία εργατικών διαφορών θα συζητηθεί την 19η Οκτωβρίου 2021 η αγωγή που άσκησε ο κ. Δημήτριος Παρασκευάς του Χρήστου, κατά της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης με την επωνυμία «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΡΟΔΑ».
Οπως εκθέτει στην αγωγή, του στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου 2014, ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ρόδου για την Δημοτική Ενότητα Ιαλυσού, με τον συνδυασμό «ΡΟΔΟΣ- ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» και υποψήφιο Δήμαρχο τον Φώτη Χατζηδιάκο.
Μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, όπως αυτή επικυρώθηκε με την υπ’ αρ. 22/2014 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, που εκδόθηκε κατά την Εκουσία Δικαιοδοσία, ο συνδυασμός πλειοψήφησε και εκείνος εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ρόδου για την Δημοτική Ενότητα Ιαλυσού.
Κατά τις αρχαιρεσίες του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ρόδου, που έλαβαν χώρα στις 26-09-2014 προτάθηκε από τον τότε δήμαρχο Ρόδου, ως πρόεδρος της ΔΕΣ ΡΟΔΑ. Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή με την υπ’ αρ. 518/2014 και με αριθμό πρακτικού 16/26-9-2014 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου.
Με την υπ’ αρ. 32/2014 απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εναγόμενης ανέλαβε την θέση του προέδρου.
Στην ως άνω θέση παρέμεινε έως και τον Σεπτέμβριο του έτους 2019, οπότε και μετά την αλλαγή της δημοτικής αρχής αποχώρησε κατά νόμο.
Οπως υποστηρίζει, κατά το χρόνο της εκ μέρους του ανάληψης των καθηκόντων του, δεν τελούσε σε καμία σχέση παροχής εξαρτημένης εργασίας προς οποιονδήποτε άλλο φορέα του Δημοσίου, Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εν γένει ν.π.δ.δ., ή δημοσίου χαρακτήρα.
Όπως επιβαλλόταν από τις τότε ισχύουσες δημοσιονομικές διατάξεις, δυνάμει της υπ’ αρ. 5/2-1-2015 απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της εναγόμενης καθορίστηκε η αποζημίωσή του. Πιο συγκεκριμένα, δυνάμει της ως άνω απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της εναγόμενης, ορίστηκε να προταθεί προς το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, η καταβολή αποζημίωσης σε εκείνον η οποία ανέρχεται στο ύψος των εξόδων παράστασης του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου που ήταν 900 ευρώ μηνιαίως, μικτά.
Σε συνέχεια της ανωτέρω πρότασης, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την εν λόγω καταβολή της μηνιαίας αποζημίωσης με την υπ’ αρ. 52/2015 και αριθμό πρακτικού 2/29-1-2015 απόφασή του.
Υποστηρίζει ότι έγινε εσφαλμένος – παράνομος ο υπολογισμός της μηνιαίας αποζημίωσης του από την ΔΕΣ ΡΟΔΑ.
Διατείνεται συγκεκριμένα ότι δεν εμπίπτει ως πρόεδρος της ενανόμενης, στις περικοπές της περ. 5 της υποπαρ. Γ1 της παρ. Γ του πρώτου άρθρου του Ν. 4093/2012. Και τούτο διότι ο Ν. 4093/2012 δεν εφαρμόζεται στην εναγόμενη, διότι αυτός έχει περιορισμούς των αποδοχών στο προσωπικά του στενού ευρύτερου τομέα ή σε περιπτώσεις ΝΠΙΔ ‏που επιχορηγούνται τακτικά κατά 50% τουλάχιστον από το κράτος, δεδομένου μάλιστα ότι η εναγόμενη δεν επιχορηγείται από τον Δήμο Ρόδου καθώς και από οποιονδήποτε άλλο κρατικό φορέα.
Είναι πρόδηλο όπως τονίζει ότι η εναγόμενη θεώρησε κακώς ότι οι αποδοχές των διοικούντων και ειδικότερα του ίδιου ως προέδρου της, υφίστανται στις μειώσεις και περικοπές της περ. 5 της υποπαρ. Γ1 της παρ. Γ του πρώτου άρθρου του ν. 4093/2012.
Με την αγωγή διεκδικεί από την ΔΕΣ ΡΟΔΑ να του καταβάλει το ποσό των 810 ευρώ ως διαφορά αποδοχών για κάθε μήνα που εργάστηκε αυτή και συνολικά το ποσό των 45.360 ευρώ, νομιμότοκα από την τελευταία ημέρα κάθε μήνα που έπρεπε να του καταβληθεί κάθε επιμέρους αποζημίωση, άλλως από την επίδοση της και μέχρι την οριστική εξόφληση.
Να κηρυχθεί η απόφαση που θα εκδοθεί προσωρινά εκτελεστή.
Την αγωγή υπέβαλε ο δικηγόρος κ. Δήμος Μουτάφης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου