Θετικά εμφανίζονται να αντιδρούν οι ξένες αεροπορικές εταιρείες που είχαν αναστείλει την έκδοση εισιτηρίων στην Ελλάδα μετά την κήρυξη τραπεζικής αργίας, στις αποφάσεις του Eurogroup να εγκρίνει κατ’αρχήν χρηματοδοτικό πρόγραμμα «γέφυρα» προς τη χώρα μας αλλά και την συνακόλουθη απόφαση της ΕΚΤ να ενισχύσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών κατά 900 εκατ. Ευρώ μέσω του ELA.

Ως ισχυρό θετικό «σήμα» προς την αγορά ερμηνεύουν στελέχη του χώρου των γραφείων ταξιδίων, τη σημερινή απόφαση της γνωστής εταιρείας του Κόλπου Emirates να άρει τους περιορισμούς, επαναφέροντας πλήρως την έκδοση εισιτηρίων στην Ελλάδα από εγχώρια ταξιδιωτικά γραφεία με το καθεστώς που ίσχυες πριν την τραπεζική αργία. Είχε προηγηθεί η σταδιακή άρση των περιορισμών από την Qatar Airways (του ομώνυμου εμιράτου).

Τη σταδιακή άρση των περιορισμών ανακοίνωσε πριν λίγο και η Turkish Airlines.

Παράγοντες του χώρου, ωστόσο, επισημαίνουν πως αρκετές εταιρείες ξεμπλοκάρουν σταδιακά την έκδοση εισιτηρίων, επιχειρώντας να επωφεληθούν όσο μπορούν από την κατάσταση.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε προ ολίγου στο Euro2day.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων Αερομεταφορών (Π.Ε.ΤΑ.Γ.Α) Γιώργος Μαρούτσος, είχαν φθάσει τις 45 τις τελευταίες μέρες οι ξένες αεροπορικές εταιρείες οι οποίες είχαν αναστείλει την έκδοση εισιτηρίων στη χώρα μας.

Στα δικαστήρια οδηγείται, την ίδια στιγμή, η διένεξη των ελληνικών ταξιδιωτικών γραφείων με τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Εταιρειών (ΙΑΤΑ) ύστερα από την απόφαση της τελευταίας να ζητήσει από τα ελληνικά γραφεία να εξοφλούν ανά εβδομάδα τα εισιτήρια που εκδίδουν και όχι ανά 15 ημέρες ή ένα μήνα όπως ίσχυες μέχρι την τραπεζική αργία.

Αύριο το πρωί, μάλιστα, πρόκειται να εκδικαστεί (Ευελπίδων) αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΙΑΤΑ που κατέθεσαν από κοινού η Πανελλήνια Ένωση Ταξιδιωτικών Γραφείων Αερομεταφορών (Π.Ε.ΤΑ.Γ.Α), ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) και ομάδα 15 ταξιδιωτικών γραφείων που εξειδικεύονται στην έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ