Ρεπορτάζ

Εισαγγελική επέμβαση για τις παιδικές χαρές

Συνήθως οι εισαγγελείς επεμβαίνουν όταν οι δράστες έχουν ολοκληρώσει το έργο τους και τα θύματα είναι η οδυνηρή συνέπεια, που δεν μπορεί, δυστυχώς, να ανατραπεί, παρά την κύρωση, παρά την τιμωρία. Τώρα όμως ο εισαγγελέας δεν κινείται εκ των υστέρων. Επεμβαίνει προληπτικά επιχειρώντας να σώσει ζωές προτού είναι αργά.

Με αφορμή την απώλεια της μικρούλας που έχασε τόσα άδικα το δικαίωμα να ζήσει, παίζοντας στην παιδική χαρά της γειτονιάς της, στην Ηλιούπολη, αλλά και το τραγικό ατύχημα σε αυθαίρετο λούνα πάρκ στο Ελληνικό, που συγκλόνισαν το πανελλήνιο, ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κώστας Μπούτσικος, ανταποκρίθηκε άμεσα σε αναφορά ενός υποψηφίου τοπικού συμβούλου για την κατάσταση παιδικής χαράς στην Παστίδα.
Ο κ. Εισαγγελέας παρήγγειλε συγκεκριμένα τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως ποινικά κολάσιμων πράξεων μετά από αναφορά του κ. Χρήστου Φτάρα.

Στόχος της έρευνας είναι η βελτίωση της κατάστασης που περιγράφεται ως επικίνδυνη για χιλιάδες παιδιά που καθημερινά ψυχαγωγούνται σε χώρους όπου η ύπαρξη ασφάλειας θα έπρεπε να είναι αυτονόητη, αλλά δεν είναι.
Και πέραν αυτού, ο εντοπισμός των υπευθύνων για τους χώρους αναψυχής των παιδιών, για να γνωρίζει η εισαγγελική αρχή ποιος προσωπικά (και όχι γενικά και αόριστα) είναι εκείνος που πρέπει να κάνει κάτι και δεν το κάνει. Ποιος είναι ο αρμόδιος που οφείλει να εξασφαλίζει συνθήκες ασφάλειας για τα παιδιά και δεν έχει λάβει τα μέτρα του. Ποιος είναι αυτός που θα διωχθεί ποινικά.

Στην αναφορά του ο κ. Φτάρας, επισημαίνει μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Σας καταγγέλλω με πλήρη επίγνωση των λεγομένων μου ότι μετά από διαμαρτυρίες γονέων, κατοίκων της Παστίδας, στην παιδική χαρά (δίπλα στο Νηπιαγωγείο) αντίκρισαν σύριγγες χρησιμοποιημένες, καρφιά και χρησιμοποιημένα προφυλακτικά, επικίνδυνα για την δημόσια υγεία και κυρίως για την υγεία των παιδιών, που συγχρωτίζονται σχεδόν στον ίδιο χώρο…. Γι’ αυτό το λόγο προσκομίζω φωτογραφικό υλικό με ημερομηνία 28/12/12 και νέο φωτογραφικό υλικό με ημερομηνία 14/05/14 που αποδεικνύει περίτρανα την εγκληματική αδιαφορία των αρμοδίων».

Η τραγική ιστορία με το δυστύχημα σε λούνα παρκ του Ελληνικού που στοίχισε τη ζωή σε ένα 13χρονο αγόρι, φαίνεται πως κινητοποίησε τον κυβερνητικό μηχανισμό.
Ο υπουργός Εσωτερικών διέταξε κατεπείγουσες έρευνες σε παιδότοπους, παιδικές χαρές και παιδικούς-βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Γιάννη Μιχελάκη, όλοι οι αρμόδιοι φορείς υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν επανελέγχους στα δικαιολογητικά, τους όρους και τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες δόθηκαν οι άδειες.
Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών τους καλεί να κάνουν αυτοψία στους χώρους προκειμένου να ελέγξουν την καταλληλότητα των εγκαταστάσεων.
Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα πρέπει να έχουν αποσταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Ειδικότερα ζητείται η καταγραφή του συνόλου των παιδότοπων που λειτουργούν εντός κάθε δήμου και να ελεγχθεί αν λειτουργούν με την απαιτούμενη άδεια, αν τηρείται ο φάκελος του κατασκευαστή, ο φάκελος συντήρησης και το βιβλίο συμβάντων, καθώς και αν έχουν αναρτηθεί στον χώρο του παιδότοπου ευδιάκριτες και ευανάγνωστες πινακίδες πληροφοριακού περιεχομένου.
Ο Υπουργός Εσωτερικών ζητά να ελεγχθεί αν τηρούνται οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή και τη λειτουργία των παιδικών χαρών των Δήμων, καθώς και η διαδικασία πιστοποίησης της καταλληλότητάς τους.

Σε ό,τι αφορά την πιστοποίηση της καταλληλότητας λειτουργίας των παιδικών χαρών, αυτή γίνεται από τριμελή επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε νομό, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενώ ανάλογα με τις ανάγκες είναι δυνατόν ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να συγκροτεί περισσότερες από μία επιτροπές.

Επίσης ο Υπουργός Εσωτερικών καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν την καταλληλότητα και την ασφάλεια των κτηρίων και των χώρων που λειτουργούν οι Παιδικοί Σταθμοί-Βρεφονηπιακοί Σταθμοί των Δήμων, υπό οποιαδήποτε μορφή (σε Ν.Π.Δ.Δ., ως επιχειρήσεις ή ως υπηρεσίες). Ειδικότερα να ελεγχθεί οτιδήποτε μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των φιλοξενούμενων παιδιών και οτιδήποτε συμβάλει στην άνετη, ασφαλή και υγιή διαμονή τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου