Ειδήσεις

ΙΝ.ΚΑ: Έρχεται συλλογική αγωγή για να κριθούν παράνομοι οι όροι της ρήτρας αναπροσαρμογής

Με συλλογική αγωγή οι καταναλωτές θα επιχειρήσουν να θέσουν νοκ-άουτ τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Στη χώρα μας υπάρχουν 5 εκατομμύρια παροχές ρεύματος οικιακών λογαριασμών. Εκατοντάδες καταναλωτές ήδη έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία να στραφούν δικαστικά και να ζητήσουν ακύρωση, ως καταχρηστικές και παράνομες, των χρεώσεων που οφείλονται στη ρήτρα προσαρμογής αφενός, αλλά και στην δυνατότητα που έχουν οι πάροχοι για την μονομερούς εκ των υστέρων τροποποίηση των όρων της σύμβασης στα σταθερά συμβόλαια.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, Δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ του ΙΝ.ΚΑ, το Ινστιτούτο θα υποβάλει μία συλλογική αγωγή που θα κατατεθεί αμέσως μετά το Πάσχα όπως και αντίστοιχες καταναλωτικές ενώσεις έχουν προχωρήσει σε συλλογικές αγωγές όπου διάδικοι είναι οι Ενώσεις Καταναλωτών.

Ο κ. Γεωγιάδης τόνισε ως υπέρτερη τη διαδικασία της συλλογικής διεκδίκησης έναντι της ατομικής, καθώς είναι οικονομικά σύμφορη και δεν θα έχει ευρύτερη επίπτωση. Η απόφαση που θα εκδοθεί θα αφορά μόνο τον ίδιο.

Τα Ινστιτούτα Καταναλωτών αξιοποιώντας δυνατότητα που δίνει ο νόμος της προστασίας καταναλωτών μπορούν να ασκήσουν συλλογική αγωγή για όλα τα μέλη τους και μετά κάτι θα αλλάξει, υπογράμμισε.

Ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε ότι υφίσταται ένα ζήτημα με τη δυνατότητα εκ των υστέρων τροποποίησης των όρων που προβλέπεται στον κανονισμό προμήθειας ενέργειας. Υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα μετά από 6 μήνες της διάρκεια της σύμβασης με μία δίμηνη απλή προειδοποίηση και ένα mail ο πάροχος να ζητήσει να τροποποιήσει μονομερώς τη σύμβαση.4

Πηγή news247

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου