Ρεπορτάζ

Στα περσινά επίπεδα κινούνται οι προκρατήσεις από τη Ρωσία

Στην εκτίμηση ότι η Τουρκία παραμένει μεν ο βασικός αντίπαλος της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την ρωσική αγορά, αλλά φέτος δεν είναι τόσο ανταγωνιστική καθώς έχει ακριβύνει πολύ τις τιμές και τα «πακέτα» της, προέβη με δηλώσεις του στην «δ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tez Tour Ελλάδας κ. Δημήτρης Χαριτίδης.
Με αφορμή και την Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΜΙΤΤ στην Μόσχα, η οποία άνοιξε προχτές της πύλες της και θεωρείται ως «βαρόμετρο» για τα πρώτα συμπεράσματα σχετικά με την πορεία κάθε τουριστικής σεζόν για την ρωσική αγορά, ο κ. Χαριτίδης, τόνισε τα εξής:
«Αν και οι προκρατήσεις κατά την περίοδο των Early – Bookings είχαν ξεκινήσει πάρα πολύ καλά από την Ρωσία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ρόδο –ειδικότερα, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, παρατηρούμε μια πτώση. Αυτή είναι όμως, μια γενικότερη ‘τάση’ η οποία οφείλεται σε πάρα πολλούς παράγοντες, όπως η αύξηση των πακέτων για την Ελλάδα, η αστάθεια του ρουβλίου που το καθιστά και πιο αδύναμο, ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις Προεδρικές Εκλογές που θα γίνουν στις 18 Μαρτίου. Προσωπικά, εκτιμώ πως όλα αυτά δεν βοηθούν το καλό κλίμα που σημειώθηκε μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου. Υπάρχουν αρκετά παράπονα από τους τουριστικούς πράκτορες, ότι η Ελλάδα έχει ακριβύνει πολύ για τους Ρώσους και μάλιστα, τσεκάροντας τις προγραμματισμένς πτήσεις προς την Ρόδο, παρατηρούμε μια μείωση στην ζήτηση θέσεων. Ενώ εμείς ως Tez Tour Ελλάδας έχουμε προγραμματίσει αύξηση στην ζήτηση των αεροπορικών θέσεων της τάξεως 34% από την Μόσχα και 30% από την Ρωσία (συνολικά), και οι προκρατήσεις κινήθηκαν αυξητικά, είναι δυστυχώς λιγότερες προς την Ρόδο».
Η εκτίμηση του κ. Χαριτίδη είναι πως για την φετινή τουριστική σεζόν η ρωσική αγορά για την Ρόδο, είτε θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι (που είχε ήδη μείωση της τάξης του 16% λόγω έλλειψης επαρκούς αριθμού κλινών) είτε θα σημειώσει μεγαλύτερη πτώση.
«Ωστόσο, αυτές οι εκτιμήσεις μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Η Ρόδος ήταν ο μοναδικός προορισμός που η ρωσική αγορά σημείωσε πτώση. Αφενός λόγω της έλλειψης επαρκούς αριθμού κλινών και αφετέρου λόγω της έλλειψης μεγάλης ζήτησης –σε σχέση με άλλα χρόνια. Οι Ρώσοι τουρ οπερέιτορ δεν εκτίμησαν σωστά την κατάσταση πέρσι», όπως ανέφερε.
Όλα δείχνουν ότι μετά τις Προεδρικές Εκλογές θα αλλάξουν τα δεδομένα. Οι Ρώσοι είναι πελάτες που μπορεί να αλλάξουν προτιμήσεις την τελευταία ώρα και ανάλογα με τις τιμές και τα πακέτα, θα επιλέξουν λίγο πριν από το ταξίδι τους και όχι πολύ νωρίτερα –όπως οι Ευρωπαίοι.
Οι αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται προς την Ελλάδα και προς Ρόδο, Κρήτη και Κω είναι κυρίως η Aegean, η Aeroflot και η S-7 και τα νούμερα δείχνουν ότι είναι ενθαρρυντικά, με περαιτέρω τάσεις βελτίωσης.
Όσον αφορά τους ανταγωνιστές μας που είναι κατά βάση η Κύπρος και η Τουρκία, ο κ. Χαριτίδης είπε: «Η Κύπρος, στο σύνολο των αφίξεων βρίσκεται κατά πολύ πάνω από την Ελλάδα –και μάλιστα όχι αμιγώς τουριστικές. Όσον αφορά την Τουρκία, έχει ακριβύνει σε σχέση με άλλες χρονιές. Πέρσι έκανε το απόλυτο ρεκόρ με 4εκ. εφίξεις Ρώσων τουριστών. Όμως, φέτος έχει ακριβύνει πάρα πολύ τα πακέτα της λόγω προβλημάτων (κόβουν τις προκρατήσεις, ανεβάζουν τις τιμές στα καλά ξενοδοχεία και κόβουν τις προσφορές). Αυτό δεν είναι αρνητικό για την Ελλάδα και σύμφωνα με τις προβλέψεις, από τα μέσα του Ιουνίου κι έπειτα, δεν θα την έχουμε ως βασικό ανταγωνιστή μας από άποψη τιμών. Η Τουρκία, δηλαδή, δεν είναι πια ο βασικός μας ανταγωνιστής που έπαιρνε από την ρωσική αγορά την μεγαλύτερη ‘πίτα’ στις προκρατήσεις, στα πακέτα και στις προσφορές. Ωστόσο, η Ελλάδα, παραμένει ακριβή».
Τέλος να σημειωθεί ότι η διαδικασία έκδοσης βίζας για τους Ρώσους ταξιδιώτες έχει εξομαλυνθεί καθώς τα ελληνικά προξενεία σε όλη την Ρωσική Ομοσπονδία προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες. Το μόνο πρόβλημα που παραμένει είναι ο χρόνος έκδοσης και το κόστος αφού οι ταξιδιώτες υποχρεούνται να πληρώσουν μεγάλα ποσά για την βίζα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου