Ρεπορτάζ

Εγινε η παρουσίαση του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας στη Ρόδο

Με την παρουσία πλήθους Ροδιτών, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων και απλών πολιτών, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, στη Νέα Πτέρυγα του Νεστοριδείου Μελάθρου, η επίσημη παρουσίαση του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας στη Ρόδο.
Κεντρικός ομιλητής της βραδιάς ήταν ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Ε.Ι.Π.Δ., κ. Πέτρος Καψάσκης, ο οποίος παρουσίασε το γενικό όραμα του Ινστιτούτου, τους στόχους του και τις προοπτικές μέσα από την ενεργό ανάπτυξη της Πολιτιστικής Διπλωματίας.
«Το παράρτημα της Ρόδου είναι το 8ο της Ελλάδας. Ο στρατηγικός σχεδιασμός του ινστιτούτου δεν θα αποτελέσει ένα παράρτημα σαν και τα άλλα. Έχει ιδιάζουσα σημασία να τονίσω ότι η Ρόδος θα συνδεθεί με τα νέα παραρτήματα που ιδρύθηκαν στην Αίγυπτο, στο Μαρόκο, στην Αλγερία και στην Τυνησία, χώρες, όπου ο ελληνικός πολιτισμός δεν είχε ενεργό δράση. Το παράρτημα της Ρόδου θα αναλάβει ρόλο συντονιστικό της πολιτιστικής δράσης και ήπιας διείσδυσης στις περιοχές αυτές. Υπάρχει και η διάσταση της εξωτερικής πολιτιστικής πολιτικής η οποία θα παίξει ένα μεγάλο ρόλο ως προς την εξωστρέφεια και θα φέρει αποτελέσματα στον τουρισμό και στην ελληνική οικονομία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καψάσκης.
Ο διευθυντής του παρατήματος Ρόδου, κ. Γιώργος Μπαρμπούτης δήλωσε ότι είναι πλέον καιρός να ανατραπεί η αδράνεια και η εσωστρέφεια. Αναλυτικότερα ανέφερε: «Αισθάνομαι υπέρτατη υπερηφάνεια και ύψιστη τιμή να σας παρουσιάσω το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας στη Ρόδο. Βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα προικισμένο πολιτιστικά και γεωγραφικά χώρο, ο οποίος είναι ταυτόχρονα γεμάτος μέγιστες προκλήσεις. Είναι η κατάλληλη στιγμή να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας που δεν είναι άλλα από τον ανυπέρβλητο πολιτισμό μας και την εξέχουσα γεωγραφική μας θέση προκειμένου να επιτύχουμε συνδυαστικά θαυμαστά αποτελέσματα. Αναδεικνύοντας τις αξίες μας θα πρέπει να ασκήσουμε ήπια μεν αλλά αποτελεσματική πολιτιστική διπλωματία. Θα πρέπει να λάμψουμε μέσω του πολιτισμού μας. Να εδραιώσουμε παγκοσμίως την πεποίθηση ότι η Ρόδος μπορεί να καταστεί μακροπρόθεσμα μεσογειακή έδρα ειρήνης σε όλο τον κόσμο».
Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν οι ομιλίες του αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, κ. Σπύρου Συρόπουλου, του πρόεδρου της Rhodes International Culture &Heritage Society κ. Χρήστου Μαλλιαράκη, και του εκπαιδευτικού και διδάκτορος της ιστορίας της εκπαίδευσης, κ. Σταύρου Παπαδόπουλου, οι οποίοι ανέδειξαν διάφορες πτυχές της ιστορίας της Ρόδου και της Δωδεκανήσου γενικότερα.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας, αποτελεί τον πρώτο φορέα στην Ελλάδα, ο οποίος έχει ως βασικό σκοπό τη μελέτη, ανάλυση και διάδοση όλων των πτυχών της Πολιτιστικής Διπλωματίας. Συγκεκριμένα ασχολείται:
• Με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που αφορούν στη δημιουργία και στην προαγωγή του πολιτισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
• Με την ενίσχυση της δημόσιας συνειδητοποίησης και εικόνας του ρόλου της πολιτιστικής διπλωματίας
• Με την επιμόρφωση και εκπαίδευση στελεχών που υπηρετούν την Πολιτιστική Διπλωματία σε κάθε μορφή.
• Με την έρευνα και τεκμηρίωση ζητημάτων πολιτιστικής ανάπτυξης και την ευρεία δημοσιοποίησή τους.
• Με την υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ανάδειξή της σε διεθνές επίπεδο.
• Με τη διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων, συζητήσεων, εκδόσεων, εκθέσεων και πάσης φύσεως εκδηλώσεων, καθώς και τη δημοσίευση μελετών και ερευνών συναφών με τους σκοπούς του Ινστιτούτου.
• Με τη συλλογή, προστασία και διάσωση ιστορικών αρχείων, έργων ή ιχνών του Ελληνικού Πολιτισμού.
• Με τη θεσμοθέτηση, προκήρυξη και χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων για την προώθηση των δημιουργών και των έργων τους, αλλά και μελετών ή ερευνών συναφών με τους σκοπούς του Ινστιτούτου.
• Με τη θεσμοθέτηση της απονομής βραβείων και υποτροφιών σε πρόσωπα ή ενότητες προσώπων, που διακρίνονται με το έργο τους στο πεδίο της υπηρεσίας των σκοπών του Ινστιτούτου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου