Ειδήσεις

Κόντρα υπουργείου Υγείας-Οπτικών που «βγάζει» μάτια και ταλαιπωρεί ασφαλισμένους

Μια διαμάχη, που δεν λέει να λήξει, έχει ξεσπάσει εδώ και μήνες μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των Οπτικών με αφορμή μία νέα ρύθμιση που αλλάζει τα δεδομένα και προκαλεί την αντίδραση των επαγγελματιών του χώρου και ταλαιπωρεί τους ασφαλισμένους.

Μέχρι πρότινος, οι ασφαλισμένοι πλήρωναν τα γυαλιά οράσεως και έπειτα εισέπρατταν από τον ΕΟΠΥΥ τα χρήματα που έδωσαν. Με τη νέα ρύθμιση από 1/1/2019 προβλέπεται πως ο ασφαλισμένος θα έδινε στο κατάστημα οπτικών εκτός από την γνωμάτευση για την χορήγηση γυαλιών οράσεως, την βεβαίωση πληρωμής-voucher και, εν συνεχεία, ο πάροχος θα πληρώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. Η ρύθμιση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις και το υπουργείο αναγκάστηκε να μεταθέσει την εφαρμογή της για τον Φεβρουάριο. Ακόμη, όμως, δεν έχει βρεθεί λύση ή κάποιο σημείο σύγκλισης των δύο πλευρών, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα σε χιλιάδες ασφαλισμένους.
Οι οπτικοί από τη μεριά τους διαμαρτύρονται διότι με τη νέα ρύθμιση καλούνται να εκτελούν συνταγές με vouchers, δηλαδή, να δέχονται «χαρτιά» αντί χρημάτων και, παράλληλα, να πρέπει να αγοράζουν το εμπόρευμα τους, χωρίς, ωστόσο –όπως λένε- να γνωρίζουν πότε και εάν θα λαμβάνουν εγκαίρως από τον ΕΟΠΥΥ τα οφειλόμενα. Επιπλέον, τα χρήματα που θα εισπράττουν από το κράτος θα είναι περικομμένα λόγω της επιβολής του clawback (μηχανισμός επιστροφής της υπέρβασης της δαπάνης σε σχέση με τον κλειστό προϋπολογισμό). Όπως επισημαίνουν οι οπτικοί, με τις συνθήκες αυτές ελλοχεύει ο κίνδυνος πολλά καταστήματα οπτικών να οδηγηθούν σε λουκέτο.
ΕΟΠΥΥ: «Προφάσεις εν αμαρτίαις» οι ισχυρισμοί των οπτικών
Την δική του απάντηση έδωσε μέσω του reporter.gr o υποδιοικητής του ΕΟΠΥΥ, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, λέγοντας πως οι αιτιάσεις των οπτικών δεν ευσταθούν. «Αποτελούν κινδυνολογία, αστήριχτη δικαιολογία και «προφάσεις εν αμαρτίαις», προκειμένου να μην συμβληθούν με τον Οργανισμό. Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει όλους τους παρόχους εντός των συμβατικών του υποχρεώσεων, πλέον δεν παράγει ληξιπρόθεσμες οφειλές – ενδεικτικά σας αναφέρω ότι σήμερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από 2 δισ. το 2015 είναι περί τα 150 εκατ. ευρώ. Και για να μιλήσουμε και με εμπορικούς όρους, ο ΕΟΠΥΥ, τους προσφέρει έτοιμη πελατεία.  Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, ο Οργανισμός δεν θέλει να κλείσει κανένα οπτικό κατάστημα. Πρόκειται για αστείο ισχυρισμό τα περί απειλής λουκέτου».
Παρόλα αυτά οι οπτικοί αντιδρούν και θεωρούν πως το υπουργείο επιχειρεί να επιβάλλει εκβιαστικά τη νέα ρύθμιση για την πληρωμή των γυαλιών οράσεως, εγκλωβίζοντας τόσο τους ίδιους όσο και τους ασφαλισμένους.
Χαρακτηριστικό της αποφασιστικότητας του υπουργείου να εφαρμόσει τη νέα ρύθμιση είναι η διευκρίνιση του υποδιοικητή του ΕΟΠΥΥ: «Είναι στο σχεδιασμό μας, σε πρωτεύουσες νομών που υπάρχουν υπηρεσίες ΕΟΠΥΥ και υπάρχει συμβεβλημένο οπτικό κατάστημα ή δέχεται voucher, οι ασφαλισμένοι να αγοράζουν τα γυαλιά οράσεως από αυτά τα καταστήματα και μόνο αυτά θα αποζημιώνει ο Οργανισμός». Κάτι που βέβαια, εκτός από το πρόβλημα που δημιουργεί στα καταστήματα οπτικών προοιωνίζεται και μεγάλη ταλαιπωρία και για τους ασφαλισμένους καθότι μόλις έξι οπτικοί έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Ένωση οπτικών: «Μας εμπαίζουν. Δεν θα υποχωρήσουμε»
Η ηγεσία του Υπουργείου, όπως ισχυρίζονται οι οπτικοί, αρνείται να συναντηθεί μαζί τους και την ίδια ώρα επιχειρώντας να ασκήσει πίεση για την εφαρμογή της νέας ρύθμισης, αφήνει απλήρωτους ασφαλισμένους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι οπτικοί, η διοίκηση του οργανισμού έχει δώσει εντολή σε τμήματα του ΕΟΠΥΥ στη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες, στην Ελασσόνα και στην Λάρισα να μην δέχονται τα δικαιολογητικά (vouchers).
«Ο υποδιοικητής του ΕΟΠΥΥ, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, δήλωσε δημοσίως ότι δεν θα αφήσει τους ασφαλισμένους στον αέρα, ενώ την ίδια στιγμή έρχονται καταγγελίες ότι καταστήματα του ΕΟΠΥΥ σε συγκεκριμένες πόλεις της χώρας δεν δέχονται τα παραπεμπτικά. Αυτό είναι εμπαιγμός και προσπαθεί να μας εξαναγκάσει να δεχθούμε τα vouchers. Eμείς, όμως, είμαστε αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουμε», δήλωσε στο reporter.gr ο Παναγιώτης Κατσαβός, πρόεδρος της πανελλήνιας ένωσης οπτικών και οπτόμετρων Ελλάδας και πρόσθεσε: «επιδιώκουμε συνάντηση για εξεύρεση λύσης, η οποία υπό κάποιους όρους μπορεί να υπάρξει».
Όπως τονίζει ο κύριος Κατσαβός ενδεικτικό των προθέσεων του κλάδου για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης είναι το γεγονός ότι η ένωση είχε προτείνει για τα επόμενα δύο χρόνια την μείωση επιδότησης από τα 100 εκ. ευρώ στα 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο, που δίνει το Υπουργείο Υγείας για γυαλιά οράσεως.
Από την μεριά του, ο κύριος Γεωργακόπουλος δήλωσε πως «η πρόσκληση για συνάντηση είναι ανοιχτή. Τους περιμένουμε οποιαδήποτε στιγμή να μιλήσουμε και να συμφωνήσουμε για τους όρους της σύμβασης».
Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωπαικό Δικαστήριο
Η ένωση οπτικών περιμένει, παράλληλα, την απόφαση του ΣτΕ στην αίτηση ακύρωσης του νόμου για τα vouchers. «Είμαστε αισιόδοξοι. Περιμένουμε την δικαίωση μας, σε διαφορετική περίπτωση θα προσφύγουμε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», καταλήγει ο κύριος Κατσαβός.
Νικολέτα Αυλωνίτη

Πηγή: reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου