Αν κρίνει κανείς από τη «μονομαχία» Τσίπρα-Μητσοτάκη στην έναρξη της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζητά η κυβέρνηση, το βράδυ της Τετάρτης, λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να βρεθεί στα… άκρα.

Τι κι αν οι 151 φαίνεται πως έχουν ήδη βρεθεί, στον πρώτο γύρο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη, οι πολιτικοί αρχηγοί κινήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε το… χορό, υπερασπιζόμενος το έργο του και εξαπολύοντας επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός, κάνοντας λόγο για κυβέρνηση… θίασο, καταγγέλλοντας παράλληλα συναλλαγές με βουλευτές για να βρεθούν οι 151.

Τα highlights της πρώτης ημέρας

Συνοπτικά, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε πολιτικά αγύρτη, αναξιόπιστο και επικίνδυνο για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ομιλία του με την οποία άνοιξε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών και κατήγγειλε τη στάση της ΝΔ που όπως σημείωσε άλλαξε για κομματικό όφελος.

Απάντησε στις επικρίσεις για κυβέρνηση – κουρελού, λέγοντας πως αυτά τα χαρακτηριστικά είχε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο το 2011. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τέλος ψήφος εμπιστοσύνης για να ολοκληρώσει το έργο της η κυβέρνηση που όπως είπε «έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια» και έχει μπροστά τις προγραμματίσει σημαντικές τομές. Αναλυτικότερα η ομιλία του Πρωθυπουργού ΕΔΩ

Καταγγελίες Μητσοτάκη για συναλλαγές        

Από τη μεριά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπήκε επίσης δυναμικά στη συζήτηση κάνοντας λόγο για κυβέρνηση «περιφερόμενο θίασο με κομπάρσους βουλευτές». Αντιδράσεις προκάλεσε επίσης όταν είπε πως μόνο επί Χούντας είχε οριστεί υπουργός Άμυνας ένας εν ενεργεία στρατιωτικός. Υπερασπίστηκε δε τη θέση του για τη Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας πως «δεν ήταν μέρος της εθνικής γραμμής η `μακεδονική` γλώσσα και εθνότητα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε επίσης «συναλλαγές», με τις οποίες η κυβέρνηση εμφανίζεται να βρίσκει τις 151 ψήφους για να παραμείνει στην εξουσία., κατονομάζοντας μάλιστα τους βουλευτές Κατερίνα Παπακώστα και Σπύρο Δανέλλη. Αναλυτικότερα η ομιλία του Προέδρου της ΝΔ ΕΔΩ

Κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη και για τον Αποστολάκη

Την έντονη αντίδραση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προκάλεσε η αναφορά του Κυριάκο Μητσοτάκη στην επιλογή του ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη για τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της ΝΔ είπε πως ο τελευταίος εν ενεργεία στρατιωτικός που ανέλαβε αυτή τη θέση ήταν επί χούντας ο Σπαντιδάκης.

Ο Πρωθυπουργός πήρε αμέσως μετά το λόγο και μίλησε για «θεσμικό ατόπημα απέναντι στο δημοκρατικό φρόνημα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Έχετε ξεχάσει τον Λαμπράκη αλλα θυμάστε τον Σπαντιδάκη. Δεν σας επιτρέπω να προσβάλλεται το δημοκρατικό φρόνημα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων», είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, τον οποίο και κάλεσε να ανακαλέσει.

Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο Πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος τόνισε πως ο λόγος που έκανε τη συγκεκριμένη αναφορά είναι γιατί «καμία κυβέρνηση δεν παραβίασε τον άγραφο κανόνα μεταξύ Πολιτείας και Ενόπλων Δυνάμεων».

Ακόμα είπε πως «σέβομαι τον ναύαρχο, αλλά θεωρώ ότι έκανε λάθος να αποδεχθεί την πρότασή σας».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε τη συγκεκριμένη «μονομαχία» λέγοντας πως «δέχομαι τη μερική ανάκληση της αιχμής. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν υψηλό φρόνιμα και δεν μπορείτε να παίζετε και να δημιουργείτε εντυπώσεις».

Στη συγκεκριμένη διαμάχη παρενέβη και ο Πάνος Καμμένος, κάνοντας λόγο για «έγκλημα» από τη μεριά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Θεοδωράκης εναντίον Δανέλλη

Στην απόφασή του να διαγράψει τον Σπύρο Δανέλλη από το Ποτάμι αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης αφιέρωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Περισσότερα ΕΔΩ

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Πηγή: reporter.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ