Σε «απεργιακό κλοιό» βρέθηκε και η Ρόδος χθες. Με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή τη Δευτέρα, εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα πραγματοποίησαν στάση εργασίας από νωρίς το μεσημέρι μέχρι και τη λήξη του ωραρίου.
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο για τις αλλαγές στον τρόπο λήψης απόφασης για τις απεργίες. Με την προτεινόμενη διάταξη, ορίζεται ειδική απαρτία κατά τις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, προκειμένου να λάβει χώρα η συζήτηση και να ληφθεί απόφαση για την κήρυξη απεργίας. Συγκεκριμένα, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου (½) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης.
Η κινητοποίηση χαρακτηρίζεται ως επιτυχής, καθώς σημειώθηκαν ανά κλάδο μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής, απ’ ό,τι συνήθως. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από το 50% των υπαλλήλων στη ΔΟΥ πήραν μέρος στη στάση εργασίας.
Στις κινητοποιήσεις συμμετείχε και ο σύλλογος υπαλλήλων του Δήμου Ρόδου. Στο δημαρχιακό μέγαρο μάλιστα είχε αναρτηθεί πανό με το σύνθημα «ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ». Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Φώτης Μπακίρης, το ποσοστό συμμετοχής ήταν αρκετά υψηλό. «Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας αποφάσισε να συμμετάσχει στη στάση εργασίας που έχουν εξαγγείλει η ΠΟΕ ΟΤΑ και η ΑΔΕΔΥ με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που καταργεί στο δικαίωμα στην απεργία. Υπάρχουν πολλές ασάφειες στο νομοσχέδιο. Επίσης εναντιωνόμαστε στην κατάργηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει την εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, πράγμα που συνεπάγεται την περικοπή του και την κατάργησή του μελλοντικά», είπε ο κ. Μπακίρης.
Τα μέλη της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποίησαν παράσταση διασμαρτυρίας στον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης, κ. Βασίλη Καραγιάννη.
«Δυστυχώς το πολυνομοσχέδιο αυτό φέρνει δυσάρεστες εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης αλλά και για όλη την κοινωνία. Ειδικά στο χώρο της εκπαίδευσης, θα δημιουργήσει νέο κύμα συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων. Παράλληλα προωθείται αύξηση του ωραρίου εργασίας των εκπαιδευτικών. Εμείς διαφωνούμε κάθετα με όλα αυτά και ιδιαίτερα με τις συγχωνεύσεις των σχολείων και την αύξηση των μαθητών στις αίθουσες, κάτι που έχει επιπτώσεις στην ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου. Πρόθεση της κυβέρνησης φαίνεται να είναι η δημιουργία πολυθέσιων, μεγάλων σχολικών συγκροτημάτων», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιώργος Γκουτζιαμάνης.
Στο μεταξύ, το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο από το ΠΑΜΕ στην Πλατεία Κύπρου. Την περασμένη Παρασκευή τα μέλη του ΠΑΜΕ είχαν προβεί σε συμβολική κατάληψη της επιθεώρησης εργασίας στο κτήριο της ΔΟΥ.
Το Εργατικό Κέντρο Ρόδου
Μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου της Ρόδου πρόκειται να πάρουν μέρος στην συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ στην Αθήνα, όπου θα καθοριστεί προφανώς το πλαίσιο τον κινητοποιήσεων στο επόμενο διάστημα.
«Το πολυνομοσχέδιο πλήττει τα φτωχά και λαϊκά στρώματα. Η πολιτική των μνημονίων οδηγεί την εργατική τάξη στην εξαθλίωση. Εμείς θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε κόντρα σε αυτή την πολιτική», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΡ, Σάββας Χατζησάββας.
Σημειώνεται ότι δεν προκλήθηκε ιδιαίτερη ταλαιπωρία για τους πολίτες λόγω της κινητοποίησης. Άλλωστε πολλοί απέφυγαν τις δημόσιες υπηρεσίες, γνωρίζοντας για τη στάση εργασίας. Αυτή την φορά απεφεύχθη η ταλαιπωρία και για όσους ταξίδευαν αεροπορικώς. Οι αεροπορικές εταιρείες είχαν τροποποιήσει το πτητικό τους πρόγραμμα, πραγματοποιώντας τις πτήσεις πριν και μετά τη στάση εργασίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ