Συνέντευξη στον
Δημ. Γκαρτζώνη

Ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Κοσκινού κ. Νίκος Μανωλάγκας είναι γνωστός για την ευθύτητά του. Δεν διστάζει να λέει τα πράγματα με το όνομά τους και ποτέ δεν χαϊδεύει αυτιά.
«Είναι άριστες οι σχέσεις μας με όλους τους δημοτικούς συμβούλους. Έχω όμως ένα παράπονο. Φοβούνται οι καλοί φίλοι και συνεργάτες μου να έρθουν μέχρι τα Κοσκινού. Δεν είναι ένα μικρό χωριό. Εδώ οι ανάγκες και οι απαιτήσεις είναι πολλές… », δηλώνει με νόημα σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «δημοκρατική».
• Κύριε Μανωλάγκα, οι δηλώσεις του δημάρχου για την μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ στην περιοχή Ασγούρου, έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων των Κοσκινού. Πιστεύετε ότι θα μπορέσει να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο σχέδιο; Θα το επιτρέψουν οι κάτοικοι της περιοχής;
Κοιτάξτε να δείτε, καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση, αλλά αυτή η περιοχή στην οποία θέλει ο δήμαρχος να μετεγκατασταθούν οι ΡΟΜΑ, δεν είναι η ενδεδειγμένη. Το οικόπεδο που προορίζεται για την μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ βρίσκεται στην περιοχή Γαϊδάρα γειτνιάζει δηλαδή με τα Κοσκινού. Οι κάτοικοι που έχουν εκεί σπίτια, τα οποία συνορεύουν με την περιοχή, που έχει προτείνει η δημοτική αρχή, μου έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να το δεχτούν με τίποτα. Στο κάτω-κάτω κανείς δεν ήρθε να ρωτήσει τη γνώμη μας. Κανείς δεν ενημέρωσε εμένα προσωπικά για τα σχέδια αυτά. Και από την άλλη, επειδή συζήτησα και με τους ΡΟΜΑ που μένουν στο Κορακόνερο, δεν είναι ούτε εκείνοι διατεθειμένοι να μετακινηθούν. Δηλαδή, υπάρχει αδιέξοδο. Οι συνδημότες μου πάντως, με έχουν προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να δεχτούν αυτή την μετεγκατάσταση…
Ο δήμαρχος ορθώς εξέφρασε τις προθέσεις του να λύσει το θέμα των ΡΟΜΑ με όποιο κόστος. Είναι μία δύσκολη απόφαση αυτή για όποιον βρισκόταν στην καρέκλα του δημάρχου. Όμως η μετεγκατάσταση, αν ποτέ προχωρήσει, θα πρέπει να γίνει υπό προϋποθέσεις. Δεν γίνεται να τους αφήσουν εκεί έτσι απλά. Θα πρέπει να υπάρχουν οι στοιχειώδεις υποδομές, όπως κάποια λυόμενα, ηλεκτροφωτισμός, νερό και τουαλέτες. Δεν γίνεται να αφήσουν τους αθίγγανους ανεξέλεγκτους σε ένα οικόπεδο. Τότε είναι που θα ξεφύγουν τα πράγματα.
• Δεν έχετε κρύψει την πικρία σας για την αντιμετώπιση των διοικήσεων της ΔΕΡΜ.Α.Ε. απέναντι στα Κοσκινού και στην Καλλιθέα. Ποιος ο λόγος της πικρίας αυτής;
Οι Πηγές Καλλιθέας αποτελούν στην ουσία την παχιά αγελάδα της ΔΕΡΜ.Α.Ε. Σέβομαι τις Πηγές Καλλιθέας, πόνεσα για το μνημείο αλλά κανείς δεν πρότεινε να είμαι στο διοικητικό συμβούλιο.
Η ΔΕΡΜ.Α.Ε. αποτελεί ένα κουμπαρά για πολλές ανταποδοτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις του Δήμου. Το μόνο που έχουμε πάρει εμείς ως δημοτική κοινότητα είναι πέντε κορδόνια του χορτοκοπτικού που στοιχίζουν 200 ευρώ συνολικά. Παρόλα αυτά, είμαστε πάντα εκεί, καθαρίζουμε, κλαδεύουμε, παρεμβαίνουμε όπου χρειαστεί.
Έχω ακούσει ότι ο πρόεδρος κος Κακούλης και ο πρώην πρόεδρος κος Κούρτης έχουν βοηθήσει τα χωριά τους, βοήθησαν τα Αφάντου και τη Λίνδο αντίστοιχα. Θέλω όμως να τονίσω ότι το μνημείο της Καλλιθέας, ανήκει στο δημοτικό διαμέρισμα Κοσκινού και όλοι οι υπόλοιποι είναι φιλοξενούμενοι. Αρμόδιος είμαι εγώ για το μνημείο, είναι υποχρέωσή μου να το προσέχω και να το προστατεύω. Ο κάθε πρόεδρος της ΔΕΡΜ.Α.Ε. είναι φιλοξενούμενος στο μνημείο της Καλλιθέας.
Η Καλλιθέα είναι και θα παραμείνει εδώ δεν θα βγάλει τροχάκια να φύγει… Δεν θα μετακινηθεί στη Λίνδο ούτε στα Αφάντου, ούτε καν στο χωριό του δημάρχου. Ποτέ δεν απαίτησα με τσαμπουκά και απειλές, δεν είμαι ζητιάνος, αλλά και κανένας δεν ήρθε να ρωτήσει τι χρειαζόμαστε. Το δημοτικό διαμέρισμα της Καλλιθέας έχει 12.500 άτομα. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είμαστε ένα μικρό χωριό όπως είναι τα Σιάννα και η Αρχίπολη με 50-100 μόνιμους κάτοικους. Μιλάμε ξεκάθαρα για εντελώς διαφορετικά μεγέθη.
Κάποια στιγμή ζήτησα να μας συντηρήσουν κάποιες τουαλέτες στα Κοσκινού και ακόμη περιμένω. Η ΔΕΡΜ.Α.Ε. είναι μία επιχείρηση που μπορεί να προσφέρει, αλλά πρέπει να είσαι κολλητός με τους εκάστοτε προέδρους. Την επόμενη φορά που θα εκλεγώ, θα απαιτήσω να είμαι πρόεδρος της ΔΕΡΜ.Α.Ε.
• Το καλοκαίρι δεν διστάσατε να συγκρουστείτε με τη ΔΕΥΑΡ…
Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν βοηθώ τη ΔΕΥΑΡ. Προσωπικά τρέχω όπου υπάρχει ανάγκη.
Οι αγωγοί είναι 40 και 50 χρονών και κάθε τόσο παρουσιάζονται βλάβες. Κάθε φορά θα είμαι εκεί να βοηθήσω. Το κάνω ως πρόεδρος ενός σημαντικού δημοτικού διαμερίσματος και ως πολίτης που αγαπά τον τόπο του. Το θεωρώ δεδομένο. Θα θυμάστε όμως ότι το καλοκαίρι αντιμετωπίσαμε πρόβλημα με το νερό. Από τις γεωτρήσεις μας υδροδοτούνταν άλλες περιοχές, κι εμείς δεν είχαμε νερό να πιούμε. Υπήρξαν βλάβες που κρατήσανε ένα μήνα… αλλά η ΔΕΥΑΡ δεν μας εξηγούσε τι συνέβαινε. Δεν ήταν υπεύθυνη στάση αυτή απέναντί μας.
Κανένας από τους δύο προέδρους της ΔΕΥΑΡ που υπηρέτησαν και υπηρετούν σ’ αυτή τη θητεία δεν με κάλεσε να ρωτήσει τι χρειάζεται το χωριό… Είδαμε τον κ. Τσίκκη να φωτογραφίζεται στην Απολακκιά σε ένα έργο μήκους ενάμιση μέτρου. Στα Κοσκινού πρέπει να κάνουν έργα πολλών μέτρων, γι’ αυτό δεν έρχεται ποτέ κανείς…
Οφείλω όμως να πω ότι έχω καλή συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Μιχάλη Παλαιολόγου ο οποίος κάνει καλά τη δουλειά του. Στον τομέα της καθαριότητας δεν έχουμε πρόβλημα. Το καλοκαίρι με τον ιδιώτη αλλά και τώρα το επίπεδο της καθαριότητας ήταν και είναι ικανοποιητικό.
• Μετά απ’ όλα αυτά, δεν μπορώ να μη σας ρωτήσω ποιες είναι οι σχέσεις σας με τη δημοτική αρχή…
Είναι άριστες είναι οι σχέσεις μας με όλους τους δημοτικούς συμβούλους. Έχω όμως ένα παράπονο. Φοβούνται οι καλοί φίλοι και συνεργάτες μου να έρθουν μέχρι τα Κοσκινού. Δεν είναι ένα μικρό χωριό, όπως σας είπα. Εδώ οι ανάγκες και οι απαιτήσεις είναι πολλές…
Με το δήμαρχο έχω πραγματικά τις καλύτερες σχέσεις. Ο καθένας μπορεί να τα βάζει μαζί του με κάθε αφορμή. Θα καταλάβει όμως πόσο δύσκολο είναι το έργο του εάν κάτσει έστω και μία εβδομάδα στην καρέκλα του. Δεν είναι καν εύκολο να είσαι πρόεδρος σε μια δημοτική κοινότητα. Ας έρθουν να το δοκιμάσουν.
• Στις επόμενες εκλογές τι θα κάνετε; Θα είστε υποψήφιος με την ίδια παράταξη και με τον ίδιο επικεφαλής;
Όταν δίνω το λόγο μου σε ένα άνθρωπο τον κρατάω. Εάν σας έλεγα ότι δεν θα ήθελα να συνεχίσω με αυτό το δήμαρχο θα παραδεχόμουν εμμέσως ότι κι εγώ δεν κάνω καλά τη δουλειά μου.
Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει εάν χάσω ή αν κερδίσω. Προσπαθώ από το 1998 να χάσω αλλά δεν τα καταφέρνω.
Είναι πολύ δύσκολο να λέμε ότι θέλουμε να ασχοληθούμε με τα κοινά. Σε θεωρητικό επίπεδο όλα είναι εύκολα κι ωραία. Όλοι θέλουν να κατηγορούν τον δήμαρχο, ας έρθουν όμως να κάνουν τον δήμαρχο για να διαπιστώσουν πόσο εύκολος είναι ο ρόλος του. Σας απαντώ ότι θα συνεχίσω με τον δήμαρχο.
Δεν σας κρύβω όμως ότι είμαι σοβαρά προβληματισμένος που η ενότητα Καλλιθέας δεν έχει ένα δικό της αντιδήμαρχο. Από κηδεμονίες άλλων χόρτασα, δεν θα πάρω άλλο. Αναρωτιέμαι γιατί δεν ορίζει ο δήμαρχος ένα αντιδήμαρχο από τους συμβούλους της περιοχής…
• Ποιο μεγάλο έργο θα περιμένατε για τα Κοσκινού;
Μέχρι το τέλος αυτής της θητείας περιμένω ένα βρεφονηπιακό σταθμό. Υπολείπεται ενάμιση χρόνος ακόμη. Αυτό το έργο θα καθορίσει και την τελική μου άποψη για το δήμαρχο…

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ