ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γ. Χατζημάρκος προς το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: «Να δουλέψουμε μαζί για την σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με την τουριστική αγορά»

news room 4 λεπτά ανάγνωση
ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Ομιλία του Περι­φε­ρειάρχη Νοτίου Αιγαίου στην 12η Συνε­δρί­αση της Επι­τρο­πής Παρα­κο­λού­θη­σης του Προ­γράμ­μα­τος Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης (Π.Α.Α.) 2014-2020, στη Ρόδο

Την ανάγκη σύν­δε­σης της πρω­το­γε­νούς παρα­γω­γής με την του­ρι­στική αγορά, επι­σή­μανε ο Περιφε-ρειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζη­μάρ­κος, κατά τον χαι­ρε­τι­σμό του στην 12η Συνε­δρί­αση της Επι­τρο­πής Παρα­κο­λού­θη­σης του Προ­γράμ­μα­τος Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης (Π.Α.Α.) 2014-2022, καλώ­ντας το Υπουρ­γείο Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων να εργα­στούν από κοινού για την επί­τευξη του στόχου.

Η 12η συνε­δρί­αση της Επι­τρο­πής Παρα­κο­λού­θη­σης του ΠΑΑ 2014 – 2020 πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε χθες, στο Ξενο­δο­χείο Ρόδος Παλάς, παρό­ντων του Υφυ­πουρ­γού Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και Τροφί-μων, Γιώργου Στύλιου, της Γενικής Γραμ­μα­τέα Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων, Χρι­στιά­νας Καλο­γή­ρου, του Γενικού Γραμ­μα­τέα Αγρο­τι­κής Πολι­τι­κής και Διεθνών Σχέσεων, Κων­στα­ντί­νου Μπα­γι­νέτα, του Γενικού Γραμ­μα­τέα Ενω­σια­κών Πόρων και Υπο­δο­μών, Δημη­τρίου Παπαγιαν-νίδη , εκπρο­σώ­που της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής (Γενική Διεύ­θυνση Γεωρ­γίας και Αγρο­τι­κής Ανά-πτυξης/DG AGRI) και των μελών της Επι­τρο­πής.

Αντι­κεί­μενο της συνε­δρί­α­σης ήταν η πορεία υλο­ποί­η­σης του ΠΑΑ 2014 – 2022 , η ενη­μέ­ρωση για το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγρο­τι­κής Επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας καθώς και ειδικά θέματα , όπως το πώς επη­ρε­ά­ζο­νται οι επι­χει­ρή­σεις που χρη­μα­το­δο­τού­νται από το Ευρω­παϊκό Γεωρ­γικό Ταμείο Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης (ΕΓΤΑΑ), από τις αυξα­νό­με­νες τιμές και το αυξη­μένο κόστος λόγω του ουκρα­νι­κού πολέμου.

Ο Περι­φε­ρειάρ­χης Νοτίου Αιγαίου, κατά τον χαι­ρε­τι­σμό του ανα­φέρ­θηκε στα υψηλά ποσοστά απορ-ρόφησης του Επι­χει­ρη­σια­κού Προ­γράμ­μα­τος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» αλλά στο μικρό ποσοστό συμ­με­το­χής του Νοτίου Αιγαίου στο ΠΑΑ 2014 – 2020, λέγο­ντας χαρα­κτη­ρι­στικά: «Εμείς ως πε-ριοχή, λόγω της χαμηλής συμ­με­το­χής του πρω­το­γε­νούς τομέα στην οικο­νο­μία μας, συμ­με­τέ­χουμε στην κατα­νομή των πόρων σας με ένα μικρό ποσοστό. Όμως, είμαστε εξαι­ρε­τικά πρό­θυ­μοι κύριε υπουργέ να βοη­θή­σουμε στην απορ­ρό­φηση πόρων».

Ο κ. Χατζη­μάρ­κος συνε­χάρη το Υπουρ­γείο Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων για το μεταρρυθμι-στικό έργο που έχει γίνει, το οποίο χαρα­κτή­ρισε πολύ σημα­ντικό για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, σχετικά για την θέσπιση δια­τά­ξεων που απο­ζη­μιώ­νουν τους κτη­νο­τρό­φους των νησιών με αυξημέ-νους πόρους, μετά από την σχετική πρόταση που κατέ­θεσε η Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου: «Θέλω να συγχαρώ τον Υπουργό για το μεταρ­ρυθ­μι­στικό έργο που έχει γίνει στο Υπουρ­γείο το οποίο είναι πάρα πολύ σημα­ντικό και εμείς το ζούμε στην Περι­φέ­ρεια. Το δεύτερο για το οποίο θέλω να ευ-χαριστήσω και να συγχαρώ είναι το γεγονός ότι δεχθή­κατε την νησιω­τι­κό­τητα και αυξή­σατε για τις νησιω­τι­κές περιο­χές την επι­δό­τηση, την οικο­νο­μική στήριξη. Για μας είναι ηθική ανα­γνώ­ριση, πάνω από όλα. Η θεσμική θωρά­κιση μιας πολύ μεγάλης συζή­τη­σης που έμοιαζε να είναι αδιέ­ξοδη στο παρελ­θόν ή να είναι σε πόρτες κλει­στές και σε αυτιά κλειστά. Για τους νησιώ­τες, αυτό το οποίο κάνατε φέτος, είναι ηθική ανα­γνώ­ριση. Έχει πολύ μεγα­λύ­τερη αξία και από το οικο­νο­μικό αυτό καθαυτό , το οποίο προ­φα­νώς ήτανε και παρα­μέ­νει χρήσιμο, ανα­γκαίο και φυσικά καλοδε-χούμενο», ανέφερε.

Παρου­σιά­ζο­ντας τα project και­νο­το­μίας και αει­φο­ρίας που υλο­ποιού­νται σε νησιά του Νοτίου Αι-γαίου, στη Ρόδο, την Τήλο, την Χάλκη, την Αστυ­πά­λαια, την Σύρο και την Νάξο, ο Περι­φε­ρειάρ­χης κάλεσε το Υπουρ­γείο να δου­λέ­ψουν από κοινού με την Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου πάνω στις μεγά-λες προ­κλή­σεις της εποχής, όπως είναι η κλι­μα­τική αλλαγή και η αει­φο­ρία, αλλά και για την διασύν-δεση του πρω­το­γε­νούς τομέα με την του­ρι­στική αγορά.

Ειδι­κό­τερα για το νέο Πρό­γραμμα Αλιείας, Υδα­το­καλ­λιέρ­γειας και Θάλασ­σας (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027, ο κ. Χατζη­μάρ­κος είπε ότι το Νότιο Αιγαίο απο­τε­λεί το ιδανικό πεδίο εφαρ­μο­γής των πολιτι-κών που περι­γρά­φο­νται σε αυτό, σημειώ­νο­ντας πως «οι συνερ­γά­τες μας από την Ειδική Υπη­ρε­σία Δια­χεί­ρι­σης είναι εξαι­ρε­τικά έμπει­ροι πρω­τα­θλη­τές εδώ και αρκετά χρόνια στις απορροφή-σεις και θέλουμε πολύ να δου­λέ­ψουμε μαζί στο κομμάτι Αλιεία και Θάλασσα γιατί πιστεύ­ουμε ότι η περιοχή αυτή, ως πεδίο εφαρ­μο­γής αυτών των πολι­τι­κών, βρί­σκε­ται στο επί­κε­ντρο».

Κλεί­νο­ντας την ομιλία του ο Περι­φε­ρειάρ­χης ανα­φέρ­θηκε στην έναρξη του νέου Επι­χει­ρη­σια­κού Προ­γράμ­μα­τος «Νότιο Αιγαίο 2021 – 2027», αλλά και στην συμβολή των ευρω­παϊ­κών πόρων στο να κρα­τη­θεί όρθια η χώρα μέσα από δια­δο­χι­κές κρίσεις, λέγο­ντας: «Έχουμε ήδη την πρώτη πρό-σκληση στον αέρα και δεν θα κου­ρα­στώ να το λέω. Ξέρω ότι κάποιοι θυμώ­νουν, εκνευ­ρί­ζο­νται αλλά εγώ θα το λέω, διότι υπη­ρε­τούμε αυτή τη στιγμή κάτι το οποίο μας ξεπερνά. Δεν είναι δε-δομένα αυτά τα οποία δια­χει­ρι­ζό­μα­στε σήμερα εδώ, δεν είναι δεδο­μένα τα καλά απο­τε­λέ­σματα. Όλος αυτός ο αρνη­τι­σμός, όλο αυτό που καλ­λιερ­γεί­ται από ένα κομμάτι της κοι­νω­νίας το οποίο απλά ανα­πα­ρά­γει την τοξική εσω­τε­ρική ψυχο­λο­γία του, είναι ο μεγάλος αντί­πα­λος. Διότι ούτε οι πόροι αυτοί – αδια­νό­ητα σημα­ντι­κοί για μια χώρα η οποία πέρασε όλα αυτά τα δημο­σιο­νο­μικά προ­βλή­ματα – είναι δεδο­μέ­νοι. Θέλω συχνά να θυμίζω στους συμπα­τριώ­τες μας ότι δεν είναι δεδο­μένη ούτε η σημε­ρινή συζή­τηση ούτε οι σημε­ρι­νοί πόροι που είναι πάρα πολύ μεγάλοι. Είναι απο­τέ­λε­σμα πολι­τι­κών επι­λο­γών και απο­φά­σεων. Απο­φά­σεων που δημιουρ­γούν δεσμεύ­σεις και υπο­χρε­ώ­σεις. Σήμερα ζούμε σε μια εποχή στην οποία πρέπει να ενη­λι­κιω­θούμε σε ότι αφορά την πολι­τική συμπε­ρι­φορά μας. Με όλες αυτές οι δυσκο­λίες που αντι­με­τω­πί­ζουμε, ειδικά τις τελευ-ταίας περιό­δου , ειδικά μετά την παν­δη­μία και τον πόλεμο στην Ουκρα­νία, την ενερ­γειακή και την πλη­θω­ρι­στική κρίση, σε μια χώρα που είχε και έχει και δημο­σιο­νο­μική κρίση , πρέπει να κατα­λά­βουμε ότι οι όλες απο­φά­σεις έχουν ένα τίμημα. Δωρεάν δια­δρο­μές δεν υπάρ­χουν πλέον. Αυτές ήτανε στις ψευ­δαι­σθή­σεις οι οποίες που­λή­θη­καν σε καλή τιμή από επι­δέ­ξιους πωλητές πο-λιτικούς».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.