Με ισχνή συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε χτες η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Οι περισσότεροι εκπρόσωποι συνδικαλιστών έδωσαν το παρών (αν και δεν συγκεντρώθηκαν ούτε 100 άτομα, σχεδόν) ενώ δεν συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων ή κομμάτων.
Παρά το υποτονικό κλίμα που κυριάρχησε, ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Σάββας Χατζησάββας, στην ομιλία του, μίλησε για την σημασία της απεργίας και για την ανάγκη αντίδρασης στη ‘λαίλαπα’ των μέτρων που επίκεινται από την κυβέρνηση με το νέο έτος:
«Συμμετέχουμε σήμερα στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στις προβλέψεις του προϋπολογισμού που ετοιμάζεται να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα και περιλαμβάνει τεράστιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, σε κοινωνικά επιδόματα, υπηρεσίες, στις επιχορηγήσεις στα νοσοκομεία κι ένα σωρό ακόμη άλλες περικοπές. 1,6 δις ευρώ προβλέπονται να είναι οι μειώσεις στις κοινωνικές δαπάνες. Από αυτές 240 εκ. ευρώ αφορούν στον περιορισμό έως και κατάργηση του ΕΚΑΣ –που περιορίζεται στα 85εκ. ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ από το 2019 καταργείται εντελώς. Το ΕΚΑΣ αφορούσε τις πολύ χαμηλές συντάξεις και αντί να παραμείνει ως μικρή παροχή στους χαμηλοσυνταξιούχους, έρχεται αυτή η κυβέρνηση να το καταργήσει. 190εκ. ευρώ προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό, ως εξοικονόμηση πόρων από την κατάργηση των συντάξεων χηρείας. Αυτή η απαράδεκτη ρύθμιση, ‘τιμωρεί’ στην ουσία τις γυναίκες που έκαναν την επιλογή να μείνουν κοντά στις οικογένειές τους, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και όταν έχασαν τον σύντροφό τους, να μην εχουν στον… ήλιο μοίρα. Μία ακόμη περικοπή είναι από την μείωση της επιχορήγησης στον ΕΟΠΥΥ που ξεπερνά τα 100εκ. ευρώ. Καταλαβαίνουμε τι μας περιμένει δηλαδή, στην ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη. Κι άλλες μειώσεις θα επέλθουν στις επιχορηγήσεις στα νοσοκομεία… Ζούμε καθημερινά την τραγική υπολειτουργία των νοσοκομείων της χώρας, θα γίνει ακόμη χειρότερη με τις νέες μειώσεις που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός και σε αυτόν τον τομέα. Βέβαια, προβλέπονται κι άλλες μειώσεις στις συντάξεις, αφού από το 2018 θα γίνει επανυπολογισμός, σε πάνω από 2 εκ. παλιούς συνταξιούχους που θα υποστούν μειώσεις πάνω από 30% στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Να μην πούμε για τα ψίχουλα που θα πάρουν όσοι έχουν φύγει από τις δουλειές τους, και δεν έχουν πάρει ακόμη τις συντάξεις τους.

Από όλα αυτά λοιπόν, προέρχονται τα δήθεν ‘πλεονάσματα’ του κ. Τσίπρα, τα οποία μοιράζει υπό μορφή φιλοδωρήματος εξευτελίζοντας τους Έλληνες πολίτες, μετατρέποντάς τους σε επαίτες. Εμείς δεν θέλουμε κοινωνικά μερίσματα. Θέλουμε πίσω την αξιοπρέπειά μας, τα δικαιώματά μας, αυτά που μας αναλογούν, αυτά για τα οποία πληρώνουμε εισφορές, αυτά για τα οποία πληρώνουμε φόρους».
Ο πρόεδρος του ΕΚΡ μίλησε ακόμη για το αφορολόγητο όριο που ήταν 12.000 ευρώ και έφτασε στα 9.150 ευρώ ενώ θα κατέβει κι άλλο και θα φτάσει στους συνταξιούχους του ΟΓΑ οι οποίοι πλέον θα φορολογούνται.
«Χάσαμε τα δύο δώρα και τώρα θα χαθούν κι άλλες δύο ακόμη συντάξεις που επέρχονται με τον επανυπολογισμό. Αυτή είναι η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης ενώ ακόμη και το κοινωνικό μέρισμα δεν πηγαίνει σε αυτούς που θα έπρεπε».
Έστειλε πάντως ένα ακόμη μήνυμα σχετικά με την προκήρυξη των απεργιών, λέγοντας πως αυτό που προωθεί η ‘αριστερή’ κυβέρνηση είναι εντελώς αντιδημοκρατικό καταγγέλλοντας πως ο ίδιος και οι άλλοι πρόεδροι Σωματείων, δέχονται απειλές και εκβιασμούς με εξώδικα για κάθε απεργία ενώ πολλοί εργαζόμενοι απειλούνται με απολύσεις!
Ο κ. Χατζησάββας, απηύθυνε έκκληση – προειδοποίηση προς όλους τους βουλευτές να ΜΗΝ ψηφίσουν την επίμαχη διάταξη, διότι «θα μας βρουν απέναντί τους και αυτή η…κατάρα θα τους συνοδεύει σε όλη τους την ζωή», είπε χαρακτηριστικά.

Τον λόγο έλαβαν ακόμη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρόδου κ. Γιώργος Γκουτζιαμάνης, ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου κ. Ανδρέας Μαρίνος που παρουσίασαν τα προβλήματα της εκπαίδευσης ενώ μίλησε ο γ.γ. του ΕΚΡ κ. Νίκος Τριπολίτης, ο εκπρόσωπος του νομαρχιακού τμήματος ΑΔΕΔΥ κ. Κώστας Μουτσάκης καθώς και ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος.
Όλοι ζήτησαν να συνεχιστεί ο αγώνας και να μην υποσταλεί η σημαία της διεκδίκησης για τα αυτονότητα, προσπαθώντας να σταματήσει ‘η λαίλαπα των μνημονιακών μέτρων που επίκειται’.
Να σημειωθεί ότι ανάλογη συγκέντρωση πραγματοποίησε και το ΠΑΜΕ στην Πλατεία Κύπρου με ικανοποιητική συμμετοχή.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ